לאחר פטירת ההורים, הועברה בירושה דירת מגורים בחיפה לשלוש אחיות, כך שכל אחות קיבלה זכויות בשיעור של שליש. אחת האחיות שמתגוררת בדירה ועושה בה שימוש בלעדי במשך כשש שנים, הגישה ערעור על החלטת בית המשפט לענייני משפחה בחיפה במסגרת תביעה נגד אחיותיה לפירוק שיתוף בדירה.
במסגרת ההחלטה הורה בית משפט כי במצב שבו האחיות לא יגיעו להסכמות ביניהן תוך 30 ימים, תוצע הדירה למכירה בשוק החופשי למרבה במחיר, בהתאם לשווי שלה כיום בסך של 450,000 שקלים, ובמקביל תהיה לתובעת זכות ראשונים לרכוש את חלקן של האחיות בהתאם להצעה הגבוהה שתתקבל מצד שלישי.
בית משפט שגה בכך שהעדיף את פירוק השיתוף המידי
שתי האחיות תמכו בקיום ההחלטה ובפירוק השיתוף באופן מיידי בהתאם לשווי השוק כיום, אולם בבקשת רשות הערעור טענה התובעת כי בית המשפט שגה בהחלטתו לגבי פירוק שיתוף בדירה, על דרך של מכירת חלקן של האחיות על פי שווי השוק של הדירה כיום. לטענתה היה עליו לבחון תחילה את טענותיה בדבר הסכמות שאליהן הגיעה בעבר עם אחיותיה, ולהשעות את הפירוק משום הזכות שקמה לה בעקבות אותו סיכום שנערך בשנת 2010.
על פי הסיכום עם האחיות הוחלט שהמערערת תמכור את דירתה תמורת סך של 175,000 שקלים, בסכום שהיה די והותר כדי לשלם באמצעותו את התמורה בגין רכישת חלקיהן של האחיות בדירה באותה שנה. אלא שאז אחת האחיות חזרה בה מהסכמתה, ועקב השנים הרבות שחלפו מאז אותו סיכום, אין בסכום זה כדי לאפשר לה כיום לרכוש דירה אחרת.
המערערת טענה כי מצבה הכלכלי קשה, וכדי לשלם לאחיותיה תמורת הדירה, היא תצטרך לפנות לבנק לשם קבלת הלוואה מובטחת במשכנתא. בנוסף הצהירה כי בחרה לעשות שימוש בלעדי בדירה במשך שש שנים, מבלי לקיים את התחייבותה על פי ההסכם שבו היא מצדדת, ובשוק הנדל"ן וחלו תמורות שחלו ועלייה משמעותית של שווי הדירה מאז שנת 2010.
השעיית פירוק השיתוף נוגעת באופן ישיר לדירה עצמה
בית המשפט סבר כי טענת ההגנה של המערערת אינה דומה לטענות ההגנה במקרים של פירוק שיתוף בדירה בין בני זוג בעת גירושין, שבהם הבקשה לדחיית פירוק השיתוף מוגשת לשם עריכת חשבון פנימי, כדי שיתאפשר לאחד מהם לרכוש את חלקו של השני, בהתחשב בחלוקת רכוש ובזכויות אחרות שמגיעות לו בנכסים אחרים.
במקרה זה השעיית פירוק השיתוף נוגעת באופן ישיר לדירה עצמה, והיא תלויה בהתקיים שאר התנאים, על כן סבר כי היה נכון יותר לנסות ולברר את המחלוקת בין האחיות במהרה, אולם במקביל להתחיל להניע את גלגלי הליך פירוק השיתוף, שהוא הליך ארוך הכרוך בפרסום הודעת מכירה, מינוי כונס נכסים, הזמנת הצעות מחיר ועוד. בנסיבות אלה קיבל בית המשפט את הערעור בחלקו, בכך שהחלטה הקודמת תישאר על כנה, אך תהליך מכירת הדירה יעוכב עד להכרעה בטענת ההגנה לגבי פירוק השיתוף.
רמ"ש 37063-11-15