חוק הסכמים לנשיאת עוברים מסדיר את הליך הפונדקאות בישראל. על פי הגדרות החוק, האם הפונדקאית, היא אישה הנושאת הריון עבור הורים מיועדים, שהם בני זוג שאינם יכולים ללדת, המתקשרים עמה לשם הולדת ילד, אשר נמסר להם מיד לאחר הלידה.
כדי לעמוד בתנאים על פי החוק, האם המיועדת צריכה להיות בגיל הפוריות, והיא אינה יכולה להתעבר ולשאת הריון, או שהריון עלול לסכן משמעותית את בריאותה. טרם הפנייה להליך פונדקאות, צריכים ההורים המיועדים לקבל ייעוץ מקצועי, הכולל הסבר על אפשרויות הורות אחרות, כמו אימוץ. עליהם לקבל חוות דעת רפואית ופסיכולוגית, כדי לברר אם הם מתאימים לעבור את ההליך.
גם האם הפונדקאית צריכה לעמוד במספר תנאים שנקבעו בחוק, במקרה שהמועמדת הפוטנציאלית לא עומדת בתנאים, לא יאושר ההסכם בין הצדדים והיא לא תוכל לשמש כאם נושאת.
הזרע המשמש להפריה חוץ גופית הוא של האב המיועד, והביצית היא של האם המיועדת. האם הפונדקאית צריכה להסכים להתעבר בדרך של השתלת ביצית מופרית בזרע האב המיועד, לשאת את ההריון ברחמה, ולמסור את התינוק מיד לאחר הלידה להורים המיועדים.
לפני תחילת הליך הפונדקאות, על הצדדים לערוך הסכם בכתב לנשיאת עוברים, ולקבל אישור על ההסכם בוועדת אישורים. הרכב הוועדה כולל: שני מומחים ביילוד וגניקולוגיה, מומחה ברפואה פנימית, פסיכולוג קליני, עובד סוציאלי ואיש דת בהתאם לדתם של הצדדים.
תהליך אישור הבקשה בוועדה כולל עמידה בתנאי הסף, איתור אם נושאת באופן עצמאי או בסיוע מרכזי תיווך, בדיקת מסמכים ואישורים, דיון ראשון בוועדה, ראיונות אישיים של ההורים המיועדים, המועמדת ובן זוגה כדי לבדוק כי ישנה הסכמה של התהליך. לאחר בחינת מכלול הנתונים שהוצגו בפניה מתקבלת החלטת הוועדה ונקבע מועד לחתימה על ההסכם לנשיאת העוברים על ידי הצדדים.
מהם התנאים הנדרשים להיות אם נושאת?
כדי שאישה תוכל לשמש כאם נושאת, עליה להיות בת 22 עד 38 שנים. היא צריכה להיות רווקה, בריאה, תושבת ישראל, ללא רישום פלילי במשטרה, שאינה קרובת משפחה של אחד מההורים המיועדים. במקרה שההורים לא הצליחו להתקשר עם מועמדת רווקה, רשאית הוועדה לאשר התקשרות עם אישה נשואה.
יש להציג בפני הוועדה חוות דעת רפואית והערכה פסיכולוגית על התאמת המועמדת הפוטנציאלית לתהליך, ואישור על כך שהיא עשתה את ההסכם לנשיאת עוברים מרצונה החופשי.
הוועדה לא תאשר מועמדות של אישה לשמש כאם נושאת, אם היא עברה יותר משלוש לידות, אם היא עברה שתי לידות בניתוחי קיסרי, או אם היא עברה הריון חוץ רחמי. כמו כן, הוועדה לא תאשר מועמדת שעברה ניתוחים העלולים להיות בעלי השלכות שליליות על מהלך ההריון, אם בהריון האחרון היא סבלה מסוכרת הריונית, אם היא סובלת מיתר לחץ דם, או מהשמנת יתר ואם היא מעשנת כבדה או משתמשת בסמים ואלכוהול.
תהליך אישור הבקשה לאישור הסכם הוא ארוך וכרוך בקשיים רגשיים ופיזיים, לכן בעת גיבוש ההחלטה, מומלץ להתייעץ עם גורמים משפטיים, רפואיים ופסיכולוגיים לגבי משמעותו ומורכבותו, ואף רצוי לשתף אנשים שעברו את התהליך, ובני משפחה וקרובים שעשויים להיות מקור תמיכה.