המשיב והמבקשת חיו כבני זוג ידועים בציבור ונולדו להם שלושה ילדים. המשיב רופא. המבקשת, צעירה מן המשיב בכ-10 שנים, בעלת תואר שני ועובדת, חלתה בטרשת נפוצה בתהליך הידרדרות, ונעזרת לניידות בהליכון ובכסא גלגלים. לאור בקשת המבקשת לקביעת מזונות זמניים ולאחר קבלת תגובה לבקשה וקיום הליכי חקירה ודיון, נתן בית משפט קמא החלטתו. הואיל והצדדים אינם נשואים, חובת מזונות מוגדרת כחובה אזרחית.
באיזון של כל הרכיבים, קבע ביהמ"ש קמא כי המשיב ישלם לידי המבקשת סך 4,000 ₪ לחודש למשך 12 חודשים מיום 1.7.07 או הכרעה בתביעה העיקרית, לפי המוקדם בין השניים. הבת הקטינה נמצאת בחזקת אביה ולפיכך לא נקבעו לה מזונות ילדים. עבור הבנים הקטינים המתגוררים עם המבקשת, נפסקו כמזונות זמניים סך 2,000 ₪ לכל אחד מהם.
האם יש להתערב בגובה דמי המזונות שנפסקו?
ככלל, התערבות בית המשפט שלערעור בגובה דמי מזונות אשר נפסקים על ידי הערכאה הראשונה הנה מצומצמת, ובית המשפט שלערעור לא יתערב בפסיקת דמי מזונות, אלא במקרים חריגים. כך, ביתר שאת, כאשר מדובר במזונות זמניים.
קרא עוד:
המקרה דנן אינו נופל בגדר אותם חריגים המצדיקים התערבות ערכאת הערעור בקביעת גובה הסכום למזונות הילדים או למזונות/דמי השיקום המבקשת. בית משפט קמא בחן את מכלול השיקולים והראיות שהונחו בפניו, ובהיקף הנדרש לצורך מתן החלטה בעניין קביעת המזונות הזמניים.
לעניין תקופת התשלום לא היה מקום לקצוב בשלב של קביעת המזונות הזמניים את משך התקופה. המזונות נועדו לתת מזור למחסור והשינוי באורחות החיים שנוצרו עקב הפרידה. ההחלטה לגבי משך התקופה היא עניין לפסק הדין בתביעה, ותהיה תלויה בגורמים רבים כמו משך החיים המשותפים, מידת התלות ההדדית, ההסתמכות על המשך קיומם, פערי הכוחות בין הצדדים ותוצאת חלוקת הרכוש ביניהם ועוד. משכך, החיוב במזונות זמניים ימשיך לחול ללא הגבלת מועד, וזאת עד למתן פסק דין או החלטה אחרת. זאת במיוחד בהתחשב בכך, שהכספים המעוקלים בתיק זה, משמשים בטוחה להחזר כספים למשיב במקרה שתידחה תביעתה של המבקשת.
לסיכום,
הבקשה נדחית ככל שהיא נוגעת לסכומי המזונות למבקשת ולקטינים, ומתקבלת לעניין תקופת התשלום כך שהחיוב במזונות זמניים ימשיך לחול ללא הגבלת מועד.