לבית הדין הרבני במרכז הארץ, הגיעה בקשה לביטול צו הירושה, שניתן שלא כדין, עקב הטעיה במכוון של יתר היורשים והסתרת אח נוסף.
העיזבון כולו הועבר לאח אחד, לאחר ששבעת אחיו חתמו על וויתור
בשנת 2009 נפטרה אלמנה, ולה תשעה ילדים. בעקבות מותה של האם פתחו שמונה ילדים תיק ירושה ובו ביקשו מבית הדין מתן צו ירושה בעיזבונה. במהלך מתן ההצהרה בדיון ובמסמכים שהגישו היורשים לתיק ובמתן העדויות, האחים טענו בעקביות כי לאם שמונה ילדים בלבד.
שבעה אחים ויתרו על חלקם בעיזבון לטובת אח אחד. ולאחר סיום ההליכים נתן בית הדין צו ירושה ולפיו עיזבון המנוחה עובר בשלמות אל האח.
האח התשיעי שהוסתר ביקש לבטל את צו הירושה
במסגרת התביעה התברר שבתיק הירושה נטען כי לאם המנוחה שמונה ילדים בלבד, בשעה שקיים בן נוסף, שדבר קיומו הועלם מבית הדין. בשלב ראשון הוצא צו ביניים האוסר את השימוש בצו הירושה, עד למתן החלטה על ידי בית הדין.
לבקשתו של הבן שהושמט הצטרפה גם אחותו, ושניהם טענו יחד כי צו הירושה הוצא במרמה, על סמך נתונים כוזבים, כאשר יתר האחים העלימו במכוון את קיומו של הבן הנוסף. האח התשיעי טען כי הוא אינו מסכים לתת לבית הדין את הסמכות להוצאת צו הירושה.
הבן התשיעי היה מסוכסך במשך שנים רבות עם אמו
הבן שזכה כביכול בכל כספי הירושה, טען להגנתו, כי הוא הבן היחיד מבין כל אחיו ששמר על קשר הדוק עם אמו, לדבריו, האם היתה מסוכסכת שנים רבות עם שאר הילדים ואף אמרה כי הבן שהושמט מבית הדין, אינו קיים מבחינתה, והוא מצידו ויתר בעבר על זכויותיו בעיזבון. לכן האחים לא ציינו כי יש בן נוסף, מתוך אחריות לרצון האם ומתוך דאגה למשפחה.
עוד הוסיף היורש הזמני, כי אחותו שהצטרפה לתביעה, ויתרה על זכויותיה בעיזבון והסכימה להגשת צו הירושה ללא האח הנוסף, האחות השיבה, כי היא לא הבינה שמדובר על סכומי כסף, אלא על ויתור הקשור לכלי רכב.
צו ירושה ניתן רק לאחר שכל היורשים נותנים לבית הדין סמכות
במהלך הדיון המשפטי, התפתחה מריבה קשה בין האחים, שכללה גם חילופי מהלומות ביניהם והופסקה בעקבות התערבותו של מאבטח שהוזעק לאולם. לאחר שהרוחות נרגעו, קבע הדיין כי יחסי הבן עם אמו כלל לא רלוונטיים והכריע חד משמעית לטובת התובע.
הדיין הסביר כי בית הדין רשאי להוציא צו ירושה רק כאשר כל היורשים נותנים לו סמכות. כאשר אחד היורשים מתנגד לכך, הוא מנוע מלתת צו ירושה. במקרה הזה היורשים הטעו במכוון והעלימו מבית הדין את קיומו של יורש נוסף, לכן צו הירושה ניתן בטעות ובחוסר סמכות. מאחר שהאח התשיעי אינו נותן סמכות, דינו של צו הירושה להתבטל.
צו הירושה בוטל בעקבות ההטעיה של היורשים
בית הדין הוסיף כי צו הירושה היה מתבטל, גם אם לא הייתה מוגשת תביעה, אם היה נודע לו לאחר מתן צו הירושה שקיים בן נוסף. לכן אין צורך לבדוק כלל האם לאחות יש זכות להגיש את התביעה, לאחר שוויתרה על זכויותיה, כפי שטען היורש.
צו הירושה בעיזבון בוטל כתוצאה מהטעיה של היורשים. והמבקשים זכאים לקבל הוצאות משפט בסך 3000 ₪ מהאח היורש. באופן יוצא מהכלל, לא נפסקו כנגד היורש, הוצאות לטובת אוצר המדינה, על כך שהטעה את בית הדין והביא לקיומם של הליכים מיותרים.