מודל חלוקת ההכנסות האמריקני הינו המודל הקרוב ביותר למודל נשוא חוק המזונות בישראל. מודל זה בנוי אפוא על שני עקרונות יסודיים – ראשית, יש לקבוע את צרכי הקטין כפי שהיה זוכה האחרון לו הוריו היו ממשיכים לחיות יחדיו. שנית, קביעת צרכים אלו הינה באופן יחסי להכנסות כל אחד מההורים. כל המדינות הנוהגות לפי מודל זה מקנות לבית המשפט שיקול דעת לקבוע צרכים שונים בהתאם לנסיבות המקרה הספציפי.
קראו עוד בתחום:
- משמורת משותפת ומזונות ילדים
- מזונות מהכלא - האמנם?
- מזונות קרובי משפחה
- חישוב מזונות מכוח החוק לתיקון דיני משפחה (מזונות)
- תביעה עצמאית או תביעה בגין שינוי נסיבות?
דהיינו, ישנה אפשרות לסטות מהטבלאות המסדירות את ההוצאות הממוצעות הקבועות באופן כללי כלפי כל קטין באשר הוא. בית המשפט רשאי, במסגרת שיקול דעת זה, לחרוג בסכומים אשר הוא קובע לקטין, ואף לקבוע צרכים נוספים אשר על ההורים לשאת בהם.
כידוע, תביעות עבור מזונות ילדים מתמקדות בתקופת זמן מסוימת בחייו של הקטין והערכת צרכיו על ידי בית המשפט נעשית לא על ידי קביעה מדויקת אלא על פי הערכה. עם זאת, באופן אבסורדי, תביעת מזונות הינה תביעה כספית אשר יש להוכיחה ככל תביעה כספית אחרת. הלכה פסוקה היא כי קביעת מזונות של קטין צופה גם את פני העתיד, ומתייחסת גם למזונותיו בהמשך חייו ועד לבגרותו (בישראל, עד לשחרורו מצה"ל או משירות לאומי).
רבים תוהים מדוע סבר בית המשפט העליון כי יש לקבוע מזונות קטין בדרך של אומדן והערכה, וציין כי יש להתרחק מקביעות נקודתיות המבוססות על ראיות. התשובה לכך היא כי הבסיס לקביעת רמת החיים של המשפחה, על צרכיה והוצאותיה, צריכה להיות בהתאם לראיות המובאות בפני בית המשפט בנקודת הזמן בה מתבררת תביעת המזונות. עם זאת, לא מדובר אלא בנקודת מוצא. פעמים רבות הצדדים אינו יכולים להעריך את צרכיו של הקטין בעוד 10 או 15 שנה ממועד מתן פסק הדין.
היצמדות לצרכיו של הקטין בעת הדיון בתביעה, עלולה להביא לחישוב שגוי ולתביעות עתידיות להגדלה והקטנה של דמי המזונות. במילים אחרות, הכוונה הינה לקבוע את מזונות הקטין בנקודות זמן בירור התביעה בתור נקודת מוצא ולא בתור נקודת סיום. ידוע כי שינוי דמי מזונות בעתיד, אף אם הוא מוצדק, איננו עניין של מה בכך. בעל הדין המבקש את שינוי דמי המזונות נדרש להוכיח "שינוי נסיבות מהותי" אשר הינו מכשול של ממש במערכת משפטית הקובעת מזונות "תוך צפיית העתיד".
פסק דין הצופה את פני העתיד
פסק דין מזונות אמור להעריך את צרכיו של הקטין בעתיד, ולקפל בתוכו גם את השינוי הטבעי הרגיל אשר מתחייב מעצם גדילתו ובגרותו של הקטין. הלכה פסוקה היא כי גדילת קטין ועימו הגידול בצרכיו אינם מהווים עילה לשינוי דמי מזונות או להכרה בשינוי נסיבות מהותי. אכן יש להסתמך על הראיות המוצגות בפני בית המשפט. עם זאת, הסתמכות על ראיות אלו "טובה אך ורק כדי לקבוע את רמת החיים של המשפחה באותה השעה". בישראל, בניגוד למערכת המשפט בארצות הברית, לא נערכו מחקרי עומק על פי הנחיית הרשות המחוקקת לשם יישור קו בצרכיו של הקטין האלמוני. אי לכך, קביעת מזונות בעניין זה נעשית על פי פסיקת בתי המשפט לאורך השנים.
- בקשה להצגת ייפוי כוח בעת הגשת תביעת מזונות בגירים
- חישוב מזונות לקטין אשר נולד לאחר טיפולי פוריות לזוג שאינו גר ביחד
-
מזונות חייל ישולמו כדין וטענת מרדנות נדחתה - מזונות לקטינה למרות תלונה שנסגרה בדבר הטרדה מינית מצד האב
כיום, בתי המשפט נוטים לפסוק עבור כל קטין, מזונות הכרחיים בגובה של 1,150-1,350 לכל קטין, וזאת ללא צורך בהצגתן של ראיות מיוחדות. סכום זה איננו כולל מדור (קורת גג), גן, חינוך, הוצאות חריגות ומזונות מדין צדקה. מדובר אפוא בסכום מינימום אשר עומד ועמד למבחן עשרות פעמים בבתי המשפט בערכאות השונות.
סכום מינימום זה משמש ככלי עזר ואבן בוחן לקביעת מזונות קטינים בישראל, באופן כוללני וללא קשר לעדתם, דתם, המגזר אליו הם משתייכים וכדומה. "השימוש בפסיקת המינימום הינו עיוור צבעים ודתות. שכן צרכי הבסיס של ילד אינם משתנים רק בשל השתייכותו הדתית", נכתב לא אחת, "סכום המינימום אינו אלא תחשיב ממוצע של צרכי קיום ברמת המינימום שבלעדיהם אין קיום אנושי לקטין".