נשים נשואות, גרושות, אלמנות ורווקות המעוניינות להביא ילד לעולם באמצעות תרומת זרע אנונימית רשאיות לרכוש מנות זרע מבנק הזרע, שהוא מוסד המיועד לשימור זרע בתנאי הקפאה מיוחדים באישור משרד הבריאות.
בטרם מתקבלת תרומת זרע לבנק, גבר המעוניין לתרום את זרעו צריך להצהיר כי מצב בריאותו תקין, הוא אינו משתמש בסמים ובני משפחתו לא סובלים מכל ליקוי גנטי. כמו כן, עליו להסכים שזהותן של הנשים שייקנו את זרעו תישאר חסויה, ומאחר שמספר התרומות שיכול אדם לתרום מוגבל, עליו להצהיר כי הוא לא תרם בעבר או יתרום בעתיד זרע בבנק זרע אחר.
זהות התורמים והנתרמות נשארת חסויה
זרעו של התורם מוקפא ונשמר בבנק הזרע, והוא מופשר בהתאם לצורך. פרטיו של התורם חסויים בפני הנתרמת ואף יישארו חסויים גם בפני הילד שייולד כתוצאה מהתרומה. לאישה יימסרו פרטים בסיסיים על מוצאו של התורם ומאפיינים פיזיים כמו גובה, מבנה גוף, גוון עור, צבע עיניים ושיער. ובנוסף, נמסר מידע כללי על השכלתו, תחביביו וסוג דם.
עם זאת היקף המידע על התורם משתנה בין בנקי הזרע בארץ, ובחו"ל נהוג למסור מידע בהתאם למדיניות הנהוגה באותו מקום. כך לדוגמה, בארצות הברית מקובל למסור את פרטיו המלאים של התורם, ואישה המשתמשת בתרומתו יכולה לקבל את שמו המלא, מספר תעודת זהות כתובת עדכנית וכדומה.
בכל שלב רשאי התורם לחזור בו מהסכמתו, ולדרוש שלא ייעשה שימוש בזרע שתרם, בתנאי שטרם נעשה בו שימוש. זאת על פי העיקרון שזכותו של תורם שלא להיות הורה בניגוד לרצונו גוברת על זכותה של הנתרמת ששילמה עבור הזרע, להורות מאב מסוים.
כיצד נבחר תורם מתאים?
כדי לממש את הזכות לקבלת תרומת זרע יש לקבוע פגישה עם רופא נשים שהוא מומחה לפריון, ולאחר מכן לקבוע תור לרופא בבנק הזרע לצורך פתיחת תיק ובחירת תורם. כאמור, מדובר בתרומה אנונימית כך שפרטי זהותו של התורם לא נמסרים לאישה ואף אסור לגלות את זהותה של האישה שקיבלה תרומה.
בחירת התורם נעשית על ידי הרופא כדי לוודא שהתורם מתאים מבחינה גנטית לנתרמת והוא אינו קשור אליה בקרבת משפחה ראשונה. לא ניתן להשתמש בזרע של תורם אם איכות הזרע שלו לא מתאימה לתרומה, אם התורם לא עבר בדיקות רפואיות מוקדמות, לרבות בדיקות מעבדה, בדיקות נוגדנים ל-HIV, ואם התורם לא נתן הסכמתו המפורשת לשימוש בזרע בכרטיס תורם ואם שמו לא נבדק במרכז רישום ארצי.
מכיוון שלא תמיד הטיפול הראשון מצליח, הנתרמת יכולה לקנות כמה מנות זרע מאותו תורם, ואף לשמור מנות זרע למקרה שהיא תרצה להיכנס בעתיד להריון מאותו תורם והילדים שייוולדו במסגרת התרומה יהיו אחים ביולוגיים גם מצד האב.
לאחר רכישת הזרע האישה צריכה ללכת לרופא מומחה לפריון כדי לעבור הזרעה מלאכותית, חל איסור לבצע הזרעה מלאכותית מתורם במרפאה פרטית, וכל טיפולים הרפואיים הכרוכים בהפריה מתבצעים וממומנים על ידי קופת החולים שבה חברה הנתרמת. ברוב המקרים יש לעבור מספר מחזורי טיפול ויש צורך בכמה מנות עד שההיריון נקלט.