בספטמבר 2003 נתגלע וויכוח בין בני הזוג אשר הוביל לפירוק השיתוף בינואר 2004. במהלך החיים המשותפים עבדה האישה כפקידה בבנק ובפברואר 2006 קיבלה האישה ממקום עבודתה דמי הפרטה על סך 25,000 שקלים.
קראו עוד בתחום:
- נכסי קריירה ומוניטין בהסדר איזון משאבים
- פירוק שיתוף בנכסים, ביניהם קצבה צה"לית
- תביעה לפס"ד הצהרתי - מי הבעלים בדירה?
- פס"ד הצהרתי - זכויות מכח חיים משותפים ומכח הרכישה
הגבר טוען כי דמי ההפרטה חושבו על בסיס הוותק של האישה, אשר נצבר, בחלקו, בתקופת החיים המשותפים, ולכן הוא זכאי למחצית הסכום שנתקבל, בהתאם לנוסחה שנקבעה על ידי האקטואר בחוות דעתו. לפיכך, לטענת האיש, יש לחייב את האישה להמציא את תלוש השכר בו מצוינת התוספת בגין דמי ההפרטה, לשם חישוב חלקו בסכום שנתקבל. ברור כי האישה מתנגדת וטוענת כי דמי ההפרטה שולמו שנתיים לאחר הפירוד ולכן אין הוא זכאי לפרוטה מהם.
זכאות לסכומים עתידיים באיזון משאבים, אימתי?
האם זכאי הגבר למחצית מן הזכויות העתידיות אשר תקבל בת זוגתו לאחר הסכם הפרדת הרכוש?
שאלה זו של סיווג זכויות עתידיות נידונה במהלך השנים בפסיקתו של בית המשפט. בעניין זה נתגבשה ההלכה לפיה זכאי בן הזוג האחר למחצית הזכויות הנובעות מהמאמץ המשותף, אך על בית המשפט לבחון את עובדות המקרה ולאבחן באיזו מידה מופעלת הזכות המדוברת מהמאמץ המשותף של בני הזוג בתקופת נישואיהם, או שמא הקשר בין הזכות למסגרת החיים המשותפים הוא רופף עד כי יש לבכר את האינטרס של ההפרדה הכלכלית בין בני זוג שדרכיהם נפרדו.
פיצויי פיטורין ודמי הפרטה - מה ההבדל?
השופט פיליפ מרכוס נתן דוגמא של פיצויי פיטורין אשר קיבל גבר מעבודתו לאחר הסכם גירושין, והוענקו במחציתם לאשתו לשעבר בגין סעיף זהה בהסכם גירושין. עם זאת, דמי הפרטה נשוא התובענה הינם שונים מפיצויי הפיטורין בדוגמת הפסיקה שהובאה.
במעמד איזון המשאבים בין בני הזוג, לא ידעו השניים כי קיים סיכוי בו תקבל האישה סכום כה גבוה בעבור דמי הפרטה. הזכויות אשר הוכרו בפסיקה כבנות איזון הן כאלה שעשויות להתגבש במהלך הרגיל של חיי עבודה, ולכן הן קיימות בפוטנציה כבר במועד הפירוד. כך, למשל, פיצויי פיטורין, מהווים זכות מכוח חוק פיצויי פיטורין.
אי לכך אין דמי הפרטה ברי איזון והתביעה מתקבלת.