זכויות פנסיוניות הוכרו זה מכבר כזכויות ברות איזון בהליכי איזון משאבים ובגירושין. מדובר בזכויות אשר מהוות למעשה ביטחון וחיסכון סוציאלי, והן נצברות לטובתו של פלוני במהלך שנות עבודתו. מטרתה של הפנסיה הינה להבטיח את מקור הפרנסה של העובד, ושל בני משפחתו, לעת פרישה.
מהו אפוא דינה של פנסיה מוקדמת, אשר ניתנה לאדם בגיל צעיר (בשנות ה-40 לחייו), מבחינת הגירושין? האם זכויות פנסיה בגירושין תקפות גם לגבי זכויות פנסיוניות אשר הינן תולדה של פנסיה מוקדמת? כיצד נבחנת שאלה זו כאשר הגבר יצא לפנסיה ואשתו עודנה עובדת.
בתמ"ש 42338-03-10 פ.צ. נ' א.צ, השופט נפתלי שילה סקר את הסוגיה והסיק כי דינה של פנסיה מוקדמת איננו כדין שכר עבודה ועסקינן בפנסיה לכל דבר. השופט נפתלי ציין כי הגישה השנייה, ובה תומכים המצדדים בטענה כי פנסיה מוקדמת הינה כמעין הכנסת עבודה, מסתמכת למעשה על דו"ח משנת 2010 של הוועדה לחלוקת חסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו. בדו"ח זה, אשר נערך על ידי השופט שוחט, נסקרה שאלת מעמדם של התשלומים אשר מתקבלים בפנסיה מוקדמת.
קראו עוד בתחום:
- איזון משאבים בפנסיה צה"לית, הכיצד?
- האם יבוטל הסכם גירושין בגין שינוי בתנאי פנסיה לאחר פרישה מוקדמת?
- איזון כספי פנסיה בחברת חשמל בהליך גירושין - האם רק בפרישה?
- פרישה מוקדמת - איזון זכויות פנסיה במסגרת הלכת פרידמן
בסעיף 2.2.2 של הדו"ח, ציין השופט שוחט כי במקרה של פרישה מוקדמת אשר ממומנת על ידי המעביד, ניתן לראות את הפנסיה המתקבלת לאחר הפרישה המוקדמת כמעין שכר עבודה ולא כ"קצבת פרישה". הועדה המליצה כי פסק דין אשר נוגע לחלוקת קצבת פרישה לא יחול עד למועד הפרישה לפי החוק, ורק החל ממועד זה הצדדים יתחלקו בכסף.
הגישה המרכזית - פנסיה מוקדמת כפנסיה רגילה
למרות האמור לעיל, בפסיקותיהם של בתי המשפט לענייני משפחה ניתן היה לראות קו אחיד לפיו פנסיה מוקדמת הינה פנסיה לכל דבר. השופט גייפמן, בתמ"ש 14929/96, קבע כי הפנסיה המוקדמת והפנסיה הרגילה, יהיה מיונם המשפטי אשר יהיה, מהוות נכסי עתודה כלכלית של המשפחה וכתולדה מכך הם נכסים ברי חלוקה ואיזון.
מדובר אפוא בהטבות אשר המעביד מעניק לעובד עם סיום יחסי העבודה, כאשר האחרון פורש מעבודתו, ועסקינן בחלק מהרכוש המשותף של בני הזוג. בית המשפט המחוזי, בע"מ (ת"א) 1122/99, אישר את פסק הדין הנ"ל. גם בית המשפט העליון אימץ גישה זו בפסיקתו בע"מ 1018/04. בית המשפט העליון קבע כי פנסיה מוקדמת, בדומה לפנסיה רגילה, הינה "הטבה סוציאלית אשר נועדה לסייע למי שהפסיק לעבוד".
לסיכום,
פנסיה מוקדמת, בדומה לפנסיה "רגילה", תלויה בהיקף עבודתו של המבוטח בזמן הנישואים. אי לכך, מדובר ברכוש משותף אשר בת/בן הזוג יכולים לתבוע איזון בו בעת פרידה וגירושין. אי לכך, גם במידה והבעל פרש במסגרת פנסיה מוקדמת, וגם כאשר האישה עודנה משתכרת בעצמה סכומים נאים, אין בכך כדי לאיין את זכותה של האישה לזכות במחצית מהזכויות המגיעות לבעל מתוקף הפנסיה המוקדמת.