www.what2do.co.il

חוק משפחות חד-הוריות, התשנ``ב 1992

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 25/11/2013
חוק משפחות חד-הוריות, התשנ``ב 1992

משפחה חד הורית היא משפחה בה יש ילד אחד לפחות ויש רק הורה אחד, בעקבות פרידה, נטישה, מוות, או גירושין, הריון מחוץ לנישואין וכדומה.

חוק זה מגדיר מי נחשב להורה יחיד וקובע אילו זכויות והטבות מגיעות למשפחה חד הורית, כמו הכשרה מקצועית, הלוואה לרכישת דירה, והנחה בתשלום למעונות יום.


1. הגדרות החוק:


לפי הגדרות חוק משפחה חד הורית, "הורה יחיד" הוא תושב ישראל בלבד, שבהחזקתו ילד אחד או יותר, מתחת לגיל 18, וחלים עליו אחד מן הסעיפים הבאים:

 

א. ההורה אינו נשוי ואין לו בן זוג הידוע בציבור.

 

ב. ההורה נשוי, אך חי בנפרד מבן זוגו בתקופה של שנתיים ומעלה, או נמצא בהליכי גירושין במשך שנתיים לפחות.

 

ג. אישה עגונה, לפי חוק ביטוח לאומי, נחשבת להורה יחיד, כלומר אישה שבן זוגה נעדר מעל לשנתיים, או שוהה בחו"ל ללא הסכמתה והוא אינו משלם לה דמי מזונות.

 

ד. אישה שחיה בנפרד מבן זוגה ושהתה במקלט לנשים מוכות במשך 90 יום, והחלה את הליכי הגירושין מבעלה, תוך שנה מהיום הראשון בו נקלטה במקלט.

 

ה. עולה חדש הנמצא ללא בן זוגו בארץ למעלה משנה ובתקופה שאינה עולה על שנתיים ואין לו בן זוג אחר נחשב להורה יחיד ורשאי לקבל את ההטבות והזכויות.


2. הכשרה מקצועית


הורה יחיד זכאי לקבל הכשרה מקצועית, בהתאם לתקנות שר העבודה והרווחה, בכדי שיוכל לדאוג לפרנסתו בכבוד ולכלכלת הילד שברשותו. ההכשרה ניתנת להורה שאינו עובד ומקבל גמלת הבטחה, או קצבת מזונות מביטוח לאומי.


3. מעונות יום ומענקי לימוד


ההורה היחיד יקבל עדיפות בקבלת ילדו למעון יום, ודמי ההחזקה במעון ייקבעו בהתאם להכנסתו. כמו כן, הורים יחידים לילדים מגיל 6 עד 14 זכאים למענק לימודים בתחילת כל שנת לימודים.


4. הלוואה לשיכון


הורה יחיד זכאי להלוואה מוגדלת (משכנתא) מטעם המדינה, לצורך סיוע ברכישת דירה. גודל תשלום המשכנתא נקבע ביחס למספר הילדים שברשות ההורה היחיד ובהתאם להכנסתו. כמו כן זכאי ההורה היחיד להנחה בתשלום הארנונה, והנחה בתשלום חשבונות החשמל.


5. בית הדין לעבודה


בית הדין לעבודה הוא בעל הסמכות ייחודית לדון ולפסוק בכל תביעה הנובעת מהוראות חוק זה.


6. ביצוע ותקנות


השר לעבודה ורווחה ממונה על ביצוע הוראות חוק זה והוא רשאי להתקין תקנות נוספות. תקנות בנוגע לשיכון ולמעונות היום יבוצעו בהסכמת שר האוצר.


לסיכום, משפחה חד הורית בישראל מוגדרת כמשפחה בה קיים ילד אחד, או יותר והורה אחד בלבד. הורה יחיד מוגדר כאדם שאינו נשוי ואין לו בן זוג הידוע בציבור. למשפחה חד הורית מגיעות זכויות והטבות מטעם המדינה, על מנת שההורה יוכל לגדל את ילדיו ולמלא את כל חובותיו וזכויותיו על פי החוק, כגון: לדאוג למזון, לחינוך טוב, לקורת גג נעימה, וגם לבילויים והנאות.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
4 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.