חובת הדיווח למשטרה או למחלקה לשירותים חברתיים, חלה על כל אדם שנחשף לאירוע של אלימות במשפחה בין בני זוג וכלפי קטינים או חסרי ישע. חוק העונשין מגדיר חסר ישע כאדם שעקב גילו, מחלתו או מוגבלות פיזית או נפשית, אינו יכול לדאוג לצרכיו, לבריאותו ולשלומו.
דיווח על אלימות בין בני זוג
חובת הדיווח על אלימות בין בני זוג, חלה על איש מקצוע, אשר בעקבות טיפול או ייעוץ שנתן למטופליו, הוא סבור כי בוצעה עבירה של אלימות במשפחה, לרבות: אלימות פיזית, מילולית, מינית או כלכלית, הטרדה ואיומים. המטפל מחויב ליידע את המטופל או המטופלת על האפשרות לפנות לתחנת משטרה, למחלקה לשירותים חברתיים או למרכז לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה.
איש מקצוע לעניין זה הוא: רופא, אחות, עובד חינוך, עובד סוציאלי, שוטר, פסיכולוג, קרימינולוג קליני, עוסק במקצוע פרא רפואי, עורך דין, איש דת או טוען רבני. ובנוסף על חובת הדיווח על אלימות במשפחה, מחויב איש המקצוע למסור למטופליו כתובות ומספרי טלפון של המקומות שיוכלו לפנות אליהם באזור המגורים.
ניתן להגיש תלונה במשטרה על אלימות במשפחה נגד בן משפחה הנוהג באלימות, כולל: בן זוג, הורה, אח, דוד או סב. לאחר הגשת תלונה נפתח תיק פלילי והאדם האלים מוזמן לחקירה תחת אזהרה. במקרה שהיו עדים לאירוע האלימות במשפחה הם יזומנו לתחנת המשטרה כדי לסייע בחקירה.
לאור העדויות והראיות השונות, כמו מסמכים רפואיים המעידים על הפגיעה ובהתאם לחומרת העבירה, מחליטה המשטרה האם להגיש כתב אישום באמצעות הפרקליטות או באמצעות מחלקת התביעות, או האם לסגור את התיק ללא כתב אישום. במקרים שבהם הוכחה סכנה ממשית הפוגע יישלח למעצר עד תום ההליכים.
צווים למניעת אלימות במשפחה
נשים נפגעות אלימות זכאיות להוציא נגד האדם הפוגע צו הגנה, צו למניעת הטרדה מאיימת, או צו להבטחת מדור שקט ושלו. צו הגנה מהווה אפשרות משפטית להרחיקו מן הבית, והוא ניתן כאשר בוצע מעשה אלימות בסמוך להגשת הבקשה וכאשר קיים חשש ממשי כי יבוצעו מעשי אלימות נוספים, ורשאים לדרוש אותו המתלוננת בן משפחה, עובדת סוציאלית או היועץ המשפטי לממשלה.
צו למניעת הטרדה מאיימת אוסר על הפוגע ליצור כל קשר עם הנפגעת, והוא נדרש לשמור על מרחק ממקום המגורים, ממקום העבודה, מהלימודים או כל מקום אחר שבו נוהגת הנפגעת לשהות, ואף לאחר שניתן הצו אסור לפוגע לשאת נשק. צו להבטחת מדור שקט ושלו ניתן כאשר נוכחותו של האב מונעת מאשתו ומילדיו לקיים שגרת חיים תקינה, כתוצאה ממעשי אלימות. בניגוד לצו הגנה, צו הרחקה במסגרת תביעת מזונות מאפשר להרחיק את האב האלים מהבית לתקופה ממושכת.
מתחם הענישה בעבירות של אלימות במשפחה הוא כפול מאשר עבירות אלימות שאינן במשפחה. הנאשם צפוי לעונש של ארבע שנות מאסר בפועל במקום שנתיים. במקרה שנגרמה חבלה של ממש כתוצאה מהתקיפה, העונש הוא שש שנות מאסר במקום שלוש, וכאשר מדובר בעבירות מין בתוך המשפחה, העונש יכול להגיע עד עשרים שנות מאסר מאחורי סורג ובריח.