צו הצהרת המוות מהווה תחליף לצו פטירה, במקרים בהם נעלמו עקבותיהם של אנשים במהלך תקופה ממושכת (בין שנתיים לשבע שנים ומעלה, בהתאם לנסיבות) ובתקופה זו לא היה כל סימן או זכר לקיומם, לכן קיים יסוד סביר להניח כי הם מתים.
את הצהרת המוות מבית המשפט רשאי לבקש אדם קרוב או יועץ משפטי שיש לו עניין ברכושו של הנפטר, או כל זכות אחרת. המבקש רשאי להציג בפני בית המשפט ראיות המעידות על כך שהאדם הנעדר כבר לא בין החיים.
מועד ושעת המוות ייקבעו בהתאם לראיות, ואם לא יהיו ראיות כלל, המועד יקבע לפי יום היעלמותם, או היום בו נותר הסימן האחרון לחייהם.
1.לפי פרשנות חוק זה: "נספה" הוא אדם שלמעלה משנתיים הוא נעדר, וקיימת סברה כי הוא נפטר כתוצאה ממלחמה, תאונה או בעקבות מאורעות טבע.
"נספה שנות השואה" הוא אדם שבשנות מלחמת העולם השנייה: 1939 – 1945 התגורר באסיה, באירופה או באפריקה וקיים חשד כי הוא מת בעקבות המלחמה.
"נעדר" הוא אדם שעקבותיו נעלמו למעלה משבע שנים וקיים יסוד להנחה שהוא נפטר.
2. בית משפט לענייני משפחה ראשי להכריז על פטירתו של נספה, נספה שנות השואה או נעדר, על פי בקשת היועץ המשפטי או כל מבקש אחר, במקרים הבאים:
א. מקום מגוריו האחרון של הנספה או הנעדר היה בישראל.
ב. הרכוש של האדם הנעדר נמצא בישראל.
ג. עקבותיו של הנעדר נעלמו בעת שהוא שהה בישראל.
ד. מקום המגורים של האדם המבקש להכריז על הפטירה הוא ישראל.
3. יום ושעת המוות ייקבעו על סמך ראיות שיובאו בפני בית המשפט, אם לא קיימת אף ראיה בית המשפט יפעל כך:
א. מותו של הנספה ייקבע בתום שנתיים מהיום בו נעלמו עקבותיו והיה בו הסימן האחרון לקיומו.
ב. מותו של נספה שנות השואה ייקבע לפי היום בו הוא נעלם.
ג. מותו של נעדר ייקבע בתום שבע שנים מיום היעלמותו.
4. במידה ויגיעו לבית המשפט ראיות בנוגע ליום המוות, הוא רשאי לתקן את הצהרת המוות. אם התברר כי האדם שהצהירו על מותו, עדיין חי, הצהרת המוות תבוטל. תיקון או ביטול של הצהרת המוות לא גורע מזכויות על רכוש, או זכויות נוספות, שניתנו בתום לב בעקבות ההצהרה הראשונית.
5. בית המשפט רשאי לקבל או לא לקבל את הראיות שהובאו לפניו ולסטות מדיני הראיות, לצורך תיקון או ביטול הצהרת המוות.
6. הצהרת מוות לא יכולה לפגוע בדיני התרת נישואין. רשם בית המשפט ישלח העתק של ההצהרה לבית דין רבני, כחומר לדיון בעניין התרת הנישואין.
7. הצהרת מוות יכולה לשמש כראיה בדבר ומועד המוות.
8. על ביצוע חוק זה ממונה שר המשפטים.
9. חוק זה מבטל את חוק הצהרות מוות, תשי"ב 1952.
10. החוק יחול גם על נספים ונעדרים לפני תחילתו.