הסכם גירושין
פעמים רבות מחליטים בני זוג נשואים כי הגיעה השעה להתיר את הברית ביניהם ולצאת כל אחד לדרכו. גירושין אינם הליך קל ולעיתים מלווה הוא ברגשות עזים, החל ממחלוקות רגשיות, דרך וויכוחים כספיים וכלה במלחמות חוזרות ונשנות על אהבתם של הילדים. פעמים רבות מקבלים חפצים רכושיים "סתמיים" כגון ספרי קריאה או בובות ערכים מיוחדים במעמד גירושין, עקב פקיעת הנישואין המלאה ברגשות ומאופיינת בהתפרצויות אמוציונאליות.
עם זאת, בעת שמגיעים בני הזוג לייעוץ משפטי אצל עורך דין, מתברר לרוב כי מרבית המחלוקות בין הצדדים סובבות סביב ארבעה מישורים עיקריים:
- חלוקת הרכוש (לרוב המחלוקת העיקרית – למי תלך הדירה או כיצד לחלק את החסכונות בבנק).
- מזונות הילדים (לעיתים גם מזונות האישה).
- משמורת הילדים (ומה יהיו הסדרי הראיה בעבור הצד השני?).
- מחלוקות בנושא הגט (סירוב למתן גט, איסורים שונים, מחלוקות בנוגע לכתובה וכו’).
לכו והתייעצו עם עורך דין!
עורכי דין אשר מתמחים בדיני משפחה, ידעו על פי רוב לעמוד על המחלוקות העיקריות בין בני הזוג ולהביא מזור ופיתרון להם בהסכם גירושין מנוסח בקפידה, באופן שלא ייפגע אף אחד מן הצדדים על חשבון השני.
קיימת חשיבות נוספת להתייעצות עם עורך דין בנוגע לניסוח הסכם גירושין וזו יכולתו של האחרון לנטרל עצמו ממחלוקות חסרות תכלית בין בני הזוג מחד, ולצפות התפתחויות עתידיות מאידך (לדוגמא, האב עומד לסיים לימודים ומשכורתו תעלה – חשוב למזונות).
קביעת המטרות העיקרית של הסכם הגירושין הינה – כיצד רואים בני הזוג את הדרך הטובה ביותר להמשיך ולקיים את התא המשפחתי המפורק בהתאם לחלוקת הרכוש וענייני הילדים. חשוב בעת ניסוח הסכם הגירושין, לבדוק היטב האם מתיישב ההסכם עם מטרותיו לרבות מטרות הסמויות מן העין.
מה יכולות להיות מטרותיו של הסכם גירושין?
- חלוקת הרכוש – כל צד מעוניין, מן הסתם, בנתח גדול יותר מן הרכוש המשותף. ככל שיהיה הרכוש אשר יקבל צד אחד גדול יותר, ככה יגדלו סיכוייו להמשיך ולחיות ברמת החיים לה התרגל עובר לפקיעת הנישואין.
- קביעת דמי מזונות – דמי מזונות אינם נטל קל על כתפי הבעל, עם זאת – תשלום מזונות נמוך יכול להוות בעיה קשה לאישה במהלך חייה לאחר הגירושין. נשים רבות מוצאות עצמן בחסרון כיס משמעותי, במיוחד גרושות צעירות, במידה וחוב המזונות שנקבע בעניין ילדיהם אינו מספיק לכל צרכי הילדים. ניתן גם להביא את מזונות הילדים, כסעיף בהסכם, לדיון מחודש אחת לכמה שנים.
- משמורת הילדים והסדרי הראייה – כמו בכל הליך גירושין, גם בבואו של בית המשפט לאשר הסכם גירושין, ייטה השופט באופן ברור להעדיף את חזקתה של האם על ילדיה ואילו האב יזכה על פי רוב להסדרי ראיה. נהוג לקבוע הסדרי ראייה אלא באופן מפורט בהסכם הגירושין. עם זאת, במידה ואין הסכמה על משמורת הילדים – תיקבע היא על ידי בית המשפט, זאת באמצעות תסקיר פקידי סעד. עורכי דין המתמחים בדיני משפחה, יכולים להכין את בני הזוג לקראת חקירות פקידי הסעד, ובכך להשפיע על החלטת בית המשפט להטות את הכף לטובתם.
- מטרות נוספות – שימו לב, בד"כ במהלך גירושין, אם מתוך נקמה או צער, ואם מתוך רצונות מבוססים, קיימים לכל צד מטרות נסתרות אשר אין הוא חושף אותם. לדוגמא, בן הזוג המשמורן מתכנן לצאת מן הארץ עם הילדים ולגור בארה"ב, האישה רוצה לשנות את שם משפחתם של הילדים, האם רוצה לעבור עם ילדיה לאילת והאב גר בקריית שמונה וכו’. במהלך הדיונים בנושא הסכם גירושין, חשוב להגדיר מטרות ברורות בטרם מתחילים לשבת ולנסח את ההסכם. הסכם גירושין אשר קיבל תוקף של בית המשפט דינו כפסק דין ושינויו אינו דבר פשוט כלל ועיקר.
לסיכום,
במידה ומעורבים ילדים בין בני הזוג, עורכי דין ופקידים סוציאליים ממליצים על היפרדות בוגרת וביחסים טובים, מבלי "ללכלך" את התא המשפחתי בהאשמות הדדיות אשר אין בהם דבר זולת נקמה וצער. ילדים מושפעים רבות מהאופן בו התגרשו הוריהם ומחקרים הוכיחו בעבר כי ככל שקיימת הבנה והסכמה בין ההורים הגרושים, ההשפעה על הילדים הינה ללא שיעור.
הסכם גירושין אשר ינוסח בטרם יבואו ההליכים בין הצדדים לבית המשפט, יכול להוות ריכוך המהלך ובסיס להסכמה הדדית ושיתוף בהמשך. יש לערוך את ההסכם עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה, ולשמור על האינטרס של כל צד וצד, אך עם זאת יש לזכור כי לעולם תהה דרך של הסכם "פשרה" טובה מדיונים משפטיים.
לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן