פוליגמיה היא תופעת ריבוי בני זוג המתייחסת לנישואין עם בני זוג רבים. התופעה אסורה על פי חוק העונשין בישראל ונישואים ליותר מבן זוג אחד נחשבים לעבירה פלילית.
אדם שעובר על החוק ונושא יותר מאישה אחת, או אישה שנושאת יותר מבעל אחד צפויים לחמש שנות מאסר מאחורי סורג ובריח. מהבחינה ההלכתית נישואים של אישה לשני גברים אינם תקפים והיחסים נחשבים למעשה בגידה וניאוף שעונשם מיתת בית דין או גילוי עריות.
בישראל פוליגמיה אסורה, עם זאת למעלה משליש מכלל המשפחות הבדואיות בישראל הן משפחות פוליגמיות ומעל 30% מהנשים הבדואיות בארץ נשואות לגבר שנשוי לעוד אישה. למרות האיסור בחוק, תוקפם של ריבוי נישואים אינם בטלים באופן אוטומטי, ואף המוסד לביטוח לאומי משלם למשפחות פוליגמיות קצבת הבטחת הכנסה תוך התחשבות במספר הנשים.
תופעת הפוליגמיה נפוצה כיום גם בקרב יוצאי תימן מבוגרים שהספיקו להינשא לשתי נשים טרם עלו לארץ, וגם קיימת במקרים נדירים אצל גברים ישראלים שהתחתנו בארץ או בחו"ל עם כמה נשים באופן לא רשמי.
האיסור לא חל כלפי ריבוי בני זוג בין ידועים בציבור
איסור הפוליגמיה מכוון כלפי בני זוג נשואים, אולם לא חל כלפי ריבוי בני זוג בין ידועים בציבור, ללא נישואים רשמיים. כמו כן, במקרה שהנישואים השניים הם נישואים לפי דין תורה, הבעל לא יעבור על החוק אם בית דין רבני התיר לו לשאת אישה שנייה והפסק דין אושר על ידי נשיא בית הדין הרבני הגדול.
החוק מאפשר נישואין שניים, רק בתנאי שבית דין דתי רבני התיר זאת, עקב חוסר יכולת להתיר את הנישואין הראשונים. במקרים מסוימים מותר לשאת אישה אחרת בהסכמת מאה רבנים, זאת כאשר אין אפשרות לתת לבן או בת הזוג גט, אם בן הזוג לקה במחלת נפש ובגללה אינה יכול להסכים לביטול הנישואים, או אם הוא נעדר מעל שבע שנים בנסיבות המעוררות חשש לחייו או במקרה של סרבנות גט.
נישואים קודמים שנערכו במדינה זרה
אדם שהיה נשוי נחשב לנשוי, כל עוד לא הוכיח שנישואיו הקודמים בוטלו, אם על ידי מוות של בן הזוג או אם לפי פסק דין סופי של בית דין רבני, או בית משפט לענייני משפחה. גם אם הנישואין הקודמים נערכו בחו"ל והיו תקפים לפי דין המדינה הזרה שבה נערכו, או לפי הדין הדתי שעל פיו נערכו, בני הזוג עדיין נחשבים לנשואים.
חוק העונשין קובע כי אדם נשוי הנושא אישה אחרת, ואישה נשואה הנישאת לאיש אחר, צפויים לעונש של עד חמש שנות מאסר. החוק קובע כי אדם המסדר נישואין או גירושין בידיעה שהם אסורים, או שאחד מבני הזוג עובר על החוק, צפוי לעונש של שישה חודשי מאסר.
חוק העונשין קובע מנגנון ענישה נפרד עבור יהודים ולא יהודים, מכיוון שבאסלאם תופעת הפוליגמיה מותרת עד ארבע נשים לאותו גבר, בתנאי שהבעל מעניק שוויון מלא ומוחלט לכל נשותיו. המנגנון לגבי בני זוג מוסלמים בישראל מקביל לשתי חלופות, שבהן ניתן לראות באישה שנייה כאישה חוקית, זאת כאשר בן הזוג מהנישואין הקודמים אינו מסוגל מחמת מחלת נפש להשתתף בהליך להפקעת הנישואין, או שהוא נעדר מעל שבע שנים בנסיבות המעוררות חשש לחייו, ללא צורך באישור סופי של בית דין דתי.