גירושין אצל זוגות מבוגרים הפכו בשנים האחרונות להיות נפוצים יותר ויותר, זאת בעקבות שינוי במאפיינים וברצונות של בני הדור, וכן הצמיחה בתוחלת החיים, שינויים בערכים ובתפיסות החברתיות וכדומה.
ישנם גורמים שונים לגירושין בקרב בני גיל הזהב, כגון: שינוי אישיותי שהתפתח עם השנים, פירוק מערכת היחסים ובניית זוגיות חדשה לפני שיהיה מאוחר מדי, תופעת הקן המתרוקן שבה עוזבים הילדים הבוגרים את הבית ובני הזוג נשארים זה עם זו וכדומה. ואף ישנם זוגות שמעדיפים להיות לבד, מאשר להמשיך לנהל מערכת זוגית שאינה עושה להם טוב.
השלכות כלכליות למתגרשים בגיל הזהב
בגיל מבוגר קיים חשש גבוה יותר מהשלכות כלכליות של גירושין וכן חשש מבדידות, מאשר אצל זוגות צעירים. לאחר שנות עבודה רבות וצבירת נכסים, פירוק החבילה עלול לסכן את היציבות הכלכלית של הצדדים לעת זקנה.
עלות מגורים בדירות נפרדות יכול להיות גבוה יותר מהכנסות מהפנסיה, ואף לעתים מתווספות הוצאות של טיפול בהורים קשישים. כמו כן, נשים שלא עבדו במהלך שנות הנישואין ולא רכשו מקצוע והכשרה כלשהי עלולות לחוות מצוקה כלכלית קשה. עם זאת, כאשר הרכוש שצברו הצדדים במהלך השנים המשותפות מספיק, ואפילו רק אם אחד מבני הזוג קיבל ירושה, פירוק הנישואין יכול להיות אפשרי מבחינה כספית.
הסכם שלום בית בגיל השלישי
כאשר אחד מבני הזוג מעוניין לשוב לחיים משותפים והשני אינו מעוניין בכך, ניתן לנסות להגיע להסכם שלום בית. ההסכם נערך בין הצדדים באמצעות תביעה שמוגשת לבית הדין הרבני על ידי הגבר או האישה כדי לסייע להם לחזור למערכת יחסים תקינה כבני זוג. את ההסכם יש לאשר בבית דין רבני או בבית המשפט לענייני משפחה לצורך קבלת תוקף של פסק דין.
במקרה ששני הצדדים מעוניינים לפרק את הקשר, ניתן לפנות להליך של גירושין בהסכמה, או להליך גירושין בשיתוף פעולה שהוא הליך מבחירה, שאליו פונים בני זוג המבקשים להיפרד, ומעוניינים לעשות זאת בדרכי שלום, ללא מעורבות של ערכאות שיפוטיות.
הליך גירושין בשיתוף פעולה
הליך גירושין בשיתוף פעולה מתאים לבני זוג בכל הגילים, כולל ידועים בציבור, בני זוג מאותו מין ובני זוג מדתות שונות, המעוניינים להתגרש או להיפרד, ללא הליכים משפטיים. כדי לפתוח בהליך, על בני הזוג לפנות לאחד מהמרכזים או המכונים המתמחים בו, כאשר ההליך שם דגש על המשותף בין בני הזוג ולא על הקונפליקט שביניהם.
הצדדים נדרשים לחתום על הסכם השתתפות המחייב אותם להגיע להסכם הוגן תוך הימנעות מפנייה לערכאות משפטיות כל עוד ההליך מתקיים. עליהם להתחייב שלא להסתיר כל מידע רלוונטי ולשמור על סודיות לגבי החומרים אשר יוצגו במהלכו, כך שלא ניתן יהיה לעשות בהם שימוש בהליך משפטי.
גירושין בהסכמה בגיל הזהב
במסגרת הליך גירושין בהסכמה נדרשים הצדדים להגיע להסכמה ביניהם, כאשר על הפרק עומדת בעיקר סוגית חלוקת הרכוש. בגילים מבוגרים בדרך כלל נצבר רכוש רב, הכולל דירה משותפת, פנסיה, חסכונות, ירושות ועוד. סוגיית חלוקת הרכוש היא סוגיה משמעותית, ואף לרוב הרכוש שנצבר אמור לממן את המשך המחיה של בני הזוג.
סוגיה נוספת בקרב בני זוג שמתגרשים בגיל מבוגר, היא קביעת תשלום מזונות לאישה, בעיקר כאשר הבעל היה המפרנס היחיד, וכעת האישה אשר לא עבדה כל חייה ושימשה כעקרת בית נמצאת במצב פגיע במיוחד. בדרך כלל סוגיית תשלום דמי מזונות לאישה עולה כאשר הגבר יוזם את הפרידה, בין אם בשל רגשות אשמה ומחויבות מצדו ואם בניסיון למנוע סכסוך מכוער.
עריכת הסכם גירושין
זוג שהחליט להתגרש יכול להגיע להסכמה גם במסגרת הסכם גירושין, או להגיש תביעה בכל נושא אל אחת מן הערכאות המוסמכות, כאשר ההכרעה הסופית היא בידי בית המשפט. להבדיל מהסכמים רבים אחרים, להסכם גירושין נדרש אישור של בית משפט ורק לאחר קבלת האישור, הוא מקבל תוקף של פסק דין.
רוב הזוגות בגיל הזהב אשר מחליטים להתגרש מעדיפים לחסוך מעצמם את ערכאות המשפטיות, ולאחר שהם מגיעים להסכמות הדדיות המשביעות את רצונם, בין אם בסיוע של מגשר, עורך דין משותף, או עורכי דין נפרדים, ניתן לחתום על הסכם גירושין ולהביא לסיומו היעיל והמהיר של הליך הגירושין. לשם ניסוח ועריכת הסכם גירושין, עדיף לפנות אל עורך דין המתמחה בגירושין, אשר ידאג לנהל משא ומתן על הנושאים הרלוונטיים ויגיש את ההסכם לאישורו של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.