אב לקטין בן 10, הגיש תביעה לבית משפט לענייני משפחה במחוז תל אביב וביקש שאמו של הקטין תשתתף בהוצאות השוטפות של גידול הילד ותשלם מזונות בסך 2,000 שקל בחודש.
האב היהודי והאם הנוצריה נישאו בנישואין אזרחיים בחודש יוני 2001, ומספר חודשים לפני הולדת בנם המשותף, נישואיהם הותרו בבית משפט לענייני משפחה. כיום הילד בן 10 ונמצא במשמורת מלאה של אביו, האם מתראה עמו ללא הסדרי לינה.
האב שעובד במסעדה לא מצליח לסיים את החודש
בסוף שנת 2013, הגיש האב שעובד במסעדה תביעה למזונות ומדור מאם הקטין. לטענתו כלל הכנסותיו מגיעות לכדי כ 6,100 שקל לחודש, הכוללת את שכרו מהמסעדה, הבטחת הכנסה וקצבה מהמוסד לביטוח לאומי. והוא מתגורר יחד עם הקטין בדירה שכורה ומשלם דמי שכירות חודשיים בסך של 4,300 שקל.
עוד נטען כי צרכי הקטין עומדים על סך של 3,200 שקל, ביניהם: כלכלה ומדור, ביגוד והנעלה, הוצאות בית ספר וכדומה. האב טען כי האם העובדת במפעל משתכרת בסך 5,500 שקל בחודש, ולכן יש לחייב אותה להשתתף במזונות ומדור הילד בסך של 2,000 שקל לחודש.
האם פוטרה מעבודתה במפעל ואין לה הכנסות
מנגד טענה האם כי היא השתכרה כ 4,400 שקל בחודש, אולם היא פוטרה מהמפעל וכיום אין לה הכנסות. עוד ציינה כי חרף פיטוריה היא עדיין משלמת את הוצאות מכשירו הנייד של הקטין.
סעיף 3א לחוק המזונות קובע כי אביו ואמו של קטין חייבים להשתתף בתשלום מזונותיו בשיעור יחסי להכנסותיהם, מבלי להתחשב במשמורת. על כן בעת קביעת המזונות בית המשפט נדרש להתעלם מהשאלה בידי מי מוחזק הקטין. עם זאת התעלמות מוחלטת מחלוקת השהות תביא לפגיעה בשוויון המהותי בין ההורים.
על כן בית המשפט נדרש ראשית לקבוע את צרכי הקטין, כפי שהיה מורגל אליהם כשהוריו חיו יחד, ללא קשר לשאלת החזקתו. בשלב הבא הוא נדרש לבחון את שיעור היחסי של הכנסות הצדדים ובסוף לבחון את השתתפות ההורים בקופה המשותפת, הכוללים גם את אחזקתו של הקטין.
האם לא הוכיחה שהיא אינה כשירה לעבודה
לאחר שמיעת הטיעונים של האב, קבע בית המשפט כי הוצאות הקטין למדור עומדים על סך 2,833 שקל לחודש, לא כולל תשלום עבור חוגים והוצאות בריאות.
האם שטענה כי פוטרה מעבודתה במפעל, לא הוכיחה כי היא מקבלת הבטחת הכנסה או דמי אבטלה ולא הציגה כל ראיה שאין ביכולתה לעבוד בעבודה כלשהי, על כן העריך בית המשפט שהיא יכולה להשתכר בשכר מינימום של 4,000 שקל בחודש.
בנסיבות אלה קבע בית המשפט שבהוצאותיו ההכרחיות של הקטין יישאו ההורים בשיעור יחסי של 3:2 על פי ההכנסות של האב בסך 6,000 שקל ושל האם בסך 4,000 שקל.
בית המשפט הורה כי האם תשלם לידי האב סך של 1,133 שקל לחודש, עבור מזונות ומדור לילד ובנוסף היא תשלם 40% מהוצאותיו הרפואיות.
תמ"ש 13325-12-13