הסדר איזון משאבים
הסדר איזון המשאבים הינו הדרך המשפטית לחלוקת רכוש בבני הזוג שאין ביניהם הסכם ממון והם התחתנו לאחר חקיקת חוק יחסי ממון בין בני זוג, משמע משנת 1974.
חוק יחסי ממון קובע בסעיף 5 כי בעת פירוק ברית הנישואין, או במקרה בו אחד מבני הזוג הולך לעולמו, רשאי כל אחד מבני הזוג (במידה ובן זוג נפטר – רשאים לכך יורשיו) להגיש תביעה לאיזון המשאבים בין הצדדים, קרי חלוקת הרכוש ביניהם.
מהם הנכסים הכלולים בהסדר איזון משאבים?
בבואו של בית המשפט לחלק את הרכוש בין בני הסוג במסגרת הסדר איזון משאבים, לא ייתן בית המשפט כל חשיבות לרישום שמו של צד זה או אחר כבעליו של נכס. במידה ויוכח, לדוגמא, כי הדירה הרשומה על שם האישה, נרכשה בעצם מכסף משותף, או עקב מכירת נכס בבעלות משותפת – לא תוכל האישה לדרוש בעלות מוחלטת וחלוטה על המקרקעין.
שלילת דמי שימוש בדירה עקב אלימות הגבר
מתי יהיה מענק עתידי לאחר גירושין, נכס בר איזון?
לבני הזוג הגרושים שתי דירות, האם יופרד הפירוק לפרקי זמן שונים?
בין הנכסים הניתנים לחלוקה במסגרת הסדר איזון משאבים ניתן לכלול מקרקעין (דירות, מגרשים), מטלטלין (תכשיטים, מכוניות), חשבונות בנק ואף נכסי מוניטין וקריירה שנצברו על ידי אחד מהצדדים בתמיכת הצד השני.
מתי תהה חלוקה במסגרת הסדר איזון לא שוויונית?
- נכסים אשר היה בבעלותו של אחד מן הצדדים לפני הנישואין או עברו כירושה או מתנה במרוצת השנים, על פי רוב לא יזכו לחלוקה שווה. עם זאת, נכס אשר נרכש במהלך שנות הנישואין ומומן על ידי מכירת נכס אחר אשר היה בבעלותו של אחד מבני הזוג לפני החתונה, ייתכן וייחשב כנכס משותף.
- קצבאות, גמלות או פיצויים יהיו על פי רוב נכס פרטי של הזכאי להם, שכן מן הפסיקה ידוע כי כספים מסוג זה הינם קניינו הפרטי של הנפגע ואו הנזקק. גם גמלות אחרות כגון שמירת הריון או דמי אבטלה לא יהיו ברי איזון.
- בית המשפט יכבד בד"כ הסכמים בהם סוכם על נכסים מסויימים בכתב שלא יהיו ברי איזון. לעיתים נרכשים במהלך הנישואין נכסים כבדי משקל כגון מקרקעין או מכוניות, ובמעמד הרכישה או בטרם הליך הגירושין, חותמים בני הזוג על בעלות נפרדת לגביהם. נכסים מסוג זה, לא יכללו על פי רוב במסגרת הסדר איזון משאבים בבית המשפט. הסכם קטנים אלו, במהלך שנות הנישואין, אינם נדרשים אישורים בבית משפט כגון הסכם ממון.
חלוקה רכושית, מתי תתבצע?
על פי רוב ייכנס הסדר איזון משאבים לתוקפו עם כניסת הגירושין לתוקפם. לעומת זאת, לעיתים יקבע בית המשפט מועד אחר לאיזון הנכסים, למשל קבלת סכום כסף בהתאם לעזיבת דירה וכדומה. זכויות סוציאליות אשר נקבע בבית המשפט כי הן ברות איזון ויש לחלק את שוויון, יעשה הדבר רק בעת גמילתן.
- פירוק שיתוף בנכסים כאשר אחד מבני הזוג מרצה מאסר עולם על רצח בתם
- חוזה למראית עין בין בני משפחה
- חלוקה בדירה שרשומה ע"ש הבעל בלבד
משכנתאות, חובות, הלוואת, מהו דינם?
פעמים רבות לא חפים בני הזוג מחובות או משכנתאות במקביל להליך גירושין. קל וחומר כי ידוע שלעתים גורם משבר כלכלי בתוך התא המשפחתי לפירוק הזוגיות. יש לציין כי פעמים רבות, כאשר צד אחד צובר חובות רבים אצל נושים המנסים לדרשם אגב פתיחה בהליכים משפטיים או הוצאה לפועל, מוצא עצמו גם בן הזוג השני חשוף לתביעות, או שמוצאים צווי עיקול על רכוש אשר שייך גם לבן הזוג החייב.
ידוע כי הסכמי ממון יכולים לעזור לבני הזוג לבצע "מילוט נכס" תוך כדי קביעה כי במסגרת הסדר איזון משאבים, יהיה הנכס (שלרוב משותף לשני הצדדים) מנת חלקו של הצד השני במסגרת הליך גירושין עתידי. עם זאת, החייב יצטרך להוכיח בבית המשפט כי הסכם הממון נחתם בתום לב וחשיבות רבה תהה למועד חתימתו (אם בטרם החל החייב לצבור חובות או במידה ונחתם ההסכם כאשר הנושים כבר החלו לרודפו).
יש לציין כי חובות אשר מקורם נוצר במהלך החיים המשותפים של בני הזוג, משותפים הם לשני הצדדים מתוקף הלכת השיתוף הפנימית בתוך התא המשפחתי.
במידה ואחד מבני הזוג חייב כספים לצד ג’, תהיה החובה בין הצדדים שווה במערכת הפנימית ביניהם, אך צד ג’ לא יורשה לתבוע את בן הזוג אשר אינו חייב לו כספים. משמע, בנק לא יוכל לתבוע מחצית מדירה אשר רשומה תחת האישה, במידה והאב איננו פורע הלוואה אשר נלקחה על שמו בלבד.
לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן