מזונות ילדים נועדו להבטיח את רמת החיים של ילדים להורים גרושים הנמצאים במשמורת אחד מההורים או במשמורת משותפת. על פי ההלכה בישראל, כיום כל אב שמתגרש חייב לשלם לילדיו מזונות הכרחיים ובנוסף להשתתף בתשלום מזונות מדין צדקה.
מזונות הכרחיים נועדו לספק את צורכי הקיום הבסיסיים של קטינים עד גיל 15, כגון: קורת גג, מזון, חינוך, הלבשה, טיפולים רפואיים וכדומה. לעומת מזונות מדין צדקה הכוללים הוצאות שאינן נכללות בצרכים ההכרחיים, אשר נועדו לשמור על רמת החיים שאליה הורגלו הילדים טרם הגירושין כגון: חוגים, חופשות, דמי כיס, בילויים ועוד.
ככל שמדובר בצרכים הכרחיים, החיוב חל על האב בלבד. חובה זו אינה תלויה ביכולותיו הכלכליות או מצבו הפיננסי, וגם אם מצבו הכלכלי קשה, האב מחויב לעמוד בתשלום מזונות הכרחיים. כיום, סכום דמי מזונות ילדים המינימלי שאותו בית המשפט לענייני משפחה נוהג לפסוק עבור ילד אחד עומד על סך של 1,300-1,400 שקלים, לא כולל דמי מדור.
המדור הוא מקום מגוריו של הילד, ועל האב מוטל לשאת גם בהוצאות שכר דירה, משכנתא וכדומה, על פי מספר הילדים. עבור ילד אחד עליו לשלם שליש משכר הדירה, עבור שני ילדים 40% משכר הדירה ועבור שלושה ילדים 50% עד 60%. כמו כן, חייבת להיות התאמה בין הדירה שבה התגוררו הקטינים לפני הגירושין ולבין מקום המגורים החדש, מבחינת גודל, מיקום, איכות וכדומה.
על האב מוטלת גם החובה לטפל בילדים לכן הוצאות טיפול בילדים עד גיל 11 מהווים חלק ממזונות הכרחיים. במקרה שהאם מטפלת בקטינים, היא זכאית לקבל תשלום עבור דמי טיפול מהאב כחלק מחובתו לתשלום מזונות, ואף עליו לשאת בתשלום עבור מעון יום או מטפלת. בתי המשפט הרחיבו לא פעם את משמעות המונח צרכים הכרחיים בסיסיים, על פי יכולתו הכלכלית של האב, כך ככל שמשמעותו רחבה יותר יגדל הנטל על האב וככל שמשמעותו תצומצם יקטן הנטל.
השתתפות האם בתשלום מזונות מדין צדקה
בתשלום מזונות מדין צדקה, האם תחויב להשתתף בהוצאות בהתאם למצבה הפיננסי. מזונות מדיני צדקה חלים על שני ההורים אולם החלוקה נקבעת בהתאם ליכולתו הכלכלית של כל אחד מהם ולא שווה בשווה. הורה שמרוויח יותר ישלם יותר מסכום מזונות מדין צדקה, ואת הצרכים שאינם בסיסיים האב לא יהיה מחויב לספק לילדיו, אלא ביחס ליכולת הכלכלית שלו.
האם תחויב בתשלום מזונות ילדים מכוח דיני צדקה רק אם היא מסוגלת לפרנס את עצמה. לפיכך אם בית המשפט לענייני משפחה השתכנע כי לאם יש יכולת כלכלית טובה, הוא רשאי לחלק את הנטל מזונות מדין צדקה, בין שני ההורים, ביחס למצבם הפיננסי.
הסמכות לדון במזונות הילדים ולקבוע את שיעורם נתונה בידי בית המשפט לענייני משפחה, אך בהתאם להסכמת ההורים רשאי בית הדין הרבני לקנות את סמכות לדון בסוגיה. ההורים יכולים להגיע להסכמה בדבר גובה מזונות ילדים במסגרת הסכם גירושין. כאשר ההורים הגיעו להסכמות לגבי כל נושאי הגירושין, כמו חלוקת רכוש, משמורת, הסדרי ראייה ועוד, אין צורך בהסכם מזונות נפרד, אלא הסוגיה תיכלל בהסכם הגירושין. עם זאת, ההסכמה בין ההורים אינה חוסמת את דרכם של הילדים לבית המשפט, והם רשאים להגיש תביעת מזונות עצמאית מטעמם גם לאחר הגירושין.