www.what2do.co.il

מהן זכויות בני זוג חד מיניים בישראל?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 29/05/2016
מהן זכויות בני זוג חד מיניים בישראל?

בית המשפט לענייני משפחה מוסמך לדון בכל העניינים המשפחתיים הנובעים מסכסוך משפטי. החוק אינו קובע מפורשות שהוראותיו חלות על בני זוג מאותו מין, ועל כן חלק מבתי המשפט לענייני משפחה קובעים במקרים מסוימים כי אינם מוסמכים לדון בסכסוכים בין בני זוג מאותו מין.

 

בשנים האחרונות המגמה המשפטית היא להעניק פרשנות רחבה יותר למונח בן זוג, ולהחיל אותם גם על בני זוג חד מיניים. במקרה שבית משפט מסרב לדון בתביעה בין בני זוג מאותו מין, ניתן לערער על החלטתו. כמו כן, זוגות חד מיניים יכולים להיות מוכרים בארץ כזוגות ידועים בציבור ולקבל זכויות דומות.

 

הכרה בנישואים חד מיניים

 

הדין הדתי בישראל אינו מכיר בנישואים חד מיניים, וכיום בני זוג מאותו מין אינם יכולים להינשא בארץ. יחד עם זאת בני זוג שנישאו במדינה זרה שבה מוכרים נישואים חד מיניים, ובידיהם מסמכים המאמתים את הנישואים, יכולים להציג בפני פקיד הרישום של משרד הפנים את המסמכים ולהירשם במרשם האוכלוסין כ"נשואים". הזכות היא לרישום בלבד, ולא מקנה לבני הזוג מעמד של זוג נשוי.

 

בני זוג מאותו מין שרשמו כנשואים במרשם האוכלוסין בישראל, יכולים להתגרש באמצעות פנייה לבית המשפט לענייני משפחה. לשם כך נדרשים הצדדים לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולהגיש תביעה להורות למשרד הפנים למחוק את רישום הנשואים במרשם האוכלוסין.

 

הסמכות הבלעדית להורות על גירושין בישראל היא של בית הדין הדתי שרלוונטי לדתם של בני הזוג, ואם מדובר בבני זוג יהודים, הסמכות להתרת נישואין היא של בית דין רבני. מאחר שהרבני אינו מכיר בנישואים חד מיניים, הוא אינו יכול להורות על גירושין של מי שנישאו בנישואים מסוג זה. כאשר בית הדין הדתי אינו מכיר בנישואים חד מיניים, הסמכות להתיר אותם היא של בית המשפט לענייני משפחה, אך כיום אין עדיין הלכה מחייבת בסוגיה זו.

 

הסכם לחיים משותפים לזוגות חד מיניים

 

זוגות חד מיניים רשאים לערוך הסכם לחיים משותפים, המשמש כמו הסכם ממון, כדי להסדיר את יחסיהם ואת מערכת זכויותיהם הכלכליות. בסמכותו של בית המשפט לענייני משפחה לאשר הסכמים גם בין בני זוג מאותו מין, על כן אפשר לאשר הסכם ממון בבית המשפט לענייני משפחה, ולהעניק לו תוקף של פסק דין, אולם ההסכם יהיה בעל תוקף משפטי מחייב גם ללא אישור בית המשפט.

 

בני זוג מאותו מין שערכו ביניהם הסכם ממון ומעוניינים שבית משפט לענייני משפחה יאשר את ההסכם ויעניק לו תוקף של פסק דין, זכאים להתדיין בבית המשפט. כמו כן אישה המעוניינת לתבוע את בת זוגה וגבר המעוניין לתבוע את בן זוגו במקרה של פרידה, זכאים להגיש תביעה בבית המשפט בדלתיים סגורות.

 

ירושה של בן זוג מאותו מין

 

בני זוג מאותו מין יכולים להיות זכאים לזכויות ירושה כמו לזכויותיהם של ידועים בציבור, אולם אין עדיין הלכה משפטית מחייבת בתחום זה. בני זוג מאות מין, המעוניינים להבטיח כי לאחר מותם הירושה תעבור לבני זוגם, נדרשים לערוך צוואה אשר תבטיח את מימוש רצונם להוריש אחד לשני את רכושם. בדרך זו ניתן להימנע מחוסר הוודאות ומהתלות בפסיקת בית המשפט.

 

זכויות מביטוח לאומי במקרה של מוות או נכות בן זוג

 

בן זוג מאותו מין של עובד שנפטר בעקבות פגיעה בעבודה, עשוי להיות זכאי לגמלת תלויים לבני משפחה של נפטר מפגיעה בעבודה, אם הוא עומד בשאר תנאי הזכאות של המוסד לביטוח לאומי. כמו כן, זוגות חד מיניים וילדיהם עשויים להיות זכאים לתוספת לקצבת זקנה ולגמלת סיעוד עבור בני זוג וילדים.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 2)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הסכם ממון שלא אושר

עקרונית, הסכם ממון בטרם נישואין שלא אושר ע"י הערכאה משפטית הקבועה בחוק ... הינו חסר תוקף משפטי, וככזה לא ניתן לתבוע את קיומו 

מה ניתן להכיל בהסכם ממון?

חשיבותו העיקרית של הסכם ממון היא בהסדרת חלוקת הרכוש והממון בין בני הזוג. באופן זה מוגדרים מראש זכויות ונכסים של כל אחד מבני הזוג ... 

שינוי הסכם ממון

האם ניתן לשנות או לבטל הסכם ממון לאחר שאושר?  

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.