www.what2do.co.il

חוק הרבנות הראשית לישראל, התש``ם- 1980

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 26/11/2013
חוק הרבנות הראשית לישראל, התש``ם- 1980

מועצת הרבנות הראשית היא הגוף העליון של הרבנות הראשית לישראל. בראש המועצה עומדים שני הרבנים הראשיים לישראל, האחד מהעדה אשכנזית והשני מהעדה הספרדית, המכונה "הראשון לציון".

 

חוק הרבנות הראשית לישראל מפרט את דרכי בחירתם של הרבנים ומועצת הרבנות ואת משך תקופת כהונתם.


1. לפי הגדרות חוק זה: "המועצה" היא מועצת הרבנות הראשית לישראל, "רב העיר" הוא אדם שנבחר לכהן על פי חוק שירותי הדת היהודיים ושמו כלול ברשימת רבני העיר.


2. תפקידי המועצה הם:


א. לספק תשובות וחוות דעת בנושאי ההלכה היהודית.


ב. לערוך פעולות בענייני ערכי התורה ושמירת המצוות למען קירוב הציבור.


ג. להעניק תעודת כשרות.


ד. להעניק הכשר, על פי חוק הדיינים, לכהן כדיין.


ה. להעניק הכשר, על פי חוק שירותי הדת, לכהן כרב עיר.


ו. להכשיר את הרשם הנישואין לכהן כרב.


ז. לבצע פעולות נוספות על פי הדין.


3. מקום מושבה של המועצה הוא ירושלים.


4. המועצה מורכבת מ 16 חברים: שני הרבנים הראשיים לישראל, האחד הוא ספרדי ונקרא "הראשון לציון" והשני הוא אשכנזי. ארבעה רבנים מהערים ירושלים, תל אביב, חיפה ובאר שבע, ועשרה רבנים אשכנזים וספרדים שייבחרו באסיפה הבוחרת.


5. רב לישראל יכול לכהן אם הוא נמצא בטווח הגילאים שבין 40 ל 70. הוא חייב להיות יהודי, תושב ואזרח ישראל ובעל כשירות לכהן כרב עיר או כדיין, או נחשב לגדול בתורה.


6. האסיפה הבוחרת כוללת 150 חברים, מתוכם 80 רבנים ו 70 נציגי ציבור.


7. הרבנים באסיפה הבוחרת הם רבני עיר מהערים והמועצות הגדולות, רבנים אזוריים, רבני יישוב, והרב הצבאי הראשי.


8. נציגי הציבור באסיפה הם ראשי הערים והמועצות הגדולות, שני שרים מטעם הממשלה וחמישה נבחרי הכנסת.


9. הרבנים ונציגי הציבור באסיפה הבוחרת יהיו חצי אשכנזים וחצי ספרדים.


10-11. ועדת בחירות בת חמישה חברים המורכבת משני נבחרי הממשלה, שני נבחרי המועצה ויושב ראש שהוא שופט או דיין, תבצע את הבחירות של הרבנים הראשיים ושל חברי המועצה.


12. ועדת הבחירות קובעת את התאריך והמקום לעריכת הבחירות.


13. לפחות שלושה שבועות לפני יום הבחירות, הועדה תפרסם את רשימת חברי האסיפה הבוחרת.


14. חברי האסיפה הבוחרת רשאים להציע מועמדים לתפקיד רב ראשי לישראל או לחבר מועצה. בקשה זו תוגש עד שבוע ימים מיום הבחירות ליושב ראש הועדה.


15. כל אחד מהרבנים הראשיים לישראל, ייבחר בהצבעה נפרדת ובתאריך ומקום שונים. תוצאות הבחירות יפורסמו על ידי הועדה.


16. תקופת כהונתו של רב ראשי היא עשר שנים ותקופת כהונתו של חבר מועצה נבחר היא חמש שנים.


17. במשך חמש שנים יכהנו הרבנים הראשיים לישראל, האחד כנשיא המועצה והשני כנשיא בית הדין הרבני הגדול, ולאחר חמש שנים יחליפו בתפקידים ביניהם.


18-19. הרב הראשי וחבר מועצה הנבחר רשאים להגיש מכתב התפטרות מתפקידם וכהונתם תיפסק תוך יומיים מיום שקיבל שר הדתות את הבקשה. כמו כן רשאי השר לקבוע כי מבחינת בריאותית הם אינם כשירים למלא את התפקיד ומקומם יתפנה.


20. במקומו של הרב הראשי (לאחר שהתפטר או פונה מתפקידו) כשלוש שנים וחצי לפני תום תקופת הכהונה, ייבחר רב חדש, תוך ששה חודשים ובאותה הדרך שנבחר הרב הראשי. אם נותרו פחות משלוש שנים וחצי ימלא הרב השני את שני התפקידים כנשיא המועצה ונשיא בית הדין הרבני הגדול עד תום תקופת הכהונה.


21. במקומו של חבר מועצה נבחר יבוא רב מאותה העדה, אשר בבחירות האחרונות קיבל את מספר הקולות הגבוה ביותר, אך לא פחות מ 25 קולות.


22. לרב הצבאי הראשי תהיה זכות להביע את חוות דעתו, אך הוא לא יהיה בעל זכות הצבעה.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.