www.what2do.co.il

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 26/08/2014
המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

כל נישואין יכולים להגיע למצב בו אחד מבני הזוג או שניהם מחליטים כי יש להתיר את קשר הנישואין ולהפריד את הכוחות. במידה ושני בני הזוג מסכימים לצורך בפירוק החבילה, יכולים הם להיפרד על ידי חתימה משותפת על הסכם גירושין.

 

עם זאת, כאשר אין המצב מאפשר חתימה הדדית על הסכם שכזה, יכולים הצדדים להיפרד תוך כדי הגשת תביעת גירושין ובכך להעניק למערכת המשפטית את הסמכות לברר את המחלוקות ביניהם.


ההבדלים בין בתי הדין הרבניים לבתי המשפט לענייני משפחה, מהם?


בישראל קיימות שתי ערכאות שיפוטיות הדנות בנושאים של גירושין, מזונות ילדים, חלוקת רכוש בין בני הזוג ומשמורת על הילדים. תביעה בכל אחד מן הנושאים הללו יכולה להיות מוגשת לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה (דרשה ברמת בית משפט שלום). למרות שלשתי הערכאות סמכויות מקבילות רבות, קיימים ביניהן הבדלי גישה מהותיים.

 

בתי הדין הרבניים שופטים את המקרים שלפניהם על פי הדין העברי הדתי (ולכן יכולים לבוא בשעריהם רק בני זוג יהודיים), ונוטים לרוב לפסוק פסיקותיהם לטובת האב. בתי המשפט לענייני משפחה פוסקים לעומתם על פי הדין החילוני, אי לכך, מרבית הפעמים תהה עיקרון טובת הילד אור לרגליהם וידוע כי מרבית פסיקותיהם מטיבות עם האישה.

 


 

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה.

 

מהו מירוץ הסמכויות?


במידה וברור כי אין דרך להמשיך ונהל את קשר הנישואין, ובו בעת לא ניתן יהיה להגיע לגירושין בהסכמה על ידי הסכם גירושין, זוכה הצד הראשון אשר מגיש תביעה להחליט לאיזה בית משפט תוענק הסמכות לדון במחלוקת.

 


 

תביעה שמוגשת באופן מסודר וענייני, לאחת מן הערכאות, תעניק לערכאה זו סמכות לדון בתביעה, ותשלול את סמכותה של הערכאה המקבילה. המרוץ בין הצדדים להגשת התביעה קרוי בעגה המקצועית – "מרוץ הסמכויות". כאמור, לא תמיד קיימת תשובה אחת לשאלה באיזו סמכות יהיו סיכויי של התובע גבוהים יותר, אי לכך, מומלץ ואף הכרחי להתייעץ עם עורך דין לגבי הערכאה המתאימה.

 

"צו הגנה", "צו הרחקה", "צו עיכוב יציאה מהארץ" – סעדים זמניים, אימתי?


במידה ועולה חשש אצל בן הזוג התובע, כי הצד השני עלול לנקוט באמצעים חד צדדיים אשר לא תהה מהם חזרה, יכול הוא לבקש לכרוך בתביעת הגירושין גם סעדים זמניים. סעדים אלו יכולים למנוע מבן זוג אלים גישה לבית המשותף (צו הגנה), למנוע מבן הזוג לברוח לחו"ל (על ידי צו עיכוב יציאה מהארץ), למנוע הטרדות או איומים (צו הרחקה), מניעת אפשרות של אחד הצדדים לרוקן את חשבונות הבנק ועוד.

 


היכן תוגש תביעת הגירושין?


לבית הדין הרבניים, כמו גם לבית המשפט לענייני משפחה, סמכויות מקומיות. במידה ומוגשת התביעה לבית המשפט לענייני משפחה, ובני הזוג הינם הורים, תוגש התביעה באזור הסמכות בו היה מקום מגורם המשותף האחרון. במידה ובני הזוג אינם הורים, ילך התובע לאחר הנתבע, והתביעה תוגש לבית הדין האזורי במקום מגוריו של הנתבע. 

 

 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
2 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 2)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.