www.what2do.co.il

צוואת יורש במקום יורש - סעיף 41 לחוק הירושה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 31/10/2016
צוואת יורש במקום יורש - סעיף 41 לחוק הירושה

כאשר אדם נפטר, ישנן שתי דרכים עיקריות לחלק את עזבונו. דרך אחת אם הנפטר לא הותיר אחריו צוואה, היא ירושה על פי דין ודרך שנייה, היא מתן אפשרות להכין צוואה בזמן שהוא חי, ולהורות על חלוקת עזבונו על פי רצונו המפורש.

 

לאור נסיבות החיים המשתנות, עריכת צוואה מחייבת תכנון רחב של האפשרויות. חוק הירושה מאפשר יצירתיות מסוימת בכתיבת הצוואות, כדי לאפשר למצווה להביע את רצונו גם במקרים לא שגרתיים. אחת האפשרויות שעומדות בפני המוריש היא להורות על "יורש במקום יורש", ולהתכונן מראש למצב שבו היורש הראשון לא יהיה בין החיים במועד פטירתו.


עורך הצוואה רשאי לצוות לשניים ויותר

 

סעיף 41 לחוק הירושה קובע את ההסדר של "יורש במקום יורש", שלפיו, המצווה מורה כי רכושו יעבור ליורש א', אך אם יורש א' לא יירש את המצווה, מהסיבות המנויות בחוק, יבוא בנעליו יורש ב'. לפי סעיף זה המצווה רשאי לצוות לשניים כדי שיזכה השני אם לא זכה הראשון, כך שיורש ב' יזכה אם יורש א נפטר לפני המצווה, או שנמצא פסול לרשת או שהסתלק מן המגיע לו שלא לטובת בן זוגו, ילדו או אחיו של המוריש. בדרך זו רשאי המצווה לצוות גם ליותר משניים.

 

סעיף 41 לחוק נועד למנוע מצב שבו העיזבון ייוותר ללא יורשים על פי רצונו של המצווה. הסעיף מעגן את זכותו של המוריש להורות בצוואתו על "יורש במקום יורש". הסעיף מאפשר להורות כי במקרה שהיורש הראשון שלו לא יוכל לרשת אותו, משום שהוא נפטר לפני המוריש או בשל נסיבות אחרות, המוריש מצווה על כך שירש במקומו יורש אחר. במצב שבו זכה השני בירושה, דינו כדין מי שהמצווה ציווה לו מלכתחילה.


מתי הילדים יהיו היורשים במקום בן הזוג?

 

סעיף זה נפוץ בעיקר אצל הורים לילדים. במצב זה אחד ההורים יכול לצוות כי מי שירש אותו יהיה בן זוגו. אולם במצב שבן זוגו לא יהיה בין החיים, הוא יכול לקבוע כי מי שירש אותו יהיו ילדיו, כך שהיורש השני שהוא הילדים בא במקומו של היורש הראשון שהוא בן הזוג.

 

סעיף 49 לחוק הירושה קובע כי אם הזוכה על פי צוואה נפטר לפני המצווה, והמצווה לא קבע יורש אחר במקומו, מי שירש את עזבונו יהיו צאצאיו, ובכל מקרה אחר הוראת הצוואה לטובת אותו זוכה מתבטלת.

 

כאשר המצווה קובע "יורש במקום יורש" אולם גם היורש השני, שבא בנעליו של היורש הראשון, נפטר גם הוא לפני המוריש. עולה השאלה האם ההסדר של סעיף 49, שקובע שמי שירש יהיו ילדיו של היורש, חל גם על יורש שני שבא במקום יורש ראשון.

 

בית המשפט העליון קבע כי במקרה של "יורש במקום יורש", אין להחיל את סעיף 49, זאת מעצם הציון בצוואה של "יורש במקום יורש", שממנו ניתן להסיק כי המוריש לא רצה שילדיו של הזוכה על פי הצוואה ירשו במקומו.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.