אחד מן הכללים הבסיסיים של חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע כי מועד עריכת איזון המשאבים יהיה בהתאם למועד הגירושין. עם זאת, מן הפסיקה ידוע כי במקרים בהם בני זוג מנהלים הליכים משפטיים ביניהם, עובר לפקיעת הנישואין, ניתן להחיל ’נוהג’ משפטי של הקדמת מועד האיזון. על פי רוב, ניתן לערוך הסדר איזון משאבים גם לפני פירוד בין הצדדים או הגשת כתבי בי דין.
קראו גם בתחום:
- האישה אישה זכאית לקבל מחצית מפיצויי הפיטורים של הגבר?
- תביעה לחלוקת רכוש בין ידועים בציבור
- נכסיי קריירה ומוניטין במסגרת איזון משאבים
- מהו המועד הקובע לצורך איזון רכושי בין בני זוג?
ביום 5.11.2008 נכנס לתוקפו תיקון מספר 4 לחוק יחסי ממון בין בני זוג אשר עיגן בחקיקה את האפשרות להקדים את מועד ביצוע איזון המשאבים טרם פקיעת הנישואין. על פי התיקון, המחוקק הגדיר מספר תנאים, אשר בהתקיים אחד מהם, ניתן יהיה להביא לאיזון המשאבים בטרם פקעו הנישואין.
המבחנים לאיזון משאבים מוקדם הם:
- חלפה שנה מיום שנפתח ההליך להתרת הנישואין, או הוגשה תביעה לחלוקת רכוש (לרבות תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין, תביעה לפסק דין הצהרתי בדבר זכויות ברכוש או בקשה להסדר איזון משאבים.
- קיים קרע בין בני הזוג או שבני הזוג חיים בנפרד אף אם תחת קורת גג אחת במשך תקופה מצטברת של תשעה חודשים לפחות מתוך תקופה רצופה של שנה. בית המשפט או בית הדין רשאי לקצר את התקופה האמורה בפסקה זו אם ניתנה החלטה שיפוטית המעידה על קיומו של קרע בין בני הזוג.
עם זאת, מן הפסיקה והחקיקה ידוע כי בית המשפט או בית הדין רשאי, בהחלטה מנומקת בכתב, לקצר את התקופות. תקופות אלו יכולות להתקצר על פי שיקול דעת של שופט, בהתאם לנסיבות מיוחדות כגון חשד לאלימות.