הלכת השיתוף
מהי הלכת השיתוף?
הלכת השיתוף (או "חזקת השיתוף") הינה הדרך המשפטית הידועה לחלוקת רכוש בהליך גירושין של בני זוג אשר התחתנו לפני שנת 1974, השנה בו נכנס לתוקפו חוק יחסי ממון בין בני זוג. הלכה זו קובעת כי כל אימת שעסקינן ברכוש שנרכש במהלך שנות הנישואין, יש לחלקו באופן שווה בין הצדדים, מבלי לייחס חשיבות לבעלות הרשומה עליו.
לדוגמא, פעמים רבות מכוניות או נכסי נדל"ן רשומים על אחד הצדדים בנפרד, למרות שנרכשו בכסף משותף.
פירוק השיתוף של תכולת הדירה של בני הזוג
פס"ד בתביעה לפירוק שיתוף, לאיזון משאבים ולקבלת שכר ראוי
האם יש לפרק את השיתוף במקרקעין?
מהם הנכסים עליהם חלה הלכת השיתוף?
הלכת השיתוף איננה כוללת נכסים אישיים בלבד, כגון דירות או מכוניות, אלא היא רואה גם חשיבות בנכסים עסקיים. במידה ודורש אחד מבני הזוג השתתפות בשווי נכסים עסקיים כאלה או אחרים, עליו להוכיח בבית המשפט כי בני הזוג קיימו יחסים משותפים תחת קורת גג אחד. בן הזוג יהיה זכאי לנכסים אלו, גם במידה ולא צפו חיי הזוגיות על מי מנוחות.
על פי הפסיקה, עצם הוכחת קורת גג אחת ובה חיים משותפים, טובה היא על מנת לחלק את הרכוש באופן שווה בין הצדדים. הלכת השיתוף נובעת מן התפיסה כי תרומתו של כל אחד מן הצדדים לקיום התא המשפחתי איננה כלכלית גרידא אלא היא כוללת גם עזרה נפשית, טיפול בילדים, טיפול במשק הבית ועוד. הלכת השיתוף נועד לדאוג, לדוגמא, שאישה אשר עבדה לאורך השנים בחצי משרה על מנת לדאוג לגידול הילדים, לא יצא שכרה בהפסדה בהליך גירושין.
החלטה לגבי הרכוש שנצבר במהלך הנישואין ופירוק השיתוף
החלת חזקת השיתוף בבני הזוג ידועים בציבור, אימתי?
מהי חשיבותו של הצד "האשם" בהתרת ברית הנישואין?
הטלת עונש בחלוקה רכושית כחלק מקביעת ה"אשם" לפירוק ברית הנישואין מהווה דין השונה מעט בין בית המשפט לענייני משפחה לבין בית הדין הרבני. לרוב נוטה בית המשפט לענייני משפחה להתעלם משאלת האשמה שכן הפסיקה לא הכירה בתשובה לשאלה זו כשיקול ענייני ואו מוצדק בחלוקת רכוש. בית המשפט אינו מכיר באשמה של עזיבת בית או בגידה כעילה לעונש במעמד חלוקת הרכוש.
יצוין, כי בית הדין הרבני ידוע לעיתים כפוסק חלוקת רכוש המושפעת מתשובה לשאלת ה"אשם".
אי החלת חזקת השיתוף על ידועים בציבור
האם יש לעכב את פירוק השיתוף בבית המגורים?
פירוק שיתוף בנכסים כאשר אחד מבני הזוג מרצה מאסר עולם על רצח בתם
נכסים שנצברו לפני הנישואין, האם יחולקו ב"הלכת השיתוף"?
על פי רוב, הלכת השיתוף מכירה ב"נכסים חיצוניים" – נכסים אשר נצברו לפני תחילת ברית הנישואין, או נתקבלו בירושה במרוצת השנים. נכסים אלו אינם נכללים באופן מיידי תחת הרכוש המועמד לחלוקה,
עם זאת ישנם מקרים בהם שימוש בכספים שהגיעו מנכסים מסוימים, סייע לרכישת נכסים אחרים, או במידה וחיי הנישואין נמשכו בהרמוניה לאורך שנים רבות. במקרים חריגים מסוג זה, יחולקו לעיתים גם נכסים ורכוש אשר נצברו לפני הנישואין.
מהו דינה של דירת המגורים במסגרת "הלכת השיתוף"?
במרבית הדיונים בנוגע לחלוקת רכוש, מוצאת עצמה דירת המגורים בלב ליבו של הסכסוך בין הצדדים. הסיבות לכך הן כי מדובר בצורך קיומי אשר לעיתים קשורים אליו הצדדים קשרים רגשיים. זאת ועוד – לרוב מדובר בחלק הארי מתוך רכושם של בני הזוג. בד"כ הלכת השיתוף תכיר בכך כי הדירה שייכת לבני הזוג באופן שווה, שכן סביר להניח שמרגע שרכש אחד מבני הזוג דירה במהלך הנישואין, כוונתו הייתה כי הדירה תשמש למגורי שני הצדדים.
עם זאת, לעיתים הנחות אלו נסתרות במידה ומצליח אחד מן הצדדים להוכיח כי הדירה נתקבלה בירושה או נרכשה בטרם נישאו בני הזוג. סתירת הלכת השיתוף בנוגע לחלוקת שווי דירת מגורים איננה משימה פשוטה כלל ועיקר. כמו כן, גם נטל ההוכחה כי הדירה שייכת לשני בני הזוג במידה והגיעה ממקור חיצוני, כגון ירושה, איננה עניין של מה בכך.
מהם השיקולים לפירוק שיתוף בדירת מגורים?
בבואו של בית המשפט לקבוע חלוקה בדירה הרשומה על צד אחד בלבד, יבדוק השופט לרוב את הזיקה הכלכלית והמשפטית שיש לבעל הנכס לנכס, מהו אופיים של הנישואין (נישואין ראשוניים, נישואין עם ילדים, איכות הנישואין) וכו’.
מן הפסיקה ידוע כי כל אימת שהנכס נחשב "משפחתי" יותר, ככה יטה בית המשפט לקבוע חלוקת רכוש על דירת המגורים. זאת ועוד, אין ספק שככל שאורך הנישואין ארוך יותר, כך הסיכוי שתיטמע הדירה ברכוש המשותף גדול יותר.
הלכת השיתוף, מתי פג תוקפה?
פירוד הלכת השיתוף והפסקת החלת כל הרכוש שנרכש כמשותף מוכר בד"כ כתאריך הגשת התביעות הרכושיות או עזיבת אחד הצדדים את הדירה המשותפת. המשפט גם הכיר בקרע חמור בין בני זוג, אשר המשיכו לדור תחת קורת גג אחת, כמועד החלה של פירוד הלכת השיתוף בין הצדדים.
לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן