המבקש הגיש בקשה לצו ירושה בטענה כי היה ידוע בציבור של המנוחה. בעקבות בקשתו של הידוע בציבור, הוגשה התנגדות ע"י שארי בשרה של המנוחה הטוענים להיותם יורשיה על פי חוק.
האם יש לאשר את בקשתו של הידוע בציבור?
3 תנאים לזכות לירושה (ס’ 55 ל-חוק הירושה). התנאי הראשון הינו חיי משפחה. התנאי של חיי משפחה קיבל פרוש של קיום חיי אישות כבעל ואשה. חיים אינטימיים כמו בין בעל ואשה המושתתים על יחס של חיבה ואהבה, מסירות ונאמנות המראה שבני הזוג קשרו גורלם זה בזה(קביעות). לצורך הקביעה כי איש ואישה ניהלו חיי משפחה, מרכיב המגורים הוא מרכיב חיוני ביותר.
התנאי השני, ניהול משק בית משותף - משק בית משותף פירושו שיתוף במקום מגורים, אכילה, שתיה, לינה , הלבשה ושאר הצרכים שאדם נזקק להם בחיי היומיום, כאשר כל אחד מבני הזוג מקבל את הדרוש לו ותורם אם מכספו ואם מעמלו את חלקו כפי יכולתו ואפשרויותיו. הכוונה לניהול תקציבי של יחידה משפחתית כגוף כלכלי. אין המדובר במשק בית משותף מתוך צורך אישי, נוחות, כדאיות כספית או סידור ענייני, אלא כפועל יוצא טבעי מחיי המשפחה המשותפים, כנהוג וכמקובל בין בעל ואשה הדבקים אחד בשני בקשר של גורל חיים.
נדרשים לקיים את יסודות הסעיף, עד יום פטירתו של המוריש, או בסמוך לפטירתו, ממש ערב פטירתו ואין די בקשר שהיה בעבר, גם אם הסתיים ימים ספורים טרם הפטירה.
קרא עוד...
בחינת קיום התנאים לעיל תיעשה על פי קריטריונים סובייקטיביים, דהיינו כיצד ראו בני הזוג, האיש והאישה, את מערכת היחסים שביניהם. כל מקרה נבחן בהתאם לנסיבות, מתוך ראיה כוללת של העובדות וסקירת היחסים על פי מרכיבים שונים ומאפיינים המתקיימים בהם. נטל ההוכחה להתקיימותן של היסודות רובץ על שכמו של הטוען למעמד ידוע בציבור.
בענייננו, המבקש לא הצליח להוכיח כי ניהל משק בית משותף עם המנוחה.המבקש לא הציג כל מסמכים המעידים כי רכש תרופות ו/או מזון למנוחה או מימן את מחייתה. עיקר התנהלותה הכלכלית של המנוחה, היתה בחסות העדה אט’ ובוודאי שלא על ידי המבקש.
העדה אט’ ניהלה את חייה הכלכליים של המנוחה, בסיוע עובדת סוציאלית ובהנחיית בית המשפט. זאת ועוד, למרות שהיה קשר בין הצדדים המדובר היה בקשר חברי, שלא עלה לכדי קשר בין ידועים בציבור. מה עוד שהמבקש לא הוכיח כי הקשר בינו לבין המנוחה התקיים עד ליום פטירת המנוחה.
לסיכום,
המבקש לא הצליח להרים את נטל ההוכחה על מנת להכנס לגדרו של סעיף 55 לחוק הירושה. עיקר הפעילות הכלכלית והמשקית של המנוחה בוצע דרך גב’ אט’ ולא ניתן לדבר על ניהול יחידה משפחתית כגוף כלכלי. הגם שהוכח קיומו של קשר בין המבקש למנוחה, היה זה קשר חברי ייתכן אף לא בלעדי, שעיקרו בתקופה שקדמה לאשפוז המנוחה ולפיכך הקשר לא נמשך עד לפטירתה. ההתנגדות לבקשה לצו ירושה מתקבלת והבקשה לצו ירושה נדחית.