אחת הסוגיות המרכזיות בהליך גירושין היא סוגיית הרכוש המשותף שצברו בני זוג במהלך חיי הנישואים. בהתקיים נסיבות מיוחדות, בתי המשפט לענייני משפחה או בתי הדין הרבניים רשאים להחליט לחלק את הרכוש בצורה לא שוויונית בין בני הזוג, מטעמי צדק והגינות ובהתאם לעקרון השוויון הכלכלי.
הכללים לחלוקת רכוש בעת פירוק הקשר הזוגי קבועים בחוק יחסי ממון בין בני זוג, על פי החוק כל אחד מבני הזוג זכאי לקבל חצי מהרכוש באופן שווה, אולם בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני רשאי להפעיל שיקול דעת ולקבוע חלוקה לא שווה בנסיבות המצדיקות זאת.
סעיף 5 לחוק יחסי ממון, קובע כי כל אחד מבני הזוג זכאי למחצית שוויים של כלל נכסי מועד הפירוק, אולם בית המשפט רשאי לקבוע מכוח סעיף 8ב לחוק, כי איזון שווי הנכסים יבוצע לפי יחס שונה. לפיכך, הסמכות המיוחדת לקביעת איזון משאבים במסגרת הגירושין מפורטת בסעיף 8ב, ולפיה ניתן לקבוע יחס שונה לחלוקה, ובמסגרתה להחליט על נכסים מסוימים שלא יחולקו בין הצדדים ואף להכריע שהחלוקה תתייחס למועד מוקדם יותר ממועד התרת הנישואין.
חוסר איזון כלכלי חריג
על פי ההלכה, רק במצבים חריגים שבהם חוסר האיזון בולט במיוחד ניתן לסטות מכללי החלוקה השוויונית, ומאחר שלא נקבעו קריטריונים למצבים חריגים אלו בחוק, נקבעו בפסיקה סוגים עקרוניים של מקרים המצדיקים את הסטייה. כך למשל, כאשר יכולות ההכנסה והשתכרות של כל אחד מהצדדים, נכסי הקריירה והמוניטין שצברו ועוד, אינם מאוזנים באופן משמעותי, רשאים בתי המשפט לקבוע חלוקת הרכוש באופן שיקנה איזון שוויוני יותר.
כמו כן, במצבים שבהם אחד הצדדים קיבל בירושה או במתנה נכסים, נבחן מצבם הכספי העתידי של כל אחד מבני הזוג, ומתבצעת הערכה האם לבצע איזון משאבים שוויוני או לחלק את המשאבים באופן לא שווה ולהעניק לכל אחד מהם עתיד שוויוני.
חלוקה מטעמי הגינות וצדק
הפסיקה יכולה לקבוע חלוקה לא שווה גם כאשר התנהגותו של אחד הצדדים פוגעת בתחושת הצדק, כמו במקרים של אלימות במשפחה, הסתרת רכוש או כל מקרה אחר שבו חלוקת רכוש שווה גורמת לתוצאה של אי צדק.
במקרה של מעשה כיעור או בגידה שהובילה לגירושין ייתכן שהצד הבוגד יישא את המחיר במסגרת חלוקת הרכוש. בית הדין הרבני הגדול קבע כי כאשר הבעל בגד באשתו או שהאישה בגדה בבעלה, ניתן לפגוע בבסיס השוויון של חלוקת הרכוש, מסיבות כלכליות ובשל התוצאות הכספיות של פירוק הנישואין, ולא כסנקציה עונשית, מכיוון שהצד הנבגד נאלץ לשאת בהוצאות כלכליות לא צפויות כמו מציאת מקום מגורים חדש, ולכן הוא זכאי להקלות מבחינת איזון המשאבים לטובתו.
לפיכך, כאשר אחד מבני הזוג פוגע בערכים שעליהם מבוסס מוסד הנישואין ונוהג בחוסר תום לב, לבתי המשפט ולבתי הדין הרבניים ישנה הסמכות להתערב באופן חלוקת הרכוש ולקבוע חלוקה החורגת מכלל החלוקה השוויונית, במטרה לקדם את ערכי ההגינות, היושר, הצדק והשוויון.