הורה חד הורי שבית המשפט פסק לזכותו מזונות, או שנתן החלטה על מזונות זמניים, והחייב אינו משלם אותם, יכול לקבל קצבת מזונות מהמוסד לביטוח לאומי. בדרך זו ביטוח לאומי משלם את דמי המזונות להורה היחיד או לילד להורה יחיד, וגובה את הסכום לתשלום מהחייב.
הורה יחיד, בין אם מדובר באם או באב חד הורי, מוגדר על פי חוק משפחות חד הוריות כתושב ישראל שבהחזקתו ילד הנמצא עמו והוא אינו נשוי או ידוע בציבור לבן זוגו, או שהוא נשוי אך חי בנפרד מבת זוגו במשך שנתיים לפחות והחל בהליך להשתחרר מקשר הנישואין, או כאשר האישה עגונה, או שההורה עולה חדש שנמצא בארץ למעלה משנה ופחות משנתיים, ובן זוגו לא עלה לארץ ואף אינו שוהה בה, ואין לו בן זוג אחר.
מי זכאי לדמי מזונות מביטוח לאומי?
חוק המזונות נועד לסייע לאם חד הורית ולילדיה, שיש בידם פסק דין לתשלום מזונות ילדים, והם אינם מקבלים את התשלום מהחייב. ביטוח לאומי משלם דמי המזונות לאם חד הורית או לילד וגובה את התשלום מהחייב.
הזכאים לקצבה היא אם יחידה, אשר נשואה עדיין לחייב, במצב שבו פסק הדין למזונות ניתן לזכותה, או ניתן לזכות הילדים, או ניתן לזכות שניהם. גם אב חד הורי שמגדל בעצמו את הילד, זכאי לקבל את תשלום דמי המזונות עבור הילד, בהתאם לפסק דין מזונות שבו האם חויבה בתשלום המזונות.
הסכום מחושב בהתאם לפסק הדין ולגובה ההכנסות
סכום הקצבה שמשולמת לזכאים הוא הסכום שנקבע בפסק הדין למזונות. הסכום מחושב בהתאם לפסק הדין ולגובה ההכנסות. אם חד הורית שהכנסתה עולה על הסכום שנקבע לא תהיה זכאית לתשלום מזונות מביטוח לאומי.
ההכנסה יכולה להיות מעבודתה או מגמלה מחליפת שכר, כמו דמי לידה, דמי פגיעה, גמלה לשמירת הריון, או גמלה על חוב שכר עבודה ופיצויי פיטורים. הכנסה שלא מעבודה נחשבת לקצבה של ביטוח לאומי כולל דמי אבטלה, או הכנסה משכר דירה מהון ומרכוש.
במקרה שהזכאית נוקטת בהליכי הוצאה לפועל נגד החייב בגין חוב מזונות, היא אינה רשאית לקבל במקביל דמי מזונות מביטוח לאומי, אלא אם מדובר בהליכי הוצאה לפועל לצורך גביית הפרשים כאשר סכום המזונות גבוה שנפסק מסכום הקצבה. במקרה שפסק המזונות גבוה מהסכום המופיע בתקנות ביטוח לאומי, המוסד ישלם את ההפרשים רק לאחר גביית התשלום מהחייב. אם לא הצליח לגבות ממנו את הסכום, ניתן לתבוע את החייב באופן ישיר.
כדי לממש את הזכות יש להגיש בקשה בסניף ביטוח לאומי הקרוב למקום המגורים, על גבי טופס בקשה לתשלום על פי חוק המזונות. לטופס יש לצרף: תעודת זהות, שני עותקים מפסק הדין, תדפיס חשבון בנק ואישור מהבנק על גובה החסכונות, תלושי שכר אחרונים ואישורים על הכנסות נוספות.
התשלום עבור כל ילד יהיה עד שימלאו לו 18 שנים. כאשר ימלאו לכל אחד מהילדים 18 שנים, יופחת חלקו היחסי מהסכום שנקבע בפסק הדין, וכשהצעיר מבין הילדים יגיע לגיל 18 יופסק תשלום המזונות.