משפחת אומנה היא משפחה המשמשת כתחליף זמני למשפחה הביולוגית של ילדים הנמצאים בסיכון או בסכנה, או שהוריהם מתקשים לטפל בהם. כדי לשמש כמשפחת אומנה יש לעבור הכשרה על ידי משרד הרווחה והארגונים המפעילים את האומנה, ולקבל מהמדינה את האישורים המתאימים לכך.
התנאים למועמדים למשפחת אומנה
מטרת האומנה היא לתרום להתפתחותו הגופנית, הרגשית והחינוכית של ילדים עד לגיל 18. היא יכולה להימשך מספר חודשים עד מספר שנים עד לחזרתו של הילד להוריו הביולוגיים או עד להעברתו לאימוץ, והיא יכולה להתבצע אצל קרובי משפחה, או אצל משפחה שאין לה כל קרבה משפחתית לילד.
ההורים המועמדים להיות אומנים נדרשים להיות בעלי מצב בריאותי תקין, עד גיל 55 שנים. ללא עבר פלילי עם הכנסה קבועה ויציבות כלכלית. חשוב שיהיה מקום ראוי בבית לגידול הילדים וישררו יחסים בין אישיים תקינים בין בני הבית. המועמדים נדרשים להציג בפני גורמי הרווחה המלצות מגורמים בקהילה המכירים את המשפחה.
זכויות של משפחת אומנה בישראל
בתוך שלושה חודשים ממועד קליטת הילד במשפחת אומנה, תיקבע עבורו תכנית טיפולית מתאימה על ידי גופים המפעילים אומנה מטעם משרד הרווחה. הורים אומנים זכאים לקבל ליווי וייעוץ על ידי מנחת אומנה קבועה, וסיוע בנתינת שירותים מיוחדים, כמו: שיעורי עזר, חונכות, טיפול פסיכולוגי ועוד. המשפחה זכאית להעברת השתלמות לאומנים ולילדים, והשתתפות במפגשי תמיכה קבוצתיים בעבודה השוטפת והיומיומית.
משפחות האומנה זכאיות לקבל ממשרד הרווחה החזר הוצאות חודשי, לשם אחזקת הילדים והתשלומים השוטפים עבורם. המשפחות מוכרות כמתנדבות ומבוטחות בביטוח הלאומי, ואף הילדים באומנה מבוטחים בביטוח שיניים. הורים אומנים זכאים להיעדר מעבודתם לשם טיפול בילד חולה או הסובל ממוגבלות, בתנאי שההורים הביולוגים לא מימשו זכות זו, והורים המגדלים ילד עד גיל 11 שנים זכאים לחופשת לידה ולדמי לידה.
אומנה קצרה וארוכת טווח
אומנה קצרת טווח נעה בין מספר ימים למספר חודשים כאשר ילד עומד לקראת הליכי אימוץ או כסידור במצב חירום, כשהילד מצוי בסכנה. כאשר מדובר בתקופה קצרה משפחת האומנה אחראית על הענקת הגנה מהירה ומרבית, דאגה לצרכים היומיומיים, והכנה לקראת מעבר אפשרי.
אומנה ארוכת טווח עשויה להימשך שנים, עד שהילד מגיע לגיל 18, ומטרתה להקנות לילד מסגרת יציבה ובטוחה, לטפח ולחנך אותו. בנוסף קיימת גם מסגרת אומנה יומית, שבה הילד שוהה בשעות היום באומנה ושב בערב להוריו הביולוגים.
זכויות וחובות ההורים הביולוגים
הורי הילד הביולוגים נשארים האפוטרופוסים הטבעיים שלו, לאחר שנשלח למשפחת אומנה, אלא אם בית המשפט לענייני משפחה קבע אחרת. ההורים הטבעיים זכאים לקבל סיוע ממשרד הרווחה והשירותים החברתיים בהכנה לקראת חזרת הילד לביתם, ואף ניתן להתחשב ברצונם לגבי סוג החינוך הרצוי לילד, בין אם מדובר בחינוך חילוני או דתי.
בעת שהות הילד באומנה ההורים הביולוגים זכאים לקבל מידע שוטף על התקדמותו, והם אחראים למצב בריאותו וצריכים לתת את הסכמתם במידה שנדרשת התערבות רפואית כלשהי. כמו כן, הם חייבים להשתתף בהוצאות שהייתו של הילד במשפחת האומנה, בהתאם ליכולתם הכלכלית לפי מבחני ההכנסה.