www.what2do.co.il

פרשנות צוואה של אישה אשר לא התחתנה מעולם

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 18/09/2011
פרשנות צוואה של אישה אשר לא התחתנה מעולם

צוואה היא מסמך אשר כותב אדם לפני מותו ובו הוא מורה ליורשיו מה עליהם לעשות ברכושו - כיצד עליהם לחלקו ביניהם. צוואה צריכה להיעשות על פי דין: שהאדם הכותב אותה יהיה כשיר לערוך צוואה (מגיל גיל 18 וצלול בדעתו) ושתיערך בהתאם לדרישותיו הצורניות של חוק הירושה. אם הצוואה תיערך שלא על פי החוק, ולא ניתן יהיה לתקנה היא תהיה לא תקפה ורכושו של אדם יחולק לפי נוסחת החלוקה אשר קבועה בחוק הירושה (צו ירושה).

 

אישה מבוגרת שלא נישאה מעולם נפטרה לאחר מחלה קשה. יצוין, כי אחיה של המנוחה מונו להיות אפוטרופוסים שלה לעניינים הנוגעים לגופה שכן המחלה פגעה במצבה הקוגניטיבי וביכולתה לקבל החלטה מודעת. בית המשפט אישר כי אחד מאחיה המתגורר בישראל יהיה האפוטרופוס. המנוחה חתמה על צוואות ואחות נוספת, אשר לא הייתה בקשר עם המנוחה שנים ארוכות, התנגדה לצוואות אלו. השאלה המשפטית שעלתה בבית המשפט הייתה האם המנוחה אכן הבינה שהיא חותמת על צוואות, והאם הייתה נתונה להשפעה לא הוגנת מצד אחיה.

 

בית המשפט לא נתן אמון בעדויות האחים שכן שיקרו בתצהיר שהגישו לבקשת האפוטרופסות על אחותם בכך שטענו שהם קרוביה היחידים של המנוחה, כשבעצם הייתה להם אחות נוספת.

 

בית המשפט אף מינה מומחה אשר קבע, כי מחלות מסוג זו שהמנוחה לקתה בה פוגעות פגיעה קוגניטיבית חמורה בחולה ועלולות לשבש את שיקול דעתו ואת מודעותו לנעשה סביבו. על כן שיער, כי הסבירות שהמנוחה לא הייתה יכולה לדעת ולהבין כי היא חותמת על צוואות, עולה על הסבירות לכך שהבינה בדיוק את מעשיה. זאת, כי מצבה הקוגניטיבי של המנוחה היה כל העת במגמת התדרדרות.

 

הצוואה אינה תקפה בשל מצבה הקוגנטיבי של המנוחה בעת עריכתה

 

בית המשפט קבע, כי על אף שחוות דעתו של המומחה אינה חד משמעית, הוא אינו מחויב במשפט אזרחי לבסס הכרעה על בסיס קביעה מוחלטת שהיא מעבר לכל ספק סביר כמו במשפט הפלילי.

 

די לו שכף המאזניים תיטה בבירור לצד כלשהו ובמקרה דנן, ביום בו נקבעו אחיה של המנוחה כאפוטרופוסים שלה, מצבה הקוגניטיבי היה כזה שבו לא ידעה להבחין אם חותמת על צוואה או על מסמך אחר, וכן לא בטוח שידעה מה היקף הרכוש אותו היא מצווה למי מבני משפחתה. אחיה של המנוחה לא הוכיחו כי הבינה על מה חותמת.

 

לאור זאת, התקבלה התנגדותה של האחות לקיום צוואות המנוחה, הן בוטלו ובית המשפט קבע, כי יינתן צו ירושה לאחר שתוגש בקשה המתאימה לכך על ידי האחות. לסיכום, כאשר אדם חותם על צוואה הוא נדרש לעמוד בתנאים מפורשים אשר מכתיב חוק הירושה, אחרת הצוואה תהיה לא תקפה. אם הוא חותם על צוואה כשהוא אינו צלול בדעתו ומבין באופן מוחלט את המשמעות של האמור במסמך, הצוואה תהיה בטלה.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.