לפי הדין העברי, כל אימת שקיים קשר הנישואין בין בני הזוג, והם גרים תחת קורת גג אחת, חייב הבעל לשאת במזונות האישה לרבות מגורים, הלבשה, קוסמטיקה, בריאות, חינוך וכו'. במידה והבעל מסרב לשאת בנטל המזונות, ולא קמה לו עילה לעשות כן (כגון בגידה, אי קיום יחסי אישות), יכול בית הדין הרבני להכריח אותו להעניק לה גט.
שימו לב, ישנם מקרים בהם הבעל טוען כי אין הוא עובד. עם זאת, במקום בו בית המשפט יקבע כי לבעל ישנה יכולת השתכרות אך הוא איננו יוצא לעבוד, טענה זו לא תתקבל בהליך משפטי. הלכה פסוקה היא שמזונותיה של האישה יבדקו לאחר בחינת פוטנציאל השתכרותו של בעלה.
חיוב הבעל במזונותיה של האישה נובע מן ההלכה היהודית כי מזונות אלו הינם חלק מההתחייבויות אשר נתן הבעל לאשתו ביום נישואיהם, ואשר היוו את הסיבה שבגינה באו בני הזוג בברית הנישואין. הפרת הבטחות אלו מזכה את האישה במתן גט.
- החלטה בבקשה לקביעת מזונות זמניים עבור האישה
- פסק דין בעניין חיובה של אישה לצאת לעבוד
- האישה אינה יהודייה, לא תקבל מזונות - בתה הלא יהודייה כן תקבל
- דחיית ערעור בעניין מזונות אישה
האם ניתן לנקוט כנגד האב בהליכי הוצאה לפועל?
בעל אשר מסרב לשאת בעול המזונות, למרות שנפסק כך בעניינו על ידי בית המשפט, מסכן עצמו בכך שתיקי הוצאה לפועל יפתחו בענייניו. כל אישה הזכאית במזונות אשר חובה איננו נפרע רשאית להגיש בקשה לפריעתו בלשכה להוצאה לפועל.
במידה ופסק הדין לא מקוים, תוציא לשכת ההוצאה לפועל אזהרה כנגד החייב ובתוך 20 ימים יהיה עליו לפרוע את חובו, בכפוף לריבית והצמדה. אי עמידה באזהרה זו עלולה להוביל להוצאת צווי עיקול ומימוש רכושו לצורך תשלום דמי המזונות.
מה בנוגע לבעל אשר יושב בבית הסוהר?
במידה והבעל אינו נושא בנטל המזונות והוא מרצה עונש מאסר בבית הסוהר, יכולה האישה לפעול נגדו תוך כדי הפעלת חוב המזונות על רכוש אשר נמצא בבעלותו.
האם ייגבו דמי מזונות מבעל נכה המתקיים מקצבת הכנסה?
דמי מזונות לא ייגבו מאדם אשר הינו נכה ומתקיים מקצבת נכות. התפתחות הפסיקה בנושא זה במהלך שנות התשעים קבעה כי אין להותיר את הבעל ללא כל דרך להתקיים באופן מינימאלי, על אף חשיבות ערכם של דמי מזונות האישה. לעיתים יקבע על ידי בית המשפט סכום פעוט וסימלי אשר ייגבה מקצבתו של הבעל מדי חודש ויועבר לחשבונה של האישה.