תביעת מזונות הקטין איננה עוסקת ביחסיהם של הוריו, ואין כל חשיבות לאופן שבו הם התחתנו (אזרחי או דתי), להיותם ידועים בציבור או אפילו אינם מכירים זה בזה או בבנם. טענות כגון "גניבת זרע" או סירוב לבדיקת רקמות אינן מרימות עילה לשלילת תביעת קטין למזונותיו.
הדין החל על מזונות הקטינים, נובע מהדין הדתי על פי דתו של האב, דהיינו הדין העברי יחול על ילדיו הקטינים של גבר יהודי ואילו הדין השרעי יחול על גבר מוסלמי בתביעת מזונות ילדיו הקטינים. בתי המשפט לענייני משפחה מחזיקים אף הם בסמכות לדון בתביעת מזונות ואי לכך, יעדיף פעמים רבות גבר לכרוך תביעת מזונות עם תביעת גירושין בערכאה זו שכן בתי משפט אלו דנים על סמך המשפט החילוני, ומתחשבים על פי רוב גם בגורמים נוספים דוגמת רמת השתכרותה של האישה וכדומה.
משמעות החוק העברי במזונות הקטינים, מהי?
על פי החוק העברי, גבר חייב במזונות ילדיו עד הפיכתם לבגירים (משמע הגיעם לגיל 18), וזאת מבלי לייחס כל חשיבות לרמת השתכרותו, מצבו הכלכלי או הבריאותי. על מנת לסבר את האוזן נאמר כי פרנסתו של הגבר חשובה פחות מפרנסתם ומזונותיהם של ילדיו הקטינים, כך על פי התפיסה העברית. התקיימות האב מקצבת הכנסה, היותו מובטל או אפילו נכה, אין בהן בכדי להסיר מחובתו לתשלום מזונות הקטינים. צרכיהם של הילדים מחולקים לשנים, מזונות הכרחיים ומזונות מדין צדקה .
מהם מזונות הכרחיים?
מזונות אלו, אשר כל גבר יחויב בתשלומם בלי קשר למצבו הכלכלי, הינם מזונות הכרחיים הכוללים מזון, ביגוד, הנעלה, מקום מגורים (מדור), חינוך, טיפול בילדים בגיל הרך, צרכים בריאותיים דחופים וגני ילדים רגילים. צרכים אלו מוגדרים בפסיקה כחיוניים אשר אין לוותר עליהם בקביעת תשלום דמי מזונות הקטין.
צרכים מדין צדקה, מהם?
מזונות מדין צדקה הינם מזונות אשר אינם מוגדרים כחיוניים לקיומם של חיים תקינים של הקטינים, אך חשיבותם איננה כמזונות הכרחיים. בין מזונות אלו קיימים צרכים כגון חוגים, מתנות, בילויים, מעונות יום, טיולים וכו’.
תשלום מזונות מדין צדקה יעשה על ידי האב והאם בשיתוף, או על ידי האב במידה וידה של האם אינה משגת לשאת עימו בנטל. זאת ועוד, על מנת להוכיח טענה לתשלום מזונות מדין צדקה, יש להוכיח כי הילדים היו רגילים לרמת החיים הנטענת עובר להתרת מערכת היחסים בין הוריהם.
מהי משמעות הגיל בדמי מזונות?
הדין העברי מחלק את הקטינים לשלוש קבוצות גיל שונות, ועל פיהן נקבע שיעור גובה דמי המזונות:
- ילדים עד גיל 6 נקראים "קטני קטינים" ועל האב חלה חובת תשלום מזונותיהם, אף במידה ואין הוא מתפרנס כלל.
- מגיל 6 ועד גיל 15 חייב האב בתשלום מזונותיהם ההכרחיים של ילדיו, אך במזונות מדין צדקה – מתחלקים בני הזוג באופן שווה.
- מגיל 15 ועד גיל 18, הילד הינו בעל יכולת השכרות עצמאית (גם אם באופן תיאוריטי בלבד) ולכן החלוקה בתשלום מזונות מדין צדקה מתבצעת באופן יחסי להכנסת בני הזוג.