התובעת הינה בתו של המנוח שהינה בעלת הדירה תובעת מתן מפתח וזכות כניסה לדירה בה מתגוררת הנתבעת שהיתה בזמן מותו של המנוח, בת זוגו. הנתבעת מסתמכת על הוראה באחת הצוואות של המנוח כי לה תהיה זכות מגורים בדירה עד סוף שנותיה, והתובעת סבורה שאין הוראה כזו המחייבת אותה, זאת מטעמים שונים.
האם יש להורות על מתן מפתח לידיה של התובעת?
אכן הבעלות של אדם בקניינו מקנה לו את כל הסמכויות והכוחות לטפל בקניינו כפי שיראה לנכון. יחד עם זאת, יש לעיתים מגבלות על הסמכויות והכוחות מתוקף הסכם, או על פי הדין. אם מעמידים את מערכות היחסים בין בני אדם על בסיס זכויות, יש לכאורה התנגשות בין הזכות לקניין מחד, ובין הזכות לפרטיות מאידך. אולם אם בודקים על בסיס חיובים ומחוייבויות, מסתבר שאין התנגשות; חובה על כל אדם לכבד את פרטיותו של הזולת, ובכלל זה לא להיכנס לרשות היחיד שלו, ומאידך חובה על כל אדם לכבד את קניינו של הזולת.
קרא עוד...
אין מחלוקת שכל עוד מתגוררת הנתבעת בדירה, ולא נאסר עליה לעשות כן, הרשות היחיד שלה היא הדירה, ועל התובעת לכבד את פרטיותה בה. מאידך , חובה על הנתבעת לכבד את בעלות התובעת על הדירה, על אף הרשות שיש לה, כעת, לכאורה, להשתמש בדירה. הכבוד שחייבת הנתבעת לבעלותה של התובעת מחייבת מתן אפשרות לבקר בדירה, לצורך בדיקה של מצבה, עמידה על כל פגם שבה, וביצוע תיקונים, זאת בכל זמן שהצורך לכך יתעורר.
על הנתבעת לתת מפתח למנעול של דלת הכניסה לדירה, ושל כל דלת פנימית, לידי ב"כ התובעת. כל ביקור בבית ע"י התובעת יעשה אך ורק לאחר שהיא תבקש את המפתח מאת ב"כ, אשר יצור קשר מיד עם ב"כ הנתבעת, ואם לא תתקבל תגובה תוך 36 שעות, כי אז הרשות תינתן להיכנס לדירה. במצב חירום שאינו מאפשר מתן הודעה של 36 שעות (וזאת לפי שיקול דעת ב"כ התובעת) ינתן המפתח לאלתר, אך במקרה כזה עו"ד של התובעת, או נציגו, יתלווה אל התובעת בכל ביקור בדירה.
לסיכום,
כל עוד מתגוררת הנתבעת בדירה, ולא נאסר עליה לעשות כן, הרשות היחיד שלה היא הדירה, ועל התובעת לכבד את פרטיותה בה. מאידך , חובה על הנתבעת לכבד את בעלות התובעת על הדירה, על אף הרשות שיש לה, כעת, לכאורה, להשתמש בדירה. לפיכך, מפתח לדירה יינתן לב"כ התובעת כאשר כל ביקור בבית יעשה בתיאום ובמצב חירום בליווי ב"כ של התובעת.