www.what2do.co.il

זמני שהות של אב עם ילדיו, כיצד מכריע בית המשפט?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 25/10/2017
זמני שהות של אב עם ילדיו, כיצד מכריע בית המשפט?

אחת הסוגיות החשובות בהסכם גירושין היא זמני שהות ולינה אצל ההורה השני, שאינו המשמורן, כאשר בדרך כלל מיוחסים זמני שהות ולינה של הילדים הקטינים אצל האב, מתוך הנחה כי הילדים נמצאים אצל האמא רוב הזמן. במסגרת הסכם גירושין רשאים הצדדים לקבוע ביניהם מי יהיה המשמורן על הילדים, ואיזה הסדרי ראייה וביקורים יוענקו להורה שאינו המשמורן.

 

כאשר ההורה מעוניין לשהות עם ילדיו ולהלינם בביתו, ואין זה משנה אם מדובר באם או באב, זכותו לעשות כן. ההורה אינו צריך להוכיח כי הלינות אצלו עולים בקנה אחד עם טובת הקטין והכלל הוא שגם קטין המצוי במשמורת אמו לן אצל אביו, אלא אם הוכח כי נשקפת סכנה לקטין או שאותן עילות סותרות את טובתו.

 

הסמכות העניינית לדון בנושא של זמני שהות מוקנית הן לבתי המשפט לענייני משפחה והן לבתי הדין הרבניים, כחלק מהסוגיה של משמורת ילדים. לבית המשפט יש סמכות לדון בנושא מכוח סעיף 78 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, ומכוח סעיף 1(6)(ג) לחוק בית המשפט לענייני משפחה.

 

מה קורה כאשר אין הסכמה בין ההורים?

 

סעיף 19 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות עוסק בהכרעת בית המשפט וקובע כי אם ההורים לא הגיעו לידי הסכמה ביניהם בעניין הנוגע למשמורת הקטין, רשאי כל אחד מהם לפנות לבית המשפט והוא יכריע בדבר. במקרה שההורים לא הגיעו לידי הסכמה ביניהם בעניין אחר הנתון לאפוטרופסות שלהם, הם רשאים יחד לפנות לבית המשפט, ובית המשפט, אם לא עלה בידו להביאם לידי הסכמה ואם ראה שיש מקום להכריע בדבר, יכריע בעצמו או יטיל את ההכרעה על מי שימצא לנכון, כמו למשל באמצעות תסקיר משלים של פקידת סעד.

 

קיימת חשיבות רבה לזירוז ההליך ולקבלת החלטה מהירה. לא בכדי כינה המחוקק את חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוס כתהליך בשם - בקשה ולא לחינם חזר בית המשפט העליון על ההלכה שלפיה נושאי משמורת צריכים להיות מוכרעים במהירות הרבה ביותר שניתן. הליך של קשר בין קטין לבין הוריו לא דומה להליך אזרחי שיינזק פחות אם יימשך שנים, מאחר שבחייו של קטין כל תקופה קצרה בעלת משמעות מכרעת.

 

סעיף 68(א) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מאפשר לבית המשפט בכל עת, לפי בקשת היועץ המשפטי לממשלה או עורך הדין או לבקשת צד מעוניין ואף מיזמתו, לנקוט אמצעים זמניים או קבועים הנראים לו לשמירת ענייניו של קטין, ושל אדם שמונה לו אפוטרופוס, בין אם על ידי מינוי אפוטרופוס זמני או מינוי אפוטרופוס לדין, ובין אם בדרך אחרת וכן רשאי בית המשפט לעשות, אם הקטין או האדם שמונה לו אפוטרופוס פנה אליו בעצמו.

 

סמכות בית דין רבני בנושא זמני שהות

 

לבית הדין הרבני יש סמכות לדון בנושא זמני שהות בהסכמת הצדדים, מכוח סעיף 9 לחוק שיפוט בתי דין רבניים, ומכוח סעיף 3 לחוק זה, בהיות הסדרי ראייה מהווים חלק ממשמורת ילדים, כאשר הנושא נכרך כדין לתביעת גירושין. על כן, הצד שיקדים להגיש את תביעתו לערכאה הנוחה לו, בית משפט לענייני משפחה או בית דין רבני, עשוי לזכות ביתרון משמעותי, מאחר שאותה הערכאה תדון בנושא של הסדרי הראייה, מכוח עקרון הכבוד ההדדי בין הערכאות.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 3)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

סמכות אפוטרופוס בהליך גירושין

בתי המשפט נוטים להגדיר נושאים מהותיים בחיי הקטינים כגון מדור וחינוך כתלויים בהסכמתו של ההורה הלא משמורן. פעמים רבות ימנע בית המשפט מהורה משמורן להעתיק את מקום מגוריו באופן שימנע מההורה שאינו משמורן לראות את הילדים... 

הסדרי ראיה

הסדרי ראיה

מהם הסדרי ראייה? מה קורה במקרה בו אחד ההורים מפר את הסדרי הראייה?  

עירעור על פסק דין משמורת

פסק דין בעניין משמורת והסדרי ראייה אינו סופי, וניתן לפנות שוב לערכאה שהכריעה בעניין המשמורת בתביעה חדשה למשמורת/הסדרי ראייה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.