www.what2do.co.il

איזון משאבים בבית דין רבני, יתרונות וחסרונות

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 04/07/2017
איזון משאבים בבית דין רבני, יתרונות וחסרונות

בני זוג שהחליטו להתיר את קשר הנישואים, יכולים לבחור בין שתי ערכאות משפטיות העוסקות בענייני משפחה ובתביעות גירושין שהן בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה. שתי הערכאות כפופות לדיני המשפט האזרחי והמשפט העברי יחד.

 

דיני הרכוש בארץ ברוב המקרים נקבעים על פי הדין האזרחי, וגם כאשר מדובר בחלוקת רכוש בעת גירושין, בית המשפט לענייני משפחה בדרך כלל נוטה לפסוק לגבי איזון משאבים בין בני הזוג לפי הדין האזרחי.

 

חלוקת רכוש מתבצעת לרוב על פי הלכת השיתוף החלה על כל הזוגות שנישאו עד שנת 1974. על פי החזקה כל הרכוש שנצבר במהלך הנישואין מחולק באופן שווה. לגבי זוגות שנישאו לאחר 1974, חל חוק יחסי ממון המחייב גם את בית הדין הרבני, כאשר גם במסגרת חוק יחסי ממון נקבעה מדיניות שווה לגבי חלוקת רכוש משותף.

 

ההבדל בין פירוק שיתוף בבית הדין הרבני לבית משפט לענייני משפחה, הוא שבית הדין עוסק בענייני נישואין וגירושין ביהדות בלבד ואינו עוסק בניסוח הסכמי גירושין, חלוקת רכוש או קביעת משמורת והסדרי ראייה, אלא במקרים חריגים שבהם הצדדים לא מצליחים להגיע בכוחות עצמם להסכם גירושין מסודר.

 

קיים סיכוי כי הרבני יפסוק חלוקת ממון לא שוויונית

 

כאשר ישנן מחלוקות הנוגעות לחלוקת רכוש הפסיקה ברבני כפופה לחוק יחסי הממון הקובע כי רכוש שהיה שייך לאחד הצדדים לפני הנישואים יישאר בחזקתו וכל הרכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים יתחלק לפי כשירותם הכלכלית של הצדדים, בראייה עתידית למצבם לאחר התרת הנישואין ולאו דווקא באופן שווה.

 

במקרים חריגים דן בית הדין הרבני בעניינים כמו קביעת משמורת וזמני שהות עם הילדים, אישור הסכם גירושין או איזון משאבים. בתביעת רכוש הכרעתו מתבססת כאמור על חוק יחסי ממון, אשר לא תמיד שוויונית. עם זאת, בניגוד לחוק יחסי ממון, ההלכה היהודית אינה רואה בנישואין כשותפות רכושית, לכן קיים סיכוי כי תיפסק חלוקת ממון שאינה שוויונית.

 

סעיף 8 לחוק יחסי ממון, מעניק סמכות מיוחדת לשתי הערכאות המשפטיות להפעיל שיקול דעת ולקבוע חלוקה לא שוויונית של רכוש, בנסיבות שאינן מצדיקות איזון משאבים לא שוויוני. על פי הוראות סעיף זה ניתן לקבוע כי נכסים מסוימים לא יחולקו בין הצדדים, או שהחלוקה לא תהיה על פי יחס שווה ועוד.

 

התייחסות שונה לבגידה בבית דין רבני

 

בית הדין רשאי לפסוק חלוקת רכוש לא שוויונית עקב חוסר יכולת להביא ילדים או לטפל בילדים משותפים או עקב מעשה בגידה, הנתפס כנסיבות חריגות לפירוק הנישואין. כאשר הצד הנבגד מחויב להקים בית חדש, הוא יכול לזכות בהקלות מבחינת איזון המשאבים לטובתו. מנגד בבית המשפט אין השלכות למעשה בגידה על איזון משאבים, אך הוא יכול לפסוק חלוקה לא שוויונית במקרים של אלימות במשפחה או הברחת נכסים על ידי אחד הצדדים.

 

הבעיה העיקרית באיזון משאבים בבית דין רבני היא חוסר ייצוג הנשי והרצון לתמוך בהלכה היהודית ולהעניק לבעל הזדמנות להקים בית אחר במקום הבית שהתפרק, בעוד שהאישה מקבלת את שכרה בדרך של מזונות אישה והיא צריכה קודם כל לדאוג לילדיה לפני שהיא חושבת על הקמת בית חדש ובניית משפחה שנייה.

 

כמו כן, בית המשפט לענייני משפחה מתייחס למצב הכלכלי לא רק לאחר התרת הנישואין אלא גם מתחשב ברמת החיים שאליה הורגלו האישה והילדים ומשתדל לפסוק חלוקת רכוש שתגן על איכות חייהם גם לאחר פירוק השותפות.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הלכת השיתוף

הלכת השיתוף

על אילו נכסים חלה חזקת השיתוף ... 

הסדר איזון משאבים

הסדר איזון משאבים

מהו הסדר איזון משאבים ? למי הוא מועיל ? על אלו נכסים הוא חל ? ועוד שאלות ותשובות רבות ... 

מדוע חשוב לערוך הסכם ממון בטרם הנישואין?

מהם היתרונות בעריכת הסכם ממון? ... מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.