www.what2do.co.il

תביעת הרכוש – מה טיבה ותוקפה של התחייבות הבעל בכתב?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 22/11/2024
תביעת הרכוש – מה טיבה ותוקפה של התחייבות הבעל בכתב?

במסגרת קשיים כלכליים, הורע המצב בין בני הזוג. האישה הסכימה להעביר כספים נוספים לבעל ו/או לבנק והתנתה העברתם בהתחייבות הבעל. את ההתחייבות ערכה האישה, בכתב ידה, והוא נחתם ע"י הבעל בלבד. הבעל התחייב כי במקרה של פירוד, יועבר חלקו בדירה לאישה.


התחייבות כתב - הסכם ממון האו "הסכם סתם"?

על בני הזוג, שנישאו בשנת 1987, חל חוק יחסי ממון בין בני זוג. על פי החוק, הסכם ממון יונק תוקפו רק אם מתקיימות שתי הדרישות המצטברות, שקבע המחוקק בסעיף 2 לחוק: עליו להיות בכתב; הוא טעון אישור בית המשפט או בית דין דתי (וכך גם כל שינוי המוכנס בו), אשר לא יינתן אלא לאחר שנוכח בית המשפט או בית הדין שבני הזוג עשו את ההסכם או את השינוי בהסכמה חופשית ובהבינם את משמעותו ואת תוצאותיו;


סעיף 5 (א) (3) לחוק, מציין אפשרות נוספת והיא שבני זוג יערכו הסכם ’סתם’. די לו שיהא בכתב ואין צורך באישור ערכאה מוסמכת. המבחן הקובע, לבחינת מהותו של ההסכם, אינו מושפע מהיקף הנכסים הכלולים בהסכם אלא ממועד קיומו: אם עוסק ההסכם בחלוקת רכוש במקרה של גירושין - הרי מדובר בהסכם יחסי ממון הטעון אישור של בית המשפט לצורך קבלת תוקף ככזה.


במקרה דנן, לשון המסמך - "במקרה שנפרד מסיבה כלשהי ונפרק את חיינו המשותפים" – מלמדת כי התחייבויות הבעל תיכנסנה לתוקף רק לעת הפירוד ומכאן שבפני הסכם ממון כמשמעו בסעיף 1 לחוק הטעון אישור של בית משפט לצורך הכרתו ככזה.

האם היעדר אישורו של המסמך – הסכם ממון - מאיין את תוקפו?

לכלל האומר שהסכם ממון דרוש אישור מערכאה שיפוטית באופן מיוחד שקבע המחוקק, נקבע חריג בפסיקה והוא עיקרון תום הלב והמניעות. בענייננו, אין מחלוקת, כי האישה העבירה לבעל, מתוך כספי הפיצויים, במצטבר סך של 300,000 ₪. כספי פיצויים, ע"פ הוראות סעיף 5 (א) (2) לחוק, אינם נחשבים כנכס בר איזון. לא נטען, בשום הזדמנות, כי הבעל חפץ להשיב המצב לקדמותו, היינו, להשיב לאישה את כספי הפיצויים ו/או חלק מהם וכן לא נסתרה טענת האישה, כי היא לא היתה מעבירה את כספים אלו, כולם או מרביתם, אלמלא חתם לה הבעל על המסמך והתחייב כלפיה.

 


אין בית משפט שוקל "כדאיות" ההתחייבות שנטלו על עצמם הצדדים. מדובר בהתחייבות חוזית שנעשתה בין אנשים בגירים, אשר חזקה עליהם שיודעים הם לדאוג לעניינם ולהבטיח את זכויותיהם ככל מתקשר בהתחייבות חוזית - הבעל ביקש להמשיך ולנהל החברה ולעמוד בתנאי הבנק ואילו האישה ביקשה להבטיח לה את קורת הגג.


מהנסיבות שקדמו למסמך, לשון המסמך, התנהגות הצדדים טרם חתימת המסמך ולאחריו, חתימת הבעל על המסמך הנוסף, ההסדרים הכלכליים שהצדדים הסכימו עליהם בתוך ביתם פנימה אין זה ראוי, להשלים עם מציאות שבה הבעל, לאחר שהאישה שינתה את מצבה לרעה על סמך התחייבותו, יוכל להתחמק מהתחייבות שנטל על עצמו, רק בשל הטענה שהסכם הממון לא אושר בבית המשפט.


מכח עיקרון תום הלב, מנוע הבעל ומושתק מלטעון לבטלות המסמך.

לסיכום,

לא יוכל צד להסכם ממון חתום שלא הוגש לאישור להישמע בטענה של העדר אישור, לאחר שנהנה לאורך זמן מפירות ההתחייבות שנטל על עצמו. כוונתם המשותפת והאמיתית של בני הזוג, עת נחתם המסמך, מלמדת על אומד דעתם הסובייקטיבי של הצדדים.

 

בענייננו, האישה שינתה את מצבה לרעה בהסתמך על המצג שיצר כלפיה הבעל, כי התחייבותו כלפיה שרירה וקיימת. עיקרון תום הלב מעניק גושפנקא משפטית לצווי מוסר: התנהגות אנושית, ביושר ובהגינות. טענות הבעל, כי המסמך חסר תוקף, נדחות. תביעת הבעל לסעד הצהרתי לבטלות המסמך– נדחית. יש להורות על פירוק השיתוף בדירה בהתאם לחוק המקרקעין ולהוראות המסמך. חלקו של הבעל בדירה יועבר לידי האישה. הבעל ישא בתשלום המשכנתא, החל מיום הגשת התביעה.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הלכת השיתוף

הלכת השיתוף

על אילו נכסים חלה חזקת השיתוף ... 

הסדר איזון משאבים

הסדר איזון משאבים

מהו הסדר איזון משאבים ? למי הוא מועיל ? על אלו נכסים הוא חל ? ועוד שאלות ותשובות רבות ... 

מדוע חשוב לערוך הסכם ממון בטרם הנישואין?

מהם היתרונות בעריכת הסכם ממון? ... מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.