במהלך שנות הנישואין, צוברים בני זוג רכוש רב הכולל נכסים, מכוניות, מקרקעין, חסכונות בנקאיים ועוד. כמו כן, לעיתים אחד מבני הזוג מפתח קריירה משגשגת בתמיכה ובעזרה של בן הזוג השני, דבר אשר נחשב בבית המשפט כנכס כלכלי לכל דבר. אי לכך, שאלת חלוקת הרכוש במידה ואחד מבני הזוג נפטר או כאשר מחליטים בני הזוג להתגרש, אינה שאלה קלה כלל ועיקר.
חלוקת הרכוש מוסדרת בחקיקה על ידי חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג (1973). כמו כן, בני זוג יכולים להגיע בעצמם להסכמה ולחתום על הסכם ממון, כאשר במידה והסכם הממון בין הצדדים מקבל אישור של בית משפט, דינו כדין פסק דין מידי משופט. לכן, הפרתו של הסכם ממון חלוט עלולה לגרור התדיינויות משפטיות שבסופן קנסות ואף מאסרים.
חוק יחסי ממון מבחין, עם זאת, בשני סוגים של הסכמי ממון, כאלה שנחתמו בטרם באו בני הזוג בברית הנישואין, והסכמי ממון שהינם חלק מהליך גירושין.
במידה ולא קיים הסכם ממון בין בני הזוג, יחולק הרכוש ביניהם באופן שמוגדר בחוק במידה והתחתנו לאחר שנת 73, או בהתאם ל"הלכת השיתוף" במידה והנישואין באו לתוקפם בטרם חוקק החוק.
מה ההבדל בין הסכם ממון לכתובה?
זוגות רבים אינם יודעים כי אמנם כתובה הינה מסמך בעל תוקף משפטי, אך עם זאת, בבית המשפט היא איננה מוגדרת כהסכם ממון בין הצדדים. החוק אינו מקנה לכתובה מעמד גבוה מזה של הסכם ממון, שכן מטרתה היא להגן על האישה, בעוד הסכם ממון נחתם במעמד שני הצדדים לצורך הסדרת השיתוף ביניהם.
קראו עוד בתחום:
- מתי יהיה מענק עתידי לאחר גירושין, נכס בר איזון?
- האישה הפרה סעיף בחוזה הגירושין - האם הגבר יכול להפר אותו בתגובה?
- פירוק שיתוף בנכסים כאשר אחד מבני הזוג מרצה מאסר עולם על רצח בתם
זאת ועוד, הסדרים ממוניים בין בני הזוג אינם יכולים להיקבע בכתובה מעבר לתכולתה הסטנדרטית וזאת משום שכתובתה של האישה נועדה להגן על זכויתיה ולקבוע את חבותו של בעלה כלפיה. אי לכך, כתובה איננה מהווה תחליף להסכם ממון חתום בין הצדדים אשר אושר בבית משפט.
מהו הסכם ממון?
הסכם ממון יכול להיחתם בין בני הזוג במועדים שונים במהלך הקשר ביניהם. הסכמי ממון מסוימים נחתמים לפני תחילת הנישואין, ומטרתם הינה לקבוע מהו הרכוש המשותף ואילו נכסים (בד"כ דירות או שטחים) הינם נפרדים.
הסכם ממון יכול להיחתם גם בסמוך לפירוק ברית הנישואין ובו מסכימים בני הזוג על האופן בו יחלקו את הרכוש המשותף שנרכש במהלך שנות הנישואין (לרוב מדובר במכירת הדירה, או רכישתה מצד אחד ע"י הצד השני). ידועים בציבור נוטים אף הם לחתום על הסכם ממון – או בעגה המקצועית, הסכם לחיים משותפים – ובו מוגדרים הנכסים המשותפים והמופרדים של שני הצדדים.
קראו עוד בנושא:
- זכאות למחצית שווי הכספי של השבחת עסק
- חלוקה בדירה שרשומה ע"ש הבעל בלבד
- דחיית בקשה לצו הגנה של ידועה בציבור לעניין דירה שאינה שלה
כיצד מאשרים הסכם ממון? מה דין הסכם ממון לא מאושר?
הפסיקה הקלאסית גורסת כי הסכמי ממון הינם חסרי כל תוקף ואינם יכולים להיות מוצגים בערכאה משפטיות במידה ולא אושרו הן באופן שמוגדר בחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג (1973). הדרכים הנפוצות לאישור הסכם ממון הינן באמצעות בית הדין הרבני, בית המשפט לענייני משפחה או רשם הנישואין.
- מהו המועד הקובע לצורך איזון רכושי בין בני זוג?
- תביעה כספית של חמות כנגד כלתה להחזר הלוואה
- תביעה לסילוק ידו של הבעל מהדירה
עם זאת, יש לציין כי בשנים האחרונות התרככה מעט הפסיקה בנוגע לתוקפם של הסכמי ממון ופעמים רבות מכיר בית המשפט גם בהסכמים אשר לא קיבלו תוקף מלא של פסק דין (למשל נערכו בעדים, במידה והצדדים לא מכחישים את קיום ההסכם ועוד).
מהי הלכת השיתוף?
במידה ונישואיהם של בני הזוג נכנסו לתוקף בטרם נחקק חוק יחסי ממון, תהה הלכת השיתוף יפה על מנת לקבוע באיזה אופן יש לחלק את הרכוש המשותף. הלכה זו קובעת כי הרכוש אשר נרכש במהלך שנות הנישואין על ידי בני הזוג, ואין זה משנה על מי הוא רשום (כגון דירה, מכוניות ואף חסכונות בנקאיים) יחולק באופן שווה בין הצדדים בהליך גירושין.
מהו הסדר איזון משאבים?
בני זוג אשר מתירים ברית נישואין שנכנסה לתוקפה לאחר חקיקת חוק יחסי ממון, ואין ביניהם הסכם ממון, או במידה והם אינם חותמים על הסכם במסגרת הליך הגירושין, יחלק בית המשפט את רכוש הצדדים על פי צו המחוקק בהלכה הקרויה "הסכם איזון משאבים".