מערכת יחסים זוגית של ידועים בציבור דומה למערכת יחסים בין בני זוג נשואים, הם אמנם אינם נחשבים לנשואים מבחינה משפטית, אך זכאים לחלק גדול מהזכויות שלהן זכאים זוגות נשואים. בכל הנוגע למשמורת ולמזונות ילדים, אין הבדל בין זוגות נשואים לידועים בציבור, אולם מכיוון שהתרת קשר זוגי בין ידועים בציבור אינה כרוכה בהליך ממוסד, ההגנה המשפטית על הצדדים חלשה יותר.
זכויות וחובות של ידועים בציבור
כאשר זוגות ידועים בציבור מעוניינים לסיים את מערכת יחסים ביניהם הם לא מתגרשים בבית משפט לענייני משפחה, או בבית דין רבני, אלא נפרדים ללא התערבות ממסדית. זוגות ידועים בציבור שהחליטו לוותר על החתונה ברבנות, חסכו לעצמם את ההליך הארוך והמורכב הנדרש מזוגות שעוברים הליך גירושין.
עם זאת, העובדה שהצדדים לא מיסדו את הקשר אינה שוללת את הזכויות והחובות שנוצרו במהלך החיים הזוגיים, כאשר התנאי הבסיסי להגדרת בני זוג כידועים בציבור, הוא מגורים משותפים וניהול משק בית משותף.
בני זוג נשואים אשר מעוניינים להיפרד באופן רשמי, חייבים להגיש תביעת גירושין ולקבל אישור להתרת נישואין בבית דין רבני, לעומתם ידועים בציבור אינם צריכים לערב כל גורם או מוסד כדי להיפרד. הם אינם רשומים כזוג במשרד הפנים ובתעודת זהות, גם אם קיבלו הטבות או זכויות כידועים בציבור, כמו בעת קבלת הלוואת משכנתא או בכל הקשור למוסד לביטוח לאומי, וההכרה התבססה על מסמכים והצהרות שהוכיחו כי ניהלו משק בית משותף.
קביעת משמורת ילדים
חובת תשלום המזונות ילדים חלה על כל הורה, בין אם הוא נשוי, ידוע בציבור, או לא מנהל כל קשר זוגי. בדומה לחובת תשלום המזונות, גם יתר החובות ההוריות זהות לחובות של הורים נשואים וכאשר בני זוג ידועים בציבור מחליטים לפרק את התא המשפחתי, המשמורת על הילדים תחולק ביניהם בדיוק כמו בהליך גירושין.
מזונות אישה ידועה בציבור
בן הזוג יכול להיות מחויב לשלם מזונות לזוגתו בשיעור שייקבע בבית המשפט לענייני משפחה. ייתכנו גם מקרים שבהם האישה תיאלץ לשלם מזונות לבן זוגה, בהתאם לנסיבות של כל מקרה ולפי רמת הכנסתם של בני הזוג. תשלום מזונות משקמים חל בדרך כלל ממועד הפרידה לתקופה מוגבלת, עד שהזכאי למזונות יוכל להתבסס מהבחינה הכלכלית. עם זאת, היו מקרים שבהם קבע בית המשפט מזונות לידועה בציבור למשך כל ימי חייה.
חלוקת רכוש משותף
בהתאם להלכת השיתוף, הרכוש המשותף שנצבר במהלך חיי הנישואין מחולק במקרה של גירושין באופן שווה בין בני הזוג. הלכת השיתוף חלה גם על ידועים בציבור, ולפיה כל עוד שררו בין השניים יחסי זוגיות תקינים והם קיימו חיים משותפים, ניהלו יחד משק בית והשקיעו מאמצים משותפים, הדבר מהווה אסמכתה כאילו חתמו ביניהם על הסכם שלפיו הרכוש המשותף שייך להם בחלקים שווים.
ואולם ידועים בציבור צריכים לעבוד קשה יותר מזוגות נשואים כדי להוכיח שהלכת השיתוף חלה עליהם, והם ייאלצו לעבור חקירה בבית המשפט לענייני משפחה לגבי הנסיבות שבגינן החליטו שלא להינשא כדת וכדין. בנוסף ישנה אפשרות לחלק את הרכוש המשותף באמצעות עריכת הסכם ממון בין ידועים בציבור, ללא צורך בהגשת תביעה משפטית לחלוקת רכוש.