תביעה לסעד הצהרתי אשר יקבע שהזכויות במקרקעין הם חלק מעיזבון המנוחים ס. ח ז"ל ואשתו חברי ט ז"ל, ולפיכך הזכות לרכוש את המקרקעין מחברת "הון" בע"מ או מכל גורם אחר או להתקשר בחוזה חכירה עם מינהל מקרקעי ישראל, בקשר לאותם מקרקעין, היא זכות הנמנית על זכויות העיזבון שהתירו אחריהם המנוחים, ודינה להתחלק בין כלל יורשי המנוחים בהתאם לצווי הירושה שהוצאו לאחר מותם.
האם נכס המקרקעין מנוי בין נכסי עיזבון המנוחים וניתן לחלוקה בין היורשים?
המחוקק אפשר גם לילדיו או נכדיו של המשתכן לרכוש את הדירה אך זאת בתנאי שהם עומדים בקריטריונים של "דייר ממשיך - בן זוג של זכאי שנפטר או של זכאי שעבר להתגורר במוסד סיעודי, וכן ילדו, נכדו, הורהו או מי שהזכאי היה אפוטרופסו, ובלבד שהוא התגורר עם הזכאי בדירה הציבורית תקופה של שלוש שנים לפחות סמוך למועד פטירת הזכאי או למועד שבו עבר הזכאי להתגורר במוסד הסיעודי.
חוק הדיור הציבורי, הינו חוק סוציאלי במהותו אשר נועד להבטיח את זכויותיהם הקנייניות של דיירי הדיור הציבורי כמכשיר לצמצום ממדי העוני בישראל. הדירה נתפסת כמבצרו של אדם ומטרת החוק היא ליצור "צדק חברתי" ע"י מתן אפשרות לדיירים לרכוש במחיר מופחת את הדירות בהן הם חיים ובעבורן שילמו ממיטב כספם במשך שנים רבות.
תכלית החוק מאוד ברורה ויש לפרשה פירוש דווקני .מטרת המחוקק הייתה לאפשר רק למי שזכאי ועומד בקריטריונים, לרכוש את הדירה בתנאים המועדפים שנקבעו בחוק הוא או בן משפחה נזקק שהתגורר עמו ואין לו דירה משל עצמו .לא הייתה כל כוונה למחוקק שילדיו של דייר ציבורי שיש להם דירות משל עצמם והם אינם עומדים בתנאי הזכאות כ"בן ממשיך" ירכשו את הדירה בתנאים שנקבעו בחוק.
לאור ההלכה הרווחת, שזכויות של בר רשות אינן ניתנות להורשה, אם ההסכם שמכוחו ניתנו אינו מתיר זאת. אם נותן הרשות מגביל את עבירות הזכות ואוסר על העברתה בירושה, הרי בר הרשות אינו יכול להוריש את זכויותיו. רשות השימוש ניתנת להעברה רק בכפוף להיתר המשתמע מתנאי החוזה או ממכלול הנסיבות. לפיכך, כשחוזה החכירה או הרשות קובע את זכות החכירה או הרשות לתקופת חייו של הדייר יהיו חלק מעיזבונו התוצאה היא שזכותו בנכס אכן אינה חלק מעיזבונו.
קראו עוד:.
- חזקת השיתוף בתביעת יורשים
- התנכרות המשפחה למנוח לפני מותו - ירושה לעובד הסיעודי
- תביעה נגד חברת קדישא בגין גביית יתר על חלקת קבר בחיים
- האם חלוקת ירושה תעשה בהתאם למסמך בכתב יד שלא נושא כותרת "צוואה"?
במקרה דנן, הואיל והמנוחים לא פנו אל הקרן ולא קיבלו הסכמתה בכתב להעביר את זכויותיהם ליורשיהם הרי שהזכות להחזיק במקרקעין נותרה בגדר זכותה האישית ובמקרה זה היא בלתי עבירה.זאת ועוד, היורשים אינם עומדים בקרטריונים שנקבעו בחוק הדייר הציבורי כדיירים ממשיכים.
לסיכום,
זכויותיהם של המנוחים, שהיו ברי רשות, אינן ניתנות להורשה שכן לא ניתנה הסכמה להעביר את זכויותיהם ליורשיהם.