מתי חשוב לעשות צוואה
בניגוד לתפיסה השגוייה, כי עריכת צוואה הינה עניין של קשישים אשר נמצאים בערוב ימיהם, פעמים רבות רצוי לעשות צוואה גם בגילאים צעירים יותר. יש לזכור כי בהעדר צוואה מפורשת המחלקת את הרכוש על פי רצונו של הנפטר, יחולק הרכוש באופן שקבוע בחוק הירושה על פי היורשים לפי דין.
צוואה ניתן לערוך בארבעה אופנים שונים על מנת שתהה היא ברת תוקף משפטי והם – צוואה בעדים, צוואה בפני רשות, צוואה בכתב יד או צוואה בעל פה (כאשר האחרונה הינה צוואה אשר נאמרת על ערש דווי ואיננה נאמרת מראש).
גירושין ונישואים שניים
במידה ובני זוג נקלעים להליכי גירושין, על כל צד בנפרד לערוך צוואה אשר תמנע מבן הזוג השני לרשת את חלקו על פי הדין (בן זוג לפי החוק ביום פטירת המנוח יורש, פעמים רבות, לפחות מחצית מירושתו). גורם נפוץ במיוחד לעריכת צוואה, גם בקרב אנשים צעירים, הינם נשואים שניים והבטחת ירושת הילדים מן הנישואין הראשונים. נהוג לערוך צוואה בעת הנישואין השניים, ולהפריד בין הרכוש אשר נצבר במהלך הנישואין הראשוניים לבין הרכוש העתידי.
סכסוכים בתוך המשפחה
צוואה תיערך גם במידה וקיים סכסוך בין המצווה לבין אחד מבני המשפחה אשר נחשב יורשו לפי דין. נישולו של האחרון מן הירושה יוכל להתבצע רק בעריכת צוואה, בדומה לכך, הרצון להוריש עיזבון לבן זוג ידוע בציבור מחויב להיות מנוסח בצוואה כאשר אחד מן הצדדים עדיין נשוי לצד שלישי.
שינוי האחוזים ואופן חלוקת הרכוש
חוק הירושה קובע כי הרכוש יחולק באחוזים ובחלקים קבועים מראש בין היורשים השונים. במידה והמצווה מעוניין בחלוקה שונה של הרכוש, יכול הוא לקבוע אותה בצוואתו. צוואה יכולה להיקבע גם לא על פי רכוש, אלא באופן מתמטי של הענקת אחוזים מן הרכוש. לדוגמא, החוק קובע כי בן זוגו של המנוח יהיה זכאי למחצית מירושתו ולילדים ונכדיו למחצית השנייה - צוואה יכולה לנסח כי הנכדים יזכו למחצית הרכוש ואילו בן הזוג ואבי הנכדים יזכו למחצית השנייה.
לעיתים הצורך לעריכת צוואה נובע בכלל משיקולים של מיסים וענייני חשבונאות. לדוגמא, במידה ובעיזבון קיימים דירה, מכונית, חשבונות בנק ומטלטלין, חלוקת הדירה באחוזים על פי חוק הירושה, עלולה להביא למכירתה או עסקת בעלות עליה, כאשר צוואה יכולה להגדיר שהדירה תעבור לילדים ואילו חשבונות הבנק והרכוש לבן הזוג.
למנוע מן הירושה להגיע למדינה
יש לציין, במידה ואין למנוח קרובי משפחה מדרגות ראשונות כמוגדר בחוק הירושה (ילדים, נכדים, הורים, סבים, דודים, בן זוג, אחיינים), חייב הוא לערוך צוואה שכן במידה ולא תיערך – יכולה המדינה לרשת את עזבונו.
לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן