דמי מדור הם תשלום עבור מקום המגורים של הילדים הכולל את דמי המגורים והוצאות אחזקת הבית, בין אם מדובר בהחזרי משכנתא עבור הבית ובין אם השתתפות בדמי שכירות בדירה שכורה. דמי מדור משולמים במקרה שההורים עוברים להתגורר בבתים נפרדים עם הילדים בעקבות החלטה על גירושין או פרידה, כאשר החובה לדאוג למדורם של הילדים מוטלת על האב.
שיעור התשלום עבור מדור נקבע על פי מספר הילדים במשפחה, כאשר ברוב המקרים נהוג לפסוק 33% מעלויות עבור ילד אחד, 40% מעלויות המדור עבור שני ילדים, ו-50% מעלויות המדור עבור שלושה ילדים ומעלה.
החוק בישראל מחייב כל הורה לדאוג לצרכי ילדיו הקטינים באמצעות תשלום דמי מזונות, כאשר ההורים חיים בנפרד, עקב גירושין, פרידה או כל הסכם אחר שנערך ביניהם. ההורה נדרש לשלם לילדיו דמי מזונות, עבור אוכל, ביגוד, הלבשה ושאר הצרכים הבסיסיים, וכן עבור דמי מדור, המשמש לעלויות מקום המגורים לקטין בבית הוריו.
התשלום עבור צרכי הילדים משולם על ידי הורה אחד להורה שני, כאשר שיעור המזונות יכול להיקבע בין ההורים בהסכמה. כאשר ישנם חילוקי דעות בין הצדדים, ניתן להגיש תביעה למזונות ילדים ובית המשפט לענייני משפחה יכריע בסוגיה על פי עיקרון טובת הילד והתחשבות בצרכיו. שינוי סכום המזונות ייעשה רק במקרה של שינוי נסיבות מהותי המצדיק הגדלה או הפחתת הסכום.
מהו מדור וכיצד נקבע שיעורו?
המונח מדור נגזר מהמילה דיור, כאשר הכוונה בדמי מדור היא הוצאות עבור מקום המגורים לקטין בבית ההורה המשמורן. תנאי המגורים נחשבים לחלק בלתי נפרד מצרכים הכרחיים עבור הילדים, על כן האב מחויב לשאת בתשלום עבור ילדים עד גיל 15.
חלקו של האב נקבע על פי מספר הילדים, כך שעבור ילד אחד, משתתף האב בגובה של כשליש מסך עלויות המדור ואת היתר משלמת האם. עבור שני ילדים משתתף האב בגובה של 40% מסך העלויות ועבור שלושה ילדים ומעלה עליו לשאת בגובה של 50% מסך עלויות המדור.
המדור צריך לאפשר לילדים תנאי מגורים ראויים, בהתאם לרמת החיים הקודמת שבה התגוררו לפני הפרידה. תשלום דמי מדור נחשב לחלק מהצרכים ההכרחיים של הילד, עם זאת שיעורו נקבע בנפרד משיעור דמי מזונות ילדים והוא מתווסף אליהם, ומאחר שמדובר בצורך הכרחי, על פי החוק בישראל, האב נדרש לשאת בתשלום.
האב מחויב לספק מגורים לילדים ברמת חיים שהם היו רגילים טרם הגירושין, מבחינת גודל דירה ומספר החדרים בבית, מיקום וסביבת המגורים, איכות המגורים של הדירה ועוד. האב לא חייב לרכוש דירה, אלא יכול להשתתף בתשלום שכר דירה ובעלויות הכוללות באחזקת הדירה, כולל תשלומים עבור חשבונות חשמל, מים, ארנונה, דמי ועד בית, תחזוקה שוטפת, משכנתא ועוד.
במקרים שבהם האם משלמת הלוואת משכנתא נהוג לפסוק לטובת הקטינים חיוב בגין מדור רעיוני, אשר לא נגזר לפי גובה החזרי הלוואת המשכנתא, אלא משקף את עלות דמי שכירות בגין דירה דומה על פי המחיר. עם זאת סוגיה זו מוכרעת על ידי בית המשפט בכל מקרה לגופו בהתאם לנסיבות.
כיצד מחשבים את דמי המדור?
חישוב דמי המדור יכול להתבצע כחלק מדמי המזונות או בנפרד בהתאם למצב המגורים של ההורים. כדי לקבוע מהו המנגנון לחישוב עלויות המדור, יש להתייחס לשלושה גורמים מרכזיים: האחד, זמני ההורות של ההורים. השני, הוצאות המגורים השוטפות. והשלישי, גובה החזר המשכנתא וכאשר מתגוררים הילדים בדירה שכורה - גובה דמי השכירות.
במסגרת הדיון המשפטי או במסגרת הליך גישור, עולה השאלה מהם תנאי המחיה הנחוצים להורים בביתם לאחר הגירושין ומהם הצרכים שהם רוצים ונדרשים לספק לילדים בבתיהם. לאחר הגדרת המטרות והצרכים בכל אחד מהבתים של ההורים, ולאחר עריכת חישוב כלכלי של הצרכים האובייקטיביים של מגורי הילדים בהתאם לזמני ההורות, ניתן להעלות אפשרויות כדי שלשני ההורים ולילדים תתממש הזכות להתגורר תחת קורת גג ראויה בהתאם לצרכי הילדים ובכפוף ליכולות הפיננסיות של ההורים.
מהו מדור ספציפי?
הזכות למדור אינה זכות למדור ספציפי בבית המסוים שבו גרו בני הזוג טרם הגירושין. האישה זכאית למדור ספציפי מבעלה על פי החלטת בית הדין הרבני על יסוד הכלל "שעולה עמו ואינה יורדת עמו", כך שהיא זכאית לאותה רמת חיים שהייתה מורגלת במהלך נישואיה. במקרים מסוימים יפסוק בית המשפט מדור ספציפי עבור בית מגוריה של האישה, שמשמעותו שהאישה תמשיך לגור בביתה ולעיתים ייקבע מדור חילופי, שהוא למעשה סכום כספי עבור מגורי האישה בבית אחר.