חוק השמות קובע את אופן מתן השמות הפרטיים ושמות המשפחה בישראל ורישומם במרשם האוכלוסין. החוק מסדיר את קביעת השמות של קטינים במקרה שלא ניתן להם שם, או במצב שבו שם האב אינו ידוע, וקובע כללים לשינוי שם אחרי נישואין או גירושין, או כאשר אדם מעוניין לשנות את שמו.
חוק השמות קובע כי לכל אדם הרשום במרשם הפנים חייב להיות שם משפחה ושם פרטי. החוק מתיר ששם המשפחה יהיה כפול, ואף מתיר לאדם לשאת יותר משם פרטי אחד. שר הפנים רשאי על פי החוק לפסול שם שעלול להטעות או לפגוע בתקנת הציבור, אולם אינו מוסמך לפסול שם שנבחר עקב קשר בין ידועים בציבור.
קביעת שם פרטי ושם משפחה לקטין
מיד לאחר הלידה ניתן שם פרטי לילד על ידי הוריו, כאשר אין הסכמה בין ההורים, רשאי כל אחד מהם לתת לילד שם פרטי אחד. כל ילד מקבל את שם משפחת הוריו, אם להורים יש שמות משפחה שונים, הילד מקבל את שם משפחתו של אביו, אלא אם ההורים הסכימו שהילד יקבל את שם משפחת האם או שמות המשפחה של שני ההורים.
כאשר ילד נולד להורים לא נשואים, הוא מקבל את שם משפחת אמו, אלא אם האם רצתה שיקבל את שם משפחתו של אביו והאב הסכים לכך, או שהאם הייתה ידועה בציבור. הילד יכול לקבל את שמות המשפחה של שני הוריו, אם הם הסכימו על כך.
שינוי שם לאחר הנישואין
סעיף 6 לחוק קובע כי כל אישה נשואה רשאית להמשיך לשאת את שם משפחתה הקודם, או לבחור בשם המשפחה של בן הזוג, או לצרף לשם משפחתה את שם המשפחה של בעלה. במידה והוחלט לשנות את שם המשפחה, יתבצע השינוי על ידי רשם הנישואין, והשם ייכנס לתוקף מיד עם הנישואין.
הבעל רשאי לבחור בשם משפחתה של אשתו, כמו כן, ניתן לבחור שם משפחה זהה לשם המשפחה שבחר בן הזוג, גם אם שם זה שונה משמות המשפחה הקודמים, ולצרף שם משפחה שבן הזוג בחר לצרף לשם משפחתו.
קביעת שם כאשר האב אינו ידוע
סעיף 9א לחוק עוסק בקביעת שמו הפרטי של האב, במקרה ששם האב אינו ידוע. לילד שטרם מלאו 16 שנים, רשאית האם לקבוע את שם האב כפי שיירשם במשרד הפנים. אם מלאו לילד 16 שנים, הוא רשאי לקבוע את שם האב בעצמו.
אדם בגיר רשאי לשנות שם משפחתו ושמו הפרטי, על פי רצונו. כאשר לא נבחר לקטין או בוגר שם על ידי הוריו, והוא לא בוחר לעצמו שם, שר הפנים יכול לקבוע לו שם. בעת בחירת השם, השר יתחשב בשמות הוריו וסביו של אותו אדם, ואם הוא נשוי, יתחשב בשם של בן הזוג. השר יודיע על השם שנבחר לאותו אדם, וזה יהיה שמו אלא אם יבחר בתוך חודשיים שם אחר. במקרה של אימוץ, שמו הפרטי של הילד לא משתנה והוא מקבל את שם משפחת הוריו המאמצים. עם זאת בית המשפט רשאי לקבוע בצו האימוץ שהילד יקבל גם שם פרטי חדש.