www.what2do.co.il

פס``ד בעניין התנגדויות לשתי צוואות סמוכות בזמן

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 14/01/2025
פס``ד בעניין התנגדויות לשתי צוואות סמוכות בזמן

עסקינן בשתי צוואות שהותיר אחריו המנוח: צוואה אחת, אשר אין חולק כי נחתמה ביום 26.06.95 הינה לטובת התובע, אחיינו של המנוח. הצוואה השניה, אשר נחתמה לכאורה ביום 24.10.95, הינה לטובת הנתבעת, גרושתו של המנוח. שאלת מועד החתימה על צוואה זו שנויה במחלוקת.

 

איזו צוואה מבין הצוואות תקפה?


בעניינינו נפל בצוואה הנ"ל פגם פורמאלי, צורני, חזותי, המעביר את הנטל לכתפי הנתבעת. הפגם עליו מדובר הינו, כמובן, התיקון בתאריך עשיית הצוואה.  הצוואה, כולה, הודפסה במכונת כתיבה, לרבות התאריך, אשר הודפס במקור בשני מקומות.

 

התאריך המודפס תוקן בשני המקומות בו הוא מופיע ע"ג המסמך, והוסף בכתב יד פעם נוספת בתחתית העמוד. התיקון נעשה בספרה המציינת את החודש. ספרת החודש המקורי, כפי שהודפסה (ואח"כ נמחקה בטיפקס ותוקנה בכתב יד) איננה ניתנת לזיהוי. התאריך המתוקן הקיים היום הינו 24.10.95, כאשר הספרות "24" ו-"95" מודפסות. הספרה "10" כתובה בכתב יד מעל הספרה שהודפסה במקור, ונמחקה, כאמור, בטיפקס. חתימת המצווה איננה מופיעה לצד התיקונים.

 

      קרא עוד...


למעשה, כיום אין מחלוקת כי מדובר בתיקון שנעשה בדיעבד. מועד התיקון מאוחר למועד פטירת המנוח וסמוך למועד פתיחת ההליכים המשפטיים. התיקון, כמפורט לעיל, פוגם בצוואה.


פגם בצוואה פוגע בחזקת התקפות שלה ומעביר את נטל הוכחת אמיתותה של הצוואה אל המבקש לקיימה. על המבקש את קיום הצוואה לשכנע את בית המשפט בכך שלפניו הבעה אמיתית של רצונו של המצווה, דהיינו גמירות דעת לצוות.


בענייננו, מעבר לטענתה הסתמית כי המדובר ב"טעות קטנה" אין בידיה של הנתבעת כל הוכחה שהיא באשר לנסיבות עריכתה של הצוואה, מועד עריכתה ומה היה רצונו האחרון של המנוח. זאת ועוד, אי העדתם של עדים אשר אמורים לתמוך בגירסת הנתבעת, פועל לרעתה. לא זו אף זאת, הנתעת לא נתנה כל הסבר שהוא לשאלה מדוע היה צורך בתיקון תאריך הצוואה לאחר מועד פטירת המנוח?!


לסיכום,


הנתבעת לא הוכיחה את אמיתות הצוואה כפי שהיה מוטל עליה ודינה של הצוואה להיפסל מטעם זה בלבד, הרי שאין צורך להידרש לחוות דעת מומחה בשאלה האם חתימת המנוח זוייפה. הסבירות כי הצוואה איננה משקפת את רצונו האחרון של המנוח עולה על הסבירות כי מדובר בצוואה אותנטית, אחרונה, של המנוח.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.