www.what2do.co.il

הסכם ממון - מהו הסכם ממון? כיצד עורכים הסכם ממון?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 03/04/2013
הסכם ממון - מהו הסכם ממון? כיצד עורכים הסכם ממון?

בשנת 1973 חוקק בישראל חוק יחסי ממון בין בני זוג אשר הסדיר את אופן חלוקת הרכוש בין בני זוג נישואים במידה ומחליטים הם להתגרש או במקרה בו נפטר אחד מבני הזוג. טרם נכנס החוק לתוקפו, חולקו הנכסים הרכושיים בין בני זוג אשר באו בברית הנישואין במסגרת הלכת השיתוף.

 

הסכם ממון הינו הסכם אשר נחתם בין בני זוג, אם במהלך הנישואין או בטרם הם מתחתנים, ומטרתו הינה להסדיר את חלוקת הרכוש בין הצדדים במקרה של פרידה. חלוקת רכוש אשר מסוכמת בין בני הזוג בהסכם ממון אינה נכנסת לתוקפה כל אימת שברית הנישואין שרירה וקיימת.

 

הסכם ממון צריך, מתוקף החוק, לבוא לפני בית דין רבני או בית משפט לענייני משפחה ועליו לקבל אישור ותוקף של פסק דין על מנת שיוכל להיות מוצג כראייה משפטית בעתיד. במידה ונערך הסכם הממון בין בני הזוג בטרם הנישואין, ניתן להביא את ההסכם לאישורו של נוטריון מבלי להיכנס בין כתלי בית המשפט.

 

 

מהו תוקפו של הסכם ממון שלא אושר?


הסכם ממון שלא אושר על ידי ערכאה משפטית או רשות מוסמכת איננו יכול, על פי רוב, להוות ראייה משפטית או ראייתית במהלך דיון משפטי. עם זאת, עם התרחבות הפסיקה בשנים האחרונות, נוטים לעיתים בתי משפט להכיר בהסכמי ממון גם במידה והם נעדרים גושפנקא משפטית, זאת במידה והצד הדורש את קיום ההסכם מוכיח שהוא נחתם בתום לב ומבטא באופן שאינו משתמע לשני פנים את רצונם של הצדדים במועד חתימתו.

 

 

כמו כן, יש לציין כי הצד השני, אשר אינו מעוניין בקיום ההסכם, יכול לטעון בבית המשפט כי עצם היותו לא מאושר על ידי רשות מוסמכת, מהווה הוכחה לכך שאין הוא מבטא את הסכמה בין הצדדים.

 

בעת עריכת הסכם הממון, מומלץ לעשות זאת בעזרת עו"ד אשר מתמחה בדיני משפחה משום שמדובר במסמך שיכולותעלולות להיות לו השלכות מרחיקות לכת במידה ויפורק קשר הנישואין בעתיד. יש לשים לב לעובדה שאין כל ערובה שחומו של הקשר טרם החתונה יוותר על כנו לאורך שנים רבות.


מהם יתרונותיו של הסכם ממון?


חתימת הסכם ממון איננה בעלת משמעות כלכלית גרידא, ולעיתים יכול הוא אף להעמיד את אהבת הצדדים במבחן במקרים בהם קיימים פערים כלכליים משמעותיים בין בני הזוג עובר לחתונתם.

 

 

הסכם ממון עלול לחשוף בן זוג המעוניין לבוא בקשר הנישואין בשל פוטנציאל כספי אשר הוא מוצא בצד השני. זאת ועוד, פעמים רבות חלוקת הנטל הכלכלית בין בני הזוג איננה שווה וצד אחד (לרוב האישה) מוצא עצמו כאשר תרומתו לקשר הינה לרוב במטלות הבית והטיפול בילדים (בעוד הצד השני מפתח קריירה וצובר נכסים). לא אחת נרשמים נכסים על שמו של הבעל בלבד, כאשר הסכם ממון הוגן יכול להבטיח לאישה שבמידה ויפקעו נישואיה, לא תצא היא בהפסדה.

 

מניעת סחטנות

 

פעמים רבות הליכי גירושין אינם החלטה דו צדדית ולא אחת ישנו צד המעוניין בהליך הגירושין יותר מן הצד השני. הסכם ממון יכול להבטיח לצד אשר מעוניין לנסות להתגרש, כי לא יוכל הצד השני לסחוט אותו ולגרום לו לוותר על נכסים השייכים לו בתמורה להענקת חירותו.


יתרון נוסף של הסכם ממון הינו יתרון במקרים שבו הנישואין אינם נישואין ראשוניים בעבור אחד מבני הזוג לפחות. פעמים רבות נישואין שניים נערכים בין בני זוג, כאשר לאחד מהם ישנם ילדים מנישואיו הראשונים. על מנת להבטיח כי ירושתם של ילדיו לא תיפגע עקב גירושיו בנישואים שניים, מומלץ ואף חובה עליו לבצע הסכם ממון המסדיר את ירושת ילדיו בטרם נכנסים נישואיו השניים לתוקפם.

 

הסדרת חובות


בני זוג גם נוטים להסדיר אחריות על חובות שנצברו או יצברו במהלך תקופת הנישואין, שכן פעמים רבות צובר צד אחד חובות אך בית המשפט רואה באחריותו של הצד השני להם מתוקף שיתוף חייב הנישואין. הסכם ממון יכול להסית ערפל מעל לסוגיה זו ולהגן על בן הזוג אשר לא היה לא דבר וחצי דבר עם צבירת החוב.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הסכם ממון שלא אושר

עקרונית, הסכם ממון בטרם נישואין שלא אושר ע"י הערכאה משפטית הקבועה בחוק ... הינו חסר תוקף משפטי, וככזה לא ניתן לתבוע את קיומו 

מה ניתן להכיל בהסכם ממון?

חשיבותו העיקרית של הסכם ממון היא בהסדרת חלוקת הרכוש והממון בין בני הזוג. באופן זה מוגדרים מראש זכויות ונכסים של כל אחד מבני הזוג ... 

שינוי הסכם ממון

האם ניתן לשנות או לבטל הסכם ממון לאחר שאושר?  

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.