www.what2do.co.il

בתי הדין הרבניים במדינת ישראל

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 06/04/2025
בתי הדין הרבניים במדינת ישראל

סמכותם המיוחדת של בתי הדין הרבניים במדינת ישראל מעוגנת בחוק שיפוט בתי דין רבניים, תשי"ג-1953. מדובר בערכאות שיפוטיות בעלות סמכות ייחודית, אותה קיבלו ממדינת ישראל.

 

מעמדם של בתי הדין הרבניים זהה למעמדם של ערכאות המשפט החילוניות ומערכת בתי הדין מורכבת מבתי דין אזוריים ובית הדין הרבני הגדול. זאת ועוד, בתי הדין הרבניים כפופים לביקורת ופיקוח של מבקר המדינה וניתן לערער על החלטותיהם תוך הגשת עתירה לבג"צ.

 

      קראו פסקי דין בתחום:


שופטי בית הדין הרבני קרויים דיינים והם מתמנים לתפקידם על ידי נשיא המדינה, בכפוף להחלטה של וועדת מינויים אשר בראשה יושב שר הדתות. רוב התיקים בבתי הדין הרבניים נעשים במעמד של שלושה דיינים, כאשר מקרים דחופים וקיצוניים יכולים להיעשות גם במעמד של דיין אחד.

 

היכן נמצאים בתי הדין הרבניים?


בתי הדין הרבניים רואים את ההלכה היהודית כאור לנגד עיניהם, ופסיקותיהם נובעות מהלכות הדת היהודית. יש לציין כי לדתות האחרות במדינה קיימת מערכת משפט זהה הפועלת לפי הלכות כל דת ודת (לדוגמא, בית הדין השרעי לעדה המוסלמית).

 


בתי הדין הרבניים האזוריים בישראל נמצאים בירושלים, תל אביב, רחובות, צפת, פתח תקווה, נתניה, חיפה, טבריה, אשקלון, אשדוד, אריאל ובאר שבע. מקום מושבו של בית הדין הרבני הגדול, שהינו ערכאת הערעור על החלטות בתי הדין האזוריים, נמצא בירושלים. נשיא בית הדין הרבני הגדול משמש גם כיו"ר מערכת המשפט הרבנית.

 

      קראו עוד בתחום:

 

בתי הדין הרבניים אינם מקום אליו מגיעים אזרחים חילוניים, כל אימת שאין הם זקוקים לדון בענייני נישואין או גירושין. מדינת ישראל העניקה סמכות בלעדית לבתי הדין הרבניים בנושאים אלו, ככל הנוגע לבני הדת היהודית.

 

בתי הדין מול בתי המשפט?


כל הנושאים הכרוכים באופן טבעי בהליכי הגירושין ידונו לא אחת, גם בין בני זוג חילוניים, בין כתלי בתי הדין הרבניים. בתי הדין הרבניים מחזיקים בסמכות לדון בעניינים אלו, באופן הזהה לסמכותו של בית המשפט לענייני משפחה.

 

כאשר בני הזוג נותנים הסכמתם באופן הדדי לדיון בנושא מסוים בבית הדין הרבני, קונה הערכאה הדתית סמכות בלעדית לדון בנושא. במקרים בהם אין הסכמה בין בני הזוג, ידונו ההליכים בערכאה הראשונה אליה יוגשו - אי לכך התפתח בישראל מנהג הקרוי - "מרוץ הסמכויות".


קיימים מספר הבדלים באופן ניהול סדרי הדין בין בית הדין הרבני לבין בתי המשפט לענייני משפחה. למשל, בבתי הדין הרבניים יכול כל צד לדבר באופן ישיר עם הדיינים, גם במקרים בהם הוא מיוצג על ידי עורך דין. כמו כן, כנגד החלטת בית הדין הרבני הגדול ניתן להגיש ערעור לבית המשפט העליון, דבר אשר איננו אפשרי במקרים בהם נידונה הסוגיה בבית המשפט לענייני משפחה.


עם זאת, יש להבהיר כי לא בנקל יתערב בית המשפט העליון בהחלטה של בית דין רבני. התערבות זו תעשה בזהירות (עקב מערכת היחסים המורכבת בין הדת למדינה בישראל) ורק במקרים בהם בית הדין הרבני חרג באופן בוטה מסמכותו.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.