www.what2do.co.il

פס``ד בערעור על החלטת ראש הוצל``פ בעניין חוב

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 22/11/2024
פס``ד בערעור על החלטת ראש הוצל``פ בעניין חוב

ערעור על החלטת ראש ההוצל"פ שניתנה ביום 18.12.01 לפיה דחתה ראש ההוצל"פ את בקשתה של המערערת, והורתה, כי עליה לשלם לזוכה את חוב המזונות עד לסילוק מלא של חובה.בנוסף, חייבה ראש ההוצל"פ את המערערת להמשיך ולעמוד בתנאי הסכם הגירושין ולשלם לזוכה הוצאות משפט על סך של 2000 ₪, ומכאן הערעור.


חיוב מזונות בדין העברי


בדין העברי, כאשר יש חיוב משפטי במזונות ילדים (שאינו מדין צדקה), החיוב מתייחס לאב ולא לאם. לעומת זאת, במזונות מדין צדקה, קיימת חבות שווה לאב ולאם, משום שלחובה לתת צדקה אין זמן קבוע, מכאן שאין זו מצווה שהזמן גרמה ולכן נשים חייבות בכך.


בענייננו, ע"פ סיכומי המשיב, ניכר כי הוא אינו מסוגל להעניק לקטינים כפי דרישותיהם, הוא הגיע לפתחי בית תמחוי בעיר, לקופות גמ"ח וקרנות הנדיבים וזאת על מנת להעניק לילדיו את המינימום ההכרחי, כל זאת קורה בזמן שהמערערת מבלה וסועדת בבתי יוקרה ומתפנקת ככל העולה על רוחה בבתי מלון בכל רחבי הארץ.


המגמה העולה מפסיקה זו היא, שיש להשתית את החיוב על הדין האישי ובמקביל על עקרונות הצדק והשוויון. איזונם של שני אלה נעשה ע"י אבחנה בין צרכים הכרחיים, לבין צרכים שמעבר לכך תוך צמצום מעגל הצרכים המוגדרים כהכרחיים ובהעמדתם על המינימום האפשרי, ומיונם של יתר הצרכים, כצרכים שסיפוקם מתחייב מדין צדקה שהחובה לסיפוקם על האב והאם באופן יחסי להכנסותיהם.

 

      קרא עוד:


כאשר הילדים נמצאים בחזקת אביהם, ומצבם הכלכלי קשה, בעוד אימם במצב כלכלי איתן, יוכלו הילדים לתבוע צרכים שמעבר לצרכים ההכרחיים עפ"י דיני הצדקה ובמקרה כזה יושג האיזון שבין הוראות הדין האישי הנוקשות לדיני היושר. על אחת כמה וכמה, כאשר המערערת התחייבה בהסכם לזון את הילדים.

 

טענת פרעתי וטענת שיהוי


על החייב מוטל נטל השכנוע, עד סופו, להוכחת טענותיו, נטל זה אינו עובר לעולם לפתחי הזוכה. מקרה זה המערערת לא הרימה את נטל השכנוע הרובץ לפתחה. הקריטריונים לדחיית התביעה מחמת שיהוי הם שניים, ראשית, כאשר השיהוי כמוהו כזניחת זכות התביעה או כוויתור על הזכות, ושנית אם עקב השיהוי הורע מצבו של הנתבע.


בענייננו, מדברי המשיב נראה כי לא זנח ולא ויתר על זכותו לתבוע את המערערת אלא, בשל לחציה של המערערת , דחה המשיב את תביעתו לשעה נוחה יותר ועתה משכלו הקיצים והבין כי לא יארע לו כל רע – הגיש תביעתו. כמו כן, מסיכומי המערערת, אין עדויות על כך כי בגין השיהוי הורע לכאורה מצבה ו/או נפגעה אפשרותה להוכיח את טענותיה.

לסיכום,


מצבו הכלכלי של הזוכה בכי רע, בעוד מצבה הכלכלי של המערערת שפיר ביותר. על המערערת מוטל חיוב בתשלום מזונות ע"פ הדין האישי בכפוף לדיני היושר. כמו כן, במקרה דנן, למשיב היו סיבות טובות, שאינן תלויות בו, שבגינן נאלץ להשהות את הגשת תביעתו.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

קטינים, תביעת מזונות

כל קטין רשאי לתבוע מזונותיו מאביו, מבלי לייחס כל חשיבות למצבו הכלכלי של האב, ליחסיהם של ההורים או נסיבות פרידתם... מהם קטני קטינים? איך מחשבים דמי מזונות? מהם מזונות בדין צדקה? קראו עוד בפורטל דיני משפחה... 

תביעת מזונות, מידע משפטי

כללים להגשת תביעת מזונות, היכן מגישים תביעה למזונות ילדים ?  

מי חייב במזונות קטינים?

בהתאם לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות) מזונות קטינים נקבעים ע"פ הדין האישי ... 

חישוב מזונות ילדים, הכיצד?

כיצד מחשבים דמי מזונות הקטינים? האם האם תישא בדמי המזונות במהלך השירות הצבאי? במידה והאם עברה עם הילדים לדירה גדולה יותר, האם יישא האב במשכנתא? קראו עוד בפורטל משפחה... 

שינוי דמי מזונות, אימתי?

ככל הסכם אשר קיבל תוקף של פסק דין, גם הסכם מזונות לא ישונה בנקל בבית המשפט. כאמור, נטל ההוכחה לשינוי הנסיבות מוטל על כתפיו של המבקש אותו ועליו לעמוד במבחן מצטבר של שלושה תנאים: תביעתו נעשתה בתום לב. בהסכם המזונות הושאר פתח לשינוי אשר מקובל על שני הצדדים. עקב שינוי הנסיבות (פיטורין מעבודה, מחלה, וכו'), אין באפשרותו לשאת את ההסכם כפי שהוא כיום והשארתו על כנו תעשה עימו עוול... קראו עוד בפורטל משפחה... 

אי תשלום מזונות

מה קורה אם האב מסרב לקיים את פסק הדין ולשלם את המזונות?  

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אילו קטינים רשאים להגיש תביעת מזונות ילדים?

מהם מזונות ילדים? היכן ניתן לדון בהם? מתי ניתן להעביר תביעה למזונות הילדים לבית המשפט לענייני משפחה? האם הקטין יכול להגיש תביעה בעצמו למזונות? קראו עוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.