www.what2do.co.il

מהי הזכות למות בכבוד?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 07/12/2016
מהי הזכות למות בכבוד?

חוק החולה הנוטה למות מתייחס לזכותו של חולה לדרוש טיפול רפואי, וגם לזכותו למות בכבוד ולהימנע מקבלת טיפול רפואי ואף להפסיק לקבל טיפול רפואי להארכת חייו. נקודת ההנחה על פי החוק היא שאדם החולה במחלה חשוכת מרפא רוצה להמשיך לחיות אלא אם הוכח אחרת. במצבים מסוימים, חולה סופני זכאי לבקש למנוע את המשך הטיפול, והצוות הרפואי מחויב לקיים את הוראותיו, בהתאם למגבלות הקבועות בחוק.

 

הנחיות רפואיות מקדימות לקראת מצב עתידי

 

כל אדם בריא שמלאו לו 17 שנים, שלא הוכרז כפסול דין ומסוגל להביע את רצונו, רשאי להכין מראש הנחיות רפואיות מקדימות לקראת מצב עתידי שבו ייחשב לחולה הנוטה למות, לצורך הפסקת הטיפול הרפואי או טיפול נלווה. לשם כך עליו למלא טופס הנחיות רפואיות מקדימות, לאחר קבלת הסברים מתאימים מרופא ולחתום על הטופס בפני שני עדים.

 

את הטופס ניתן לשמור בבית או בכל מקום המקובל על נותן ההנחיות. מומלץ לשמור אותו במאגר המידע של המרכז להנחיות רפואיות מקדימות במשרד הבריאות, בצירוף צילום תעודת זהות. ההנחיות תקפות למשך חמש שנים מיום חתימת הטופס, אלא אם כן נקבעה תקופה קצרה יותר.

 

הפסקת טיפול במחלה חשוכת מרפא

 

כדי לאפשר הפסקת טיפול רפואי במחלה חשוכת מרפא, יש להוכיח כי החולה לא רוצה לחיות, כאשר ייתכנו שני מצבים של חולה שהוא בעל כשרות משפטית ושל חולה שאינו בעל כשרות משפטית.

 

חולה שמוגדר ככשיר מבחינה הכרתית, שכלית ונפשית, נדרש לחתום על טופס הבעת רצון שאינו רוצה להוסיף לחיות, כדי להפסיק טיפול במחלה חשוכת מרפא, או להפסיק טיפול רפואי שאינו קשור כמו מתן מזון ונוזלים. חולה שאינו יכול להביע את רצונו בכתב, יכול להצהיר על רצונו בעל פה בפני שני עדים וההצהרה והעדות יתועדו בכתב.

 

ניתן לאפשר הפסקת טיפול בחולה שאינו בעל כשרות משפטית, אם הוא נתן הנחיות רפואיות מקדימות בכתב, או אם מינה מיופה כוח במקומו, או אם התקבלה החלטה של ועדה מוסדית או של ועדה ארצית. במקרה שלא ניתנו הנחיות, ואין ייפוי כוח או החלטת ועדה, אפשר להיעזר בתצהירים של אנשים הקרובים לחולה, בעלי קרבה משפחתית או רגשית, המעידים על כך שאינו מעוניין להמשיך לחיות.

 

אסור לנתק חולה ממכונת הנשמה

 

על פי החוק, ניתן להימנע במקרה הצורך במתן טיפול רפואי הקשור לבעיה הרפואית חשוכת המרפא, כגון: עריכת בדיקות, ביצוע ניתוחים, החייאה, חיבור למכשיר הנשמה והזנה מלאכותית, טיפולים כימותרפיים, הקרנות או דיאליזה. מותר לא לחדש טיפול רפואי מחזורי ולהימנע מחידוש טיפול רפואי רציף.

 

החוק אוסר לבצע כל פעולת המתה אקטיבית, גם אם הפעולה נעשית לבקשת החולה במטרה להקטין את סבלו. עשיית כל פעולה שעלולה לגרום למותו של החולה, או שיש בה סיוע להתאבדות, גם אם מוגדרת כפעולה רפואית מהווה עבירה פלילית. כמו כן, אסור להפסיק טיפול רציף ומתמשך, שעלול להביא למותו של החולה, כמו ניתוק ממכונת הנשמה.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.