תביעה למזונות הקטינים יכולה להיות מוגשת על ידי האם, האפוטרופוס של הקטינים על פי דין, או על ידי הקטינים עצמם. עובדה זו הינה חשובה שכן לדוגמא, כאשר בני הזוג מגיעים להסכמים בנוגע לחלוקת רכוש בהתאם להפחתת שיעור דמי מזונות, ולאחר מכן מוגשת תביעה חדשה למזונות על ידי הקטינים עצמם, עלול הגבר לצאת קירח מכאן ומכאן.
בין הקטינים והילדים המשתייכים לדתות שונות חל דין שונה בישראל בנוגע לשיעור דמי המזונות ולסוגיית הנושא בנטל. על פי החוק לתיקון דיני משפחה (מזונות), ייקבע הדין בעניין הקטינים נשוא התובענה על פי דתו של אביהם.
-
מזונות קטין - כיצד מחושבים דמי מזונות - תביעה לגביית מזונות קטינים מהורי האב
-
האם האמא תשלם מזונות זמניים לילדים במשמורת האב?
דהיינו, גבר יהודי ישלם מזונות ילדיו ככתוב בדין העברי ואילו גבר מוסלמי ישא במזונות אלו מתוקף הדין השרעי. יש לציין כי בתי הדין הרבניים מפרשים את הדין העברי באופן שונה מהאופן בו הוא מפורש בבית המשפט לענייני משפחה (הנוטה למשל להתייחס להשתכורתה של האישה ולרכוש אשר בבעלותה).
מהו שיעור גובה המזונות?
בבואו של בית המשפט לקבוע את שיעור דמי המזונות שיש לפסוק לטובת הילדים, שיקולים רבים עומדים לנגד עיניו. על השופט לבחון היטב מהם צרכי הילדים, מהי רמת החיים אליה הם הורגלו, מהו כושר השתכרותו (או פוטנציאל השתכרותו) של האב, מהו הרכש אשר בבעלותו, האם ישנם צרכים מיוחדים המאפיינים את הקטינים אשר לפניו וכו'.
כמו כן, בתי המשפט מחלקים את הקטינים לשלוש קבוצות גיל שונות:
- עד גיל 6 - קטינים בגיל זה קרויים בעגה המקצועית "קטני קטינים" ונטל מזונותיהם מונח באופן מלא על כתפיו של האב.
- מגיל 6 עד גיל 15 - קטינים בגילאים אלו יהיו זכאים למזונותיהם ההכרחיים מאביהם, ומזונותיהם מדין צדקה (חוגים, נסיעות, טיולים, שיעורים פרטיים) משני הוריהם גם יחד. בתי המשפט הרבניים נוטים לפסוק חלוקה שווה בעניין מזונות אלו, בעוד בית המשפט לענייני משפחה מתחשב ביכולתם הכלכלית היחסית של ההורים.
- מגיל 15 עד גיל 18 - מכיוון שבגילאים אלו נחשב הקטין כאדם בוגר אשר יכול אף לעבוד לפרנסתו, סך כל מזונותיו ישולמו על ידי שני הוריו באופן שווה (או באופן יחסי, תלוי באיזה ערכאה הם ידונו).
- שירות צבאי - באופן עקרוני, על פי הדין העברי לא חייב האב במזונות ילדיו לאחר גיל 18. עם זאת, היות והשירות הצבאי בחברה הישראלית הינו נטל המוטל על כל האזרחים במדינה, נקבע בפסיקה כי האב יישא בשליש ממזונות ילדיו במהלך שירותם הצבאי. שימו לב, אב יישא במזונות ילדיו עד גיל 21, באם הוסכם על כך, גם אם הילדים לא משרתים לבסוף בצבא.
הפסיקה האזרחית הכירה בסכום מזונות מינימאלי לכל ילד העומד על כ-1,200 שקלים בחודש. עם זאת, שיעור דמי המזונות הינו אמביוולנטי ובית המשפט פוסק כל מקרה לגופו. ילדים אשר הורגלו לרמת חיים מסוימת יהיו זכאים להמשיך ולחיות באותו האופן גם במידה והותרה ברית הנישואין בין הוריהם.
מהו החיוב המינימאלי בדמי מזונות הילדים?