כל נישואין יכולים להגיע למצב בו אחד מבני הזוג או שניהם מחליטים כי יש להתיר את קשר הנישואין ולהפריד את הכוחות. במידה ושני בני הזוג מסכימים לצורך בפירוק החבילה, יכולים הם להיפרד על ידי חתימה משותפת על הסכם גירושין.
עם זאת, כאשר אין המצב מאפשר חתימה הדדית על הסכם שכזה, יכולים הצדדים להיפרד תוך כדי הגשת תביעת גירושין ובכך להעניק למערכת המשפטית את הסמכות לברר את המחלוקות ביניהם.
ההבדלים בין בתי הדין הרבניים לבתי המשפט לענייני משפחה, מהם?
בישראל קיימות שתי ערכאות שיפוטיות הדנות בנושאים של גירושין, מזונות ילדים, חלוקת רכוש בין בני הזוג ומשמורת על הילדים. תביעה בכל אחד מן הנושאים הללו יכולה להיות מוגשת לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה (דרשה ברמת בית משפט שלום). למרות שלשתי הערכאות סמכויות מקבילות רבות, קיימים ביניהן הבדלי גישה מהותיים.
בתי הדין הרבניים שופטים את המקרים שלפניהם על פי הדין העברי הדתי (ולכן יכולים לבוא בשעריהם רק בני זוג יהודיים), ונוטים לרוב לפסוק פסיקותיהם לטובת האב. בתי המשפט לענייני משפחה פוסקים לעומתם על פי הדין החילוני, אי לכך, מרבית הפעמים תהה עיקרון טובת הילד אור לרגליהם וידוע כי מרבית פסיקותיהם מטיבות עם האישה.
- האם במסגרת איזון משאבים יש להתחשב בנכסי הקריירה?
- גבר שמסרב למלא חלקו בהסכם גירושין – יואשם בביזוי בית המשפט
- האישה טיפלה במשק הבית, האם היא זכאית לפיצויים מקריירת הבעל בעת גירושין?
סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה.
מהו מירוץ הסמכויות?
במידה וברור כי אין דרך להמשיך ונהל את קשר הנישואין, ובו בעת לא ניתן יהיה להגיע לגירושין בהסכמה על ידי הסכם גירושין, זוכה הצד הראשון אשר מגיש תביעה להחליט לאיזה בית משפט תוענק הסמכות לדון במחלוקת.
- סמכות השיפוט לעניין הנושאים שנכרכו בתביעת הגירושין
- שאלת סמכות בית המשפט עקב הגשת תביעת גירושין כרוכה
- מרוץ בעלי הדין בין בית הדין הרבני לבית משפט למשפחה
תביעה שמוגשת באופן מסודר וענייני, לאחת מן הערכאות, תעניק לערכאה זו סמכות לדון בתביעה, ותשלול את סמכותה של הערכאה המקבילה. המרוץ בין הצדדים להגשת התביעה קרוי בעגה המקצועית – "מרוץ הסמכויות". כאמור, לא תמיד קיימת תשובה אחת לשאלה באיזו סמכות יהיו סיכויי של התובע גבוהים יותר, אי לכך, מומלץ ואף הכרחי להתייעץ עם עורך דין לגבי הערכאה המתאימה.
"צו הגנה", "צו הרחקה", "צו עיכוב יציאה מהארץ" – סעדים זמניים, אימתי?
במידה ועולה חשש אצל בן הזוג התובע, כי הצד השני עלול לנקוט באמצעים חד צדדיים אשר לא תהה מהם חזרה, יכול הוא לבקש לכרוך בתביעת הגירושין גם סעדים זמניים. סעדים אלו יכולים למנוע מבן זוג אלים גישה לבית המשותף (צו הגנה), למנוע מבן הזוג לברוח לחו"ל (על ידי צו עיכוב יציאה מהארץ), למנוע הטרדות או איומים (צו הרחקה), מניעת אפשרות של אחד הצדדים לרוקן את חשבונות הבנק ועוד.
- בקשה לצו הרחקה על רקע מתיחות בין בני זוג
- צו עיכוב יציאה מן הארץ בשל הליך גירושין שלא תם
- החלטה בעניין עיכוב יציאת קטינים מהארץ
היכן תוגש תביעת הגירושין?
לבית הדין הרבניים, כמו גם לבית המשפט לענייני משפחה, סמכויות מקומיות. במידה ומוגשת התביעה לבית המשפט לענייני משפחה, ובני הזוג הינם הורים, תוגש התביעה באזור הסמכות בו היה מקום מגורם המשותף האחרון. במידה ובני הזוג אינם הורים, ילך התובע לאחר הנתבע, והתביעה תוגש לבית הדין האזורי במקום מגוריו של הנתבע.