תביעה אשר עיניינה הינו דיני משפחה אשר הוגשה על ידי אדם אשר הוא ואשתו התגרשו, הוגשה לפתחו של בית המשפט. האישה תבעה מן הגבר ממנו מזונות ילדים על פי צו של בית משפט. עם זאת, תשלום המזונות אינו כה פשוט משום שהאדם נמצא בהליכי פשיטת רגל. "למזלו", הוצא כנגדו "צו הפטר" אשר דחה את פעולות ההוצאה לפועל שעומדות כנגדו.
מכיוון שצו ההפטר דוחה את הליכי ההוצאה לפועל, אשר מובילים לכינוס נכסיו ובתוכם גם דמי המזונות, הגישה גרושתו תביעה להמשיך לאלתר את כינוס כלל נכסיו כולל דמי שכירות דירתו (אותם משלמת המכללה בה הוא עובד).
קרא גם:
- האם ניתן להכריח אישה לצאת לעבוד?
- מתי מחייבים אב בתשלום מזונות קטינים?
- מה קורה במידה והאב מסרב לשלם מזונות?
האדם הגיש בתגובה בקשה דחופה למתן החלטה בעניין הסכום הפטור מעיקול וטען כי ברגע שתתקבל החלטה בנושא, יחזרו לתוקפם הליכי ההוצאה לפועל וכל החלטות בית המשפט הקודמות (ובהן דמי המזונות).
הסוגיה המשפטית: חוב מזונות – לא חוב רגיל
אדם אשר הוגדר כפושט רגל וצריך להחזיר את חובותיו, ממנה עבורו המחלקה להוצאה לפועל כונס נכסים המחלק את כספו ורכושו בין הנושים. מדיניותה של המדינה היא למנוע כמה שיותר מאסרים של חייבים וחסרי אמצעים ולנסות להגיע לפשרות עם הנושים. לעומת זאת, מדובר כאן בחוב מזונות. כפי שטוען השופט, חוב המזונות אינו ככל החובות שכן כל אדם צריך לתמוך בילדיו וגובה המזונות מוגדר בצו משפטי.
במהלך הדיונים השתמש הגבר בטענת החוק להגנת השכר, אשר מונע מכונס הנכסים לגבות ממנו את סכום החובות המלא ומשאיר לו סכום המספיק על מנת להתקיים. האישה מצדה תבעה את כלל נכסיו ושלא יקוצצו דמי המזונות.
החלטת בית המשפט
בית המשפט קיבל את טענתה של האישה שגובה המזונות לא ייפגע בשל פשיטת הרגל של הגבר אך עם זאת קבע כי הוא מוגן ע"י חוק הגנת השכר הקובע (ע"פ החלטה של בית המשפט העליון) כי זכותו למינימום של קיום אנושי וקורת גג. אי לכך, השניים הופנו חזרה להוצאה לפועל על מנת להסדיר את פריסת תשלום המזונות, וחויבו שניהם בהוצאות המשפט.