צוואה היא מסמך שבו רשאי המצווה לקבוע על פי רצונו החופשי והבלעדי מי יירש את רכושו ונכסיו לאחר לכתו מהעולם. חוק הירושה קובע ארבע דרכים אפשריות שבהן ניתן לערוך צוואה חוקית, כך שתקבל תוקף משפטי מחייב: בכתב יד, בעדים, בפני רשות וצוואה בעל פה.
חוק הירושה קובע כי כל אדם רשאי לערוך צוואה, אולם קיימים מקרים יוצאי דופן, שבהם אדם פסול לצוות בשל חוסר יכולת נפשית או שכלית ואם יערוך צוואה היא תבוטל. לרבות צוואה שנערכה בידי קטין שטרם מלאו לו 18 שנים, אדם שהוכרז פסול דין, ואדם שלא יודע להבחין בטיבה של צוואה ולהיות מודע למשמעות עריכתה מחמת חוסר צלילות הדעת, מחלה או פגיעה אחרת.
הוראה לא חוקית, לא מוסרית או בלתי אפשרית
כמו כן, ישנם מקרים שבהם גם צוואות אשר עומדות בתנאים הקבועים בחוק הירושה, נפסלות על ידי בית המשפט לענייני משפחה מסיבות שונות, כמו במקרה שהצוואה כולה, או הוראות מסוימות בה מוגדרות כבלתי חוקיות או בלתי מוסריות.
סעיף 34 לחוק הירושה קובע כי הוראת צוואה שביצועה בלתי חוקי, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי בטלה. משמעות סעיף זה היא שגם במקרים שבהם ברור כי הצוואה נכתבה על ידי המוריש, והיא משקפת את רצונו החופשי והבלעדי, רשאי בית המשפט לבטל את תוקפה המשפטי של הצוואה אם היא כוללת הוראה לא חוקית, לא מוסרית או בלתי אפשרית.
לפיכך, צוואה לא מוסרית היא מסמך המכיל הוראות לא מוסריות, לא חוקיות או דרישות שלא ניתן לבצע. צוואה לא מוסרית יכולה לכלול סעיף מפורש המתנה את העברת הירושה בתנאי שהיורש יבצע פעולה לא חוקית, כגון הונאה, רצח, גניבה, פריצה, שוד וכדומה, או שמופיעה בה הוראה הנוגדת את תקנות הציבור ואת ערכי המוסר הבסיסיים של החברה.
בנוסף לכך, המצווה יכול לרשום בצוואתו הוראת צוואה שביצועה בלתי מוסרי, כמו למשל שהיורש ימשיך להתגורר במקום מסוים בניגוד לרצונו החופשי, או שהיורש ימנע מקשר עם מי מבני משפחתו כדי לקבל את חלקו בעיזבון, או להורות על שלילת מזונות על פי דין מקטין.
לעומת צוואה לא מוסרית, צוואה מוסרית היא מסמך המיועד להעברת מסר אישי מהמצווה הכולל את הערכים שהוא היה רוצה שיורשיו ישמרו לאחר מותו. כך לדוגמה, רשאי המצווה לבקש מצאצאיו להמשיך ולקיים את המסורת המשפחתית הנהוגה בעת חגים ומועדים. צוואה מוסרית אינה בעלת תוקף משפטי והיא אינה מחייבת את היורשים לפעול על פי האמור בה.
ביטול תוקפה המשפטי של צוואה לא מוסרית
במקרה שהמצווה רשם בצוואה סעיף בלתי חוקי או לא מוסרי, יבוטל הסעיף באופן אוטומטי ואף ייתכן שיגרום לביטול תוקפה המשפטי ויוביל לפסילת הצוואה כולה. ההחלטה אם לבטל את הצוואה כולה או לבטל רק את הסעיף עצמו, נתונה להחלטת בית המשפט לענייני משפחה, אשר ישקול עד כמה משקפת הצוואה את רצונו של המנוח, ומהו היחס בין הסעיפים החוקיים והלא חוקיים שבה. במקרה שהחליט בית המשפט על ביטול הצוואה כולה, תחולק הירושה על פי דין בהתאם לחוק הירושה.