אמא לשני ילדים שהתגיירה ועלתה ארצה עם בן זוגה, ביקשה להגר עם הילדים לארץ מולדתה לאחר שהנישואים הסתיימו. בית משפט לענייני משפחה בתל אביב - יפו נדרש להכריע האם יש לאפשר לאם לנתק את ילדיה מאביהם ולהתיר לה להגר עמם למדינה אחרת על פי עיקרון טובת הילד.
בשנת 2005, כשנתיים לאחר עלייתם ארצה, הגיעו בני הזוג להסכם גירושין שאושר וקיבל תוקף של פסק דין. בהסכם נקבע כי משמורת הילדים הקטינים תהיה בידי האם, ולאב נקבעו הסדרי ראיה עם הילדים. האם אשר לא התאקלמה בישראל, וחשה כאן בודדה ללא משפחתה ואף איבדה את עבודתה אשר התאימה לכישוריה, ביקשה לחזור לארץ מולדתה ולקחת עמה את הילדים.
היתר להגירת הילדים יגרום לניתוק הילדים מהאב
בחוות הדעת הראשונה שהוגשה בשנת 2011, המומחית המליצה שלא להתיר את הגירת הילדים לארץ מולדתה של האם. המומחית סברה כי האם משתמשת בהגירה כאמצעי להרחיק את הילדים מאביהם, מכיוון שיש לה היסטוריה ארוכה של ניסיונות להביא לצמצום סדרי הראייה עם הילדים. עוד קבעה המומחית כי הילדים אמנם רוצים להגר, אך זהו אינו רצונם החופשי והם מושפעים מרצונה של האם, ואף נקבע כי אם היא תחליט להגר בלי הילדים, האב יהיה מסוגל להיות הורה משמורן.
בית המשפט לענייני משפחה קיבל את חוות דעתה של המומחית ודחה את הבקשה להגירת הילדים. בשנת 2015, ארבע שנים מאוחר יותר, פנתה האם לבית משפט המחוזי והגישה ערעור אשר התקבל. ונקבע כי התיק יוחזר לבית המשפט לענייני משפחה, כדי שניתן יהיה להתרשם מרצונם וצרכיהם של הילדים, על פי עיקרון טובת הילד.
לאחר ארבע שנים חל שינוי מהותי באופן שבו הילדים רואים את אביהם
מחוות הדעת השנייה עלה כי האם חדלה לחלוטין מניסיונותיה להרחיק את האב מילדיהם, וכעת הם רואים את אביהם באופן מסודר כפי שנקבע להם בהסדר ראיה, ללא התערבות של שירותי הרווחה. כתוצאה מהשינוי בהתנהלותה של האם, התקבעה בתודעת הילדים דמות אב חיובית ויציבה. עוד עלה מחוות הדעת השנייה כי הילדים רוצים להיות היכן שאמם נמצאת ואביהם, אשר עסוק במאבק הישרדותי ולא יכול להתחייב על המחר, אינו מסוגל לשמש לה כתחליף, לפיכך ההחלטה להגר תשפר את מצבה של האם ובכך תטיב גם עם הילדים.
בית המשפט התרשם כי במהלך השנים שחלפו מאז הגשת הבקשה, האם הפנימה את חשיבות הקשר שבין האב לילדים והבינה כי התנהלותה היתה שגויה. בעקבות שינוי זה התחזק הקשר בין האב לילדיו וכיום הם רואים בו דמות חיובית ויציבה ומעוניינים לשמור עמו קשר. בנסיבות אלו קיבל בית המשפט את הבקשה להתיר את ההגירה, זאת בתנאי שהאם תתחייב לשמירה על קשר טלפוני של הילדים עם אביהם, והיא תדאג לכך שהוא יבוא לבקרם מספר פעמים בשנה.
תמ"ש 18024-03-11