www.what2do.co.il

סמכות בית דין רבני במזונות ילדים

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 28/08/2016
סמכות בית דין רבני במזונות ילדים

מזונות ילדים נועדו להבטיח את רמת החיים של ילדים הנמצאים בחזקת אחד מההורים והם נקבעים על פי צרכיו של הילד ועל פי היכולת הכלכלית של הוריו. האב חייב במזונות ילדיו הקטינים, שגילם אינו עולה על 18, על פי הדין האישי החל עליו. כל ילד זכאי לתשלום מזונות, גם אם הוריו אינם נשואים, או אם אביו מעולם לא ידע על קיומו, וגם אם האב נשוי לאישה אחרת.

 

כריכת מזונות הילד בתביעת גירושין

 

הסמכות לדון בסוגיית מזונות לילדים נתונה לבית המשפט לענייני משפחה, אלא אם הצדדים הסכימו כי בית הדין הרבני ידון בעניין זה. אולם לאחרונה עמדה זו שונתה בפסיקה של בית המשפט העליון, שבו נדונה תביעת גירושין של גבר, שכרך אליה בין היתר את מזונות הילד. בפסק דין אחר נידון עניינם של בני זוג שאישרו הסכם גירושין בפני בית הדין הרבני ובמסגרתו נכללו גם מזונות הילדים.

 

על פי סעיף 4 לחוק שיפוט בתי הדין הרבניים (נישואין וגירושין) דיינים בעלי סמכות לדון בכל העניינים העוסקים בתביעת גירושין, כולל מזונות אישה ומזונות ילדים. האישה רשאית לבחור כי מזונותיה ידונו בבית המשפט לענייני משפחה, אך אם קיימת הסכמה בין הצדדים, או אם הבעל הגיש תביעת גירושין וכרך בה את מזונות האישה, ידונו מזונותיה בבית הדין הרבני.

 

בניגוד למזונות אישה, לא ניתן לכרוך מזונות ילדים בתביעת גירושין, מכיוון שלילדים יש אישיות משפטית נפרדת, אולם ההורים יכולים להביע הסכמה בשמם. בית המשפט העליון קבע פעמים רבות כי משמעות הסעיף בחוק היא לכל היותר סמכות בית הדין לדון בתביעות השבת הוצאות בגין דמי מזונות, ולא תביעה עצמאית וראשונית לתשלום מזונות ילדים.

 

במשך שנים היה ידוע כי בהיעדר הסכמה בין ההורים, סוגיית דמי מזונות ילדים לא מתבררת בבית דין רבני, גם כאשר צד אחד פתח בהליכי גירושין ברבני וכרך בהם את יתר הסוגיות, כמו: מזונות אישה, רכוש ומשמורת, והיה ברור כי את מזונות הילדים יוכל הצד השני לתבוע בבית המשפט לענייני משפחה.

 

מה ההבדל בין שתי הערכאות?

 

בעבר בית הדין הרבני היה מוסמך לדון ולהכריע בתביעת מזונות ילדים, רק אם התביעה הוגשה בהסכמה על ידי שני ההורים. אולם לאחרונה חלה מגמה שמכירה באפשרות לכרוך מזונות ילדים על ידי אחד ההורים אל תביעת הגירושין, ולהעביר את הסמכות לדון בעניין מזונות לילדים גם בבית הדין הרבני. כתוצאה מכך עשוי להיות הבדל משמעותי בתוצאות, מאחר ששתי הערכאות מפרשות את הדין ההלכתי באופן אחר.

 

כך למשל: על בית המשפט לענייני משפחה חל עיקרון התקדים המחייב, והוא כפוף לפסיקת בג"ץ בענייני משפחה. לעומתו, בית הדין הרבני אינו בהכרח כפוף לפסיקות בג"ץ, ומפרש את הדין ההלכתי בעניין מזונות ילדים על פי מקורות הלכתיים ולפי פסיקותיו של בית הדין הרבני הגדול לערעורים.

 

כמו כן, גם עיקרון טובת הילד מתפרש באופן שונה. בבית הדין הרבני טובת הילד היא ללמוד תורה ולשמור מצוות, ובבית המשפט לענייני משפחה פירוש עיקרון טובת הילד הוא להעניק לילד חום, תמיכה, אהבה, הגנה, כלים שיסייעו לו להשתלב בחברה וחינוך ראוי.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

קטינים, תביעת מזונות

כל קטין רשאי לתבוע מזונותיו מאביו, מבלי לייחס כל חשיבות למצבו הכלכלי של האב, ליחסיהם של ההורים או נסיבות פרידתם... מהם קטני קטינים? איך מחשבים דמי מזונות? מהם מזונות בדין צדקה? קראו עוד בפורטל דיני משפחה... 

תביעת מזונות, מידע משפטי

כללים להגשת תביעת מזונות, היכן מגישים תביעה למזונות ילדים ?  

מי חייב במזונות קטינים?

בהתאם לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות) מזונות קטינים נקבעים ע"פ הדין האישי ... 

חישוב מזונות ילדים, הכיצד?

כיצד מחשבים דמי מזונות הקטינים? האם האם תישא בדמי המזונות במהלך השירות הצבאי? במידה והאם עברה עם הילדים לדירה גדולה יותר, האם יישא האב במשכנתא? קראו עוד בפורטל משפחה... 

שינוי דמי מזונות, אימתי?

ככל הסכם אשר קיבל תוקף של פסק דין, גם הסכם מזונות לא ישונה בנקל בבית המשפט. כאמור, נטל ההוכחה לשינוי הנסיבות מוטל על כתפיו של המבקש אותו ועליו לעמוד במבחן מצטבר של שלושה תנאים: תביעתו נעשתה בתום לב. בהסכם המזונות הושאר פתח לשינוי אשר מקובל על שני הצדדים. עקב שינוי הנסיבות (פיטורין מעבודה, מחלה, וכו'), אין באפשרותו לשאת את ההסכם כפי שהוא כיום והשארתו על כנו תעשה עימו עוול... קראו עוד בפורטל משפחה... 

אי תשלום מזונות

מה קורה אם האב מסרב לקיים את פסק הדין ולשלם את המזונות?  

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אילו קטינים רשאים להגיש תביעת מזונות ילדים?

מהם מזונות ילדים? היכן ניתן לדון בהם? מתי ניתן להעביר תביעה למזונות הילדים לבית המשפט לענייני משפחה? האם הקטין יכול להגיש תביעה בעצמו למזונות? קראו עוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.